Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Παράδοση του Αφρίν από τους Κούρδους, (του Σταμάτη Κυριάκη)

Η Αφρίν είναι πρωτεύουσα μιας επαρχίας της βόρειας Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία. Η Αφρίν και όλη η επαρχία κατοικείται από Κούρδους που είναι Σύριοι πολίτες μεν αλλά Κουρδικής καταγωγής καθώς και από μια Τούρκική μειονότητα.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής η πόλη ελεγχόταν από το YPJ. To YPJ είναι αριστερή Κουρδική οργάνωση που όμως εξοπλίζεται και υποστηρίζεται από τους Αμερικάνους.

Οι Αμερικάνοι σκόπευαν να ιδρύσουν Κουρδικό κράτος για να ιδρύσουν έναν ελεγχόμενο διάδρομο για την ασφαλή μεταφορά των πετρελαίων.


Ο Ερντογάν αντιθέτως θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά του αποτρέποντας την ίδρυση Κουρδικού κράτους και διεκδικώντας και αυτός συμμετοχή στον έλεγχο της μεταφοράς των πετρελαίων.

Προφανώς η πολιορκία της Συριακής Αφρίν είναι ένα επεισόδιο στην υποβόσκουσα συμπλοκή δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ που γίνεται σε …ξένο αχυρώνα.

Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα τηρούν μια στάση ανοχής απέναντι στην Τουρκία. Λέμε «μέχρι τώρα» διότι στις 10 Απριλίου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η επεισοδιακή απόλυση μέσω twitter του σημερινού «μετριοπαθούς» υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον Τραμπ εξηγήθηκε ως η οργισμένη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ επειδή ακούστηκε ότι σε κάποια ιδιωτική συζήτηση ο Ρεξ Τίλερσον να αποκάλεσε «ηλίθιο». Τα αίτια της απόλυσης ασφαλώς είναι άλλα.

Σημασία έχει ότι ο νέος υπουργός Μάικ Πομπέο πρώην διευθυντής της CIA είναι ο απόλυτος καουμπόι και η επιλογή του αυτή τη στιγμή συνδέεται με σημαντική στροφή στην διεθνή πολιτική των ΗΠΑ τόσο έναντι της Τουρκίας όσο και έναντι της συμμαχίας Ρωσίας Ιράν.

Η επόμενη περίοδος προβλέπεται ιδιαίτερα θερμή.

Η Τουρκία αδυνατεί να επωφεληθεί από την συγκυρία παρά τις φωνασκίες των ανθρώπων του Ερντογάν. Βασικά δεν συγκρούεται η Τουρκία με τις ΗΠΑ και την Δύση εν γένει, αλλά η Δύση με τον Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι απολύτως συνδεδεμένη δομικά με τη Δύση. Η πιθανότητα να προσχωρήσει σε μια μόνιμη και σταθερή συμμαχία με την Ρωσία είναι πολύ μικρή.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποσύνθεση του καθεστώτος Ερντογάν αλλά δεν θέλουν να συγκρουστούν κατευθείαν για να μην τον σπρώξουν στην αγκαλιά της Ρωσίας. Στο επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση με το καθεστώς και ανοιχτή πλέον επιδίωξη για την ανατροπή του.

Η Ρωσία και η Συρία δεν θέλουν τον Ερντογάν μέσα στα πόδια τους αλλά και δεν θέλουν να αφήσουν να δημιουργηθεί ένα Κουρδικό κράτος υπό την Αμερικάνικη κηδεμονία.

Η κατάληψη της Αφρίν από τον Τουρκικό στρατό έγινε σχετικά αναίμακτα, καθώς οι Κούρδοι επέλεξαν να παραδώσουν την πόλη. Αυτό ήθελε και ο Ερντογάν. Οι απώλειες 1.500 Κούρδων μαχητών στην Αφρίν από την 20η Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση «Κλάδος Ελιάς», δεν είναι ασήμαντες, αλλά μετά βεβαιότητας αν δεν παραδίνονταν οι Τούρκοι θα προχωρούσαν σε γενοκτονία και μαζικά εγκλήματα πολέμου, όπως συνηθίζουν να κάνουν.

Η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης και η εξόντωση των Κούρδων μαχητών θα πολλαπλασίαζε τις αντιδράσεις απέναντι στον Ερντογάν και ο «κλάδος ελαίας» θα μετατρέπονταν σε «γενοκτονία ενός αδίστακτου Σουλτάνου που κατοικεί σαν βασιλιάς σε ένα παλάτι χιλίων δωματίων».

Οι Κούρδοι, που τώρα θα πολεμήσουν τους εισβολείς επιδιδόμενοι σε αντάρτικο όπως ανακοίνωσαν, είναι ένας μαχόμενος λαός άξιος για τον θαυμασμό μας και την αλληλεγγύη μας. Δεν ξέρει κανείς αν μπορεί να υπάρξει ένα «ανεξάρτητο και ελεύθερο Κουρδιστάν» σε αυτή την περιοχή και υπό αυτές τις συνθήκες.

Σίγουρα, όμως , δεν αξίζει σε ένα λαό με έναν πολιτισμό χιλιετιών να ζει σαν φυγάς από χώρα σε χώρα, όπως τον καταδικάζουν οι μεγάλες δυνάμεις της περιοχής.

ΠΗΓΗ:  - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: