Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Νέοι πλειστηριασμοί εναντίον της ΒΙΟΜΕ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Οι περιπέτειες συνεχίζονται για τη ΒΙΟΜΕ, αφού ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει κάποια κίνηση προκειμένου οι εργάτες να συνεχίσουν την παραγωγή δίχως το κυνήγι της πρώην εργοδοσίας. Έτσι, στις 11/1 το οικόπεδο οδηγείται σε έναν πλειστηριασμό ακόμη, και το κίνημα καλεί σε συγκέντρωση στα δικαστήρια προκειμένου να ματαιωθεί η διαδικασία και οι προσπάθειες της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας να διακόψουν βίαια αυτήν την προσπάθεια.

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, στη Θεσσαλονίκη, ήταν ένα εργοστάσιο όπως πολλά άλλα: Το είχαν εγκαταλείψει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του αφού όμως φορτώθηκε με χρέη, ενώ άφησαν και απλήρωτους τους εργαζόμενους. Όμως το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν είναι πια ένα ακόμα άδειο κτίριο στην πόλη διότι οι εργαζόμενοι έριξαν στον τραπέζι μια νέα πρόταση. Έγραψαν στις ανακοινώσεις τους απευθυνόμενοι στην πρώην εργοδοσία. «Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς» και κατέλαβαν το εργοστάσιο. Είπαν ότι δεν αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Και έβαλαν μπρος στην παραγωγική μονάδα σε μια προσπάθεια να συνδέσουν την παραγωγή της με την κοινωνία.
Σήμερα στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ παράγεται μια ολόκληρη σειρά καθαριστικών προϊόντων που διανέμεται σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ λειτουργεί πρατήριο διάθεσης των προϊόντων της στην Αθήνα με 3 εργαζόμενους. Επίσης, στο χώρο του εργοστασίου λειτουργεί το «Εργατικό Ιατρείο» που παρέχει ιατρική βοήθεια σε εργαζόμενους του εργοστασίου και της πόλης με ολιστικό και συνθετικό τρόπο σκέψης. Επιπλέον, αποθήκες του εργοστασίου διατίθενται προκειμένου να αποθηκεύονται και να μεταβιβάζονται αγαθά προς τους μετανάστες, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί μέσα από τις δομές των κοινωνικών κινημάτων.
«Τρέμουν τη συνάντηση αυτών των αγώνων με τις ανάγκες των περιθωριοποιημένων σήμερα νέων, γυναικών, προσφύγων και μεταναστών. Γι’ αυτό πολεμούν το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ. Δικαστική και πολιτική εξουσία με προφάσεις επί προφάσεων και δικαιολογίες που δεν στέκουν ούτε λεπτό στη λογική, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σ’ έναν ακόμη γύρο πλειστηριασμού με σκοπό να πωληθεί το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ», γράφει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ.
Επίσης οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ εξέδωσαν ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εμείς οι εργαζόμενοι στη συνεργατική ΒΙΟΜΕ. αγωνιζόμαστε 6 χρόνια τώρα για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο που η ιδιοκτησία παράτησε στη μοίρα του» Μάλιστα, αναφέρεται ότι έχουν «καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με δικηγόρους και καθηγητές της Νομικής που υποστηρίζουν τον αγώνα μας» Έτσι, προτείνουν συγκεκριμένα να δημευτεί η ακίνητη και κινητή περιουσία των ιδιοκτητών καταρχήν για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος καθώς η εταιρία ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΑΕ χρωστάει τεράστια ποσά.
Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της εργοδοσίας και έτσι κρατικές υπηρεσίες και δημόσιοι οργανισμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει. Ως επόμενο βήμα οι εργαζόμενοι διεκδικούν να παραχωρηθούν ή να νοικιαστούν τα ακίνητα στη συνεργατική των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ασκούν ξανά κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς υποστηρίζουν πως όλες οι «κυβερνήσεις που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν κάνει αυτά που έχουν υποσχεθεί» και προσθέτουν: «Δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση που να στοιχειοθετείται νομικά, άσχετα με ισχυρισμούς μελών πολιτικών παρατάξεων που τους στηρίζουν». Αφήνουν έτσι σαφείς αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρότι βουλευτές και στελέχη του δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα, η κυβέρνησή τους δεν φαίνεται να έχει κάνει απολύτως τίποτα.
Έτσι καλείται συγκέντρωση στις 11/1/18 στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης από τις 9 το πρωί, προκειμένου «να μπλοκαριστεί κάθε σκέψη για πλειστηριασμό».
Στα πλαίσια αυτά οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ οργανώνουν ενημερωτικές παρεμβάσεις σε ολόκληρη την πόλη ενώ προχωρούν σε συναντήσεις και συσκέψεις με άλλους φορείς και σωματεία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στα πανεπιστήμια όπου η νέα πρωτοβουλία αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί συγκέντρωσε πολλούς φοιτητές και προχωρά στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων.
Τέλος, το Πριν επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, Μάκη Αναγνώστου, ο οποίος δήλωσε. «Αποφασίσαμε ότι θα κρατήσουμε τις δουλειές μας με αξιοπρέπεια και το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στα χέρια των εργατών της. Δεν θα αφήσουμε να πουληθεί και να το κάνουν βίδες».
ΠΗΓΗ:ΠΡΙΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: