Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ανάπηρη έξοδο πάλι μας τάζουν (Δημήτρης Τζιαντζής)

Εφήμερη και ακριβή η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το επταετές ομόλογο. Διακεκριμένος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Deutsche Wirtschaftsnachrichten, υποβαθμίζει την ελληνική επιτυχία. Το ενδιαφέρον, σημειώνει, δεν συνεπάγεται «επενδυτική εμπιστοσύνη» και ούτε σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν μακροπρόθεσμα: «Απλά πολλοί επενδυτές, ευρισκόμενοι σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις και ποντάρουν σε γρήγορα κέρδη». Το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού ομολόγου στο 3,5% είναι προφανώς καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση του 5ετούς στο 4,6%, παραμένει ωστόσο το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες. Όπως άλλωστε επισημαίνεται στα διεθνή ΜΜΕ, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατηγορία, των σκουπιδιών σύμφωνα με τους μεγάλους αμερικανικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, επίσης, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι: «Είναι αμφίβολο εάν ιδιώτες επενδυτές θα εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε ένα κράτος με τόσα πολλά χρέη».

Ενέσεις αισιοδοξίας και ταυτόχρονα νουθεσίες για αυστηρή συνέχεια της πολιτικής λιτότητας επεφύλαξε η επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, η επίσκεψη του οποίου στην Ελλάδα συνέπεσε με την έκδοση του ομολόγου. Ο Γάλλος πολιτικός, από τη μια, επιθυμεί να πείσει ότι η πολιτική της ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας είναι πετυχημένη παρά τις ενστάσεις περί του αντιθέτου. Ταυτόχρονα, όμως, παίζει τον ρόλο του «φίλου της Ελλάδας», αφήνοντας στο ΔΝΤ και στο γερμανικό οικονομικό επιτελείο τον ρόλο του «κακού μπάτσου», με τη γνώμη του δεύτερου, ωστόσο, να έχει σαφώς μεγαλύτερη βαρύτητα στους κόλπους της ΕΕ. Σε δηλώσεις του από την Αθήνα, ο Π. Μοσκοβισί έθεσε ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και πρόσθεσε ότι παραμένουν δύο θέματα σε εκκρεμότητα: Το θέμα της επίβλεψης η οποία θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα και το θέμα του χρέους. Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, μένει ένα «10%-20% της διαδρομής να διανυθεί ακόμα» και «η χώρα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αυτό συνεπάγεται και 20% νέα μέτρα λιτότητας μέχρι τη λήξη του προγράμματος, ειδικά όταν η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει σαρωτικά μέτρα για το 2019-2020.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για «κούρεμα χρέους», καθώς, όπως υποστήριξε, καμία χώρα δεν θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Εκφράζοντας θέσεις της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε το χρέος «μη βιώσιμο» και τόνισε πως «ποινικοποιεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί». Γεγονός παραμένει ότι ενώ η Γαλλία στα λόγια στηρίζει «παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το χρέος», η συζήτηση γι᾽ αυτές τις παρεμβάσεις, με κύρια ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, δεν έχει καν ξεκινήσει. Τα διεθνή ΜΜΕ ειρωνεύονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ στην αρχή αντιτάχθηκε στα μέτρα λιτότητας, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και τώρα εμφανίζεται μνημονιακότερη των μνημονιακών. Προεκλογικό πυροτέχνημα χαρακτηρίζεται και η πρόταση Αχτσιόγλου για «αύξηση του κατώτερου μισθού» η οποία θα κατατεθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Η επισήμανση, άλλωστε, ότι η Αθήνα χρειάζεται χρηματικό μαξιλάρι ύψους 18 δις ευρώ για τη «μόνιμη επιστροφή στις αγορές» και ταυτόχρονα δημιουργία νέου εποπτικού μηχανισμού (ευρωπαϊκό ΔΝΤ) συνεπάγεται νέο μνημόνιο, όπως και αν το ονομάσουν.
ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: