Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Καταιγιστικοί οι ρυθμοί στη σκακιέρα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, (του Σταμάτη Κυριάκη )

Τις τελευταίες μέρες αξίζει να υπογραμμίσουμε ορισμένα γεγονότα που πέρασαν στα «ψιλά» τόσο εδώ όσο και στην Τουρκία και που φαίνονται άσχετα μεταξύ τους.

Γεγονός πρώτο: Το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η εκεχειρία αφορά όλη την Συριακή επικράτεια και “Συριακή επικράτεια” είναι και η επαρχία της Αφρίν».

Γεγονός δεύτερο: Η Ρωσία δια στόματος Πούτιν εξέθεσε δημοσίως τα νέα της όπλα στα οποία συμπεριλαμβάνονται ταχύτατοι πύραυλοι που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και οι οποίοι αχρηστεύουν τις υφιστάμενες αντιπυραυλικές ασπίδες του ΝΑΤΟ. Δήλωσε δε ο Πούτιν ότι τα νέα αυτά όπλα προορίζονται για την ασφάλεια της Ρωσίας και των συμμάχων της .

Γεγονός τρίτο: Μια μέρα μετά, ο πρόεδρος της Αρμενίας (πιστός προαιώνιος σύμμαχος της Ρωσίας και με φιλικές σχέσεις με την Γαλλία) Σερζ Σαρκσιάν δηλώνει ότι «ακυρώθηκαν τα πρωτόκολλα Αρμενίας-Τουρκίας». Η Αρμενία και η Τουρκία υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 μία ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο για την αποκατάσταση των δεσμών και το άνοιγμα των κοινών συνόρων μετά από έναν αιώνα εχθρότητας έπειτα από τη μαζική δολοφονία Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις.


Γεγονός τέταρτο: Δυό μέρες μετά η Τουρκία κατηγορεί την Αρμενία «για την εξόντωση των αδελφών μας» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Γεγονός πέμπτο: Την 1η Μαρτίου έγινε γνωστό ότι ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Αφρίν υπό το πρόσχημα της συνοδείας της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στους πολιορκημένους Κούρδους του YPG.

Η μετάφραση δεν είναι δύσκολη....

Πριν από λίγο καιρό γράψαμε στο Kommon για την άρνηση της ανανέωσης της συμφωνίας από πλευράς Κρεμλίνου για την συνέχιση της «ενοικίασης» του Αραράτ στην Τουρκία. «Αραράτ» σημαίνει το 1/3 των εδαφών της σημερινής Τουρκίας στα βορειοανατολικά (εδώ). Είναι προφανές ότι η Μόσχα ξεκινάει εκ νέου μια περίοδο πιέσεων προς την Τουρκία.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν τον Ερντογάν να καταλάβει αυτήν την κρίσιμη (και πεδινή) περιοχή της Αφρίν από όπου μελλοντικά θα διέλθουν οι αγωγοί του πετρελαίου.

Η Τούρκικη εισβολή στην Συρία δεν γίνεται για «τα ιερά και τα όσια» αλλά για τον δρόμο του πετρελαίου. Ο Ερντογάν ή θα συμβιβαστεί με τις επιδιώξεις, τα συμφέροντα και τις συμφωνίες των δύο υπερδυνάμεων στην περιοχή ή θα βρεθεί με τρία μέτωπα ανοιχτά: Ένα στην Μεσόγειο, ένα στην Συρία και ένα στην Αρμενία.

Δύσκολες εποχές για σουλτάνους...

ΠΗΓΗ: - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: