Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ζημιωθήκαμε από την ένταξη στο ευρώ, πιστεύουν οι περισσότεροι! (ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ)

Δεν είναι «ευρωεσκεπτικισμός». Είναι απόρριψη του θεσμού της ΕΕ και του ευρώ ως κοινού νομίσματος που καταγράφεται πλέον όλο και πιο καθαρά, όλο και πιο μαζικά ως τάση στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2017) δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Κάπα Research και παρουσιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Στην ερώτηση για την εικόνα που οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν σχηματίσει για την ΕΕ, «θετική» και «μάλλον θετική» απαντούν μόλις 55% και «αρνητική» και «μάλλον αρνητική» το 44,5%.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως όραμα για το μέλλον ακόμη συγκινεί μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όμως η αμφισβήτησή του είναι κάτι παραπάνω από ορατή. «Θα επιθυμούσατε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;» ρώτησαν οι ερευνητές της Κάπα Research για να λάβουν απάντηση «περισσότερη» από το 64% και «λιγότερη» από το 30%.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα όμως δεν έχει πάψει απλώς να είναι το «ιερό δισκοπότηρο», αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί για την ελληνική κοινωνία το λιγότερο δημοφιλές στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ενώ στον συνολικό απολογισμό για την πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη η πλειοψηφία (61%) απαντά ότι «ωφελήθηκε» έναντι 28,5% που εκτιμά ότι «ζημιώθηκε», η τάση αντιστρέφεται κατά τη συζήτηση για το ευρώ. Η πλειοψηφία, δηλαδή το 52,5% απαντά ότι «ζημιώθηκε» ή «μάλλον ζημιώθηκε» η χώρα μας από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη, εν αντιθέσει με το 46,5% που εκτιμά πως «ωφελήθηκε» ή «μάλλον ωφελήθηκε».
Το Grexit παρόλ' αυτά παραμένει επιλογή της μειοψηφίας, αν και πλέον αυτή συνιστά ένα ισχυρό κομμάτι: 53,5% θα ψήφιζαν «ναι στο ευρώ» στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σε αντίθεση με 33,5% που θα ψήφιζαν «όχι στο ευρώ» και 9,5% που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει.
Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάστηκαν δεν κάνουν καθαρό το πολιτικό στίγμα των ανθρώπων που απορρίπτουν ή αμφισβητούν το ευρωπαϊκό όραμα. Στα κουτάκια της έρευνας φαίνεται να συνυπάρχει το εθνικιστικό με το αριστερό «όχι» στην ΕΕ και το ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εντυπωσιακό ότι ενώ αντι-ΕΕ στάση υιοθετούν τουλάχιστον 1 στους 3, η συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ είναι ακόμα απονομιμοποιημένη στη δημόσια συζήτηση.
Ολόκληρη η έρευνα εδώ.
από: Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: