Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ανάδειξη των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως από την εξόρυξη λιγνίτη

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 

– Μαθητές ξεναγούνται στην Αρχαιολογική Συλλογή
Την προβολή του έργου που έχει γίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε ό,τι αφορά τον λιγνίτη και τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στις τοπικές κοινωνίες που γίνεται εξόρυξη, έχει σαν στόχο η Ημέρα για την Προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που καθιέρωσε το 2012 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και έκτοτε γίνονται στοχευμένες δράσεις που προβάλλουν το αρχαιολογικό έργο.
Η δράση: «Λιγνίτης, Αρχαιότητες και Τοπικές Κοινωνίες», που υλοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη στην περιοχή, περιλαμβάνει την ξενάγηση του κοινού στο χώρο των ανασκαφών που διενεργούνται στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή και τον Κλείτο, καθώς επίσης και ξενάγηση κυρίως μαθητών σχολείων, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, όπου και εκτίθεται μέρος των ευρημάτων από τις ανασκαφές στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Η δράση, όπως έχει οριστεί από τον ΣΕΑ, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πρωί της Τρίτης στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης μαθητές της πέμπτης τάξης του δημοτικού σχολείου Χαρισίου Μούκα ξεναγήθηκαν στους θησαυρούς που ήρθαν στο φως στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» η Αρχαιολόγος Βιβή Ευαγγέλογλου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων αποφάσισε να ανοίξει για το κοινό τις ανασκαφές του στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, καθώς και το μουσείο της Αρχαιολογικής Κοζάνης που φιλοξενεί ένα μικρό μέρος των ανασκαφών, που υλοποιούνται στα λιγνιτωρυχεία εδώ και 22 χρόνια. «Είναι ένα σοβαρό κύτταρο στην κοινωνία της Κοζάνης και είναι σημαντικός ο ρόλος που επιτελεί η αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς προηγούμαστε των ανασκαφών του λιγνίτη και σώζουμε αρχαιότητες , και συνέχεια τις αναδεικνύουμε. Ο ρόλος μας είναι διτός , και παρά το ότι είμαστε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία, κάνουμε ότι καλύτερο για να σώσουμε το παρελθόν του τόπου», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως οι ανασκαφές είναι και μια πηγή ανάπτυξης για τον τόπο, μιας και απασχολούν αρκετό προσωπικό, κάτι ωστόσο που δεν είναι αυτοσκοπός.
Στο φως νεολιθικοί και προϊστορικοί οικισμοί!
Με μοναδικό σκοπό τη διάσωση των αρχαιοτήτων και την προβολή της ιστορίας του τόπου και η προστασία των αρχαιοτήτων που βρίσκονται, γίνεται τα τελευταία 22 χρόνια μια σημαντική δουλειά από την Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης (πρώην Λ΄ ΕΠΚΑ) μεταξύ άλλων και στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Όπως σημειώνει η ίδια, στα 22 χρόνια ανασκαφών τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στα λιγνιτωρυχεία είναι πολλά και σημαντικά . Με προϊσταμένη την Αρετή Χονδρογιάννη, έχουν αναδειχτεί σημαντικότατοι οικισμοί των νεολιθικών χρόνων στη λίμνη Σαριγκιόλ στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων , καθώς επίσης και προϊστορικοί οικισμοί στις περιοχές Μαυροπηγή, Ποντοκώμη . Επίσης, έχουν βρεθεί οικισμοί ελληνιστικών, ρωμαϊκών χρόνων , ακόμα και βυζαντινής περιόδου κατοίκιση.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης προσπαθεί να ενημερώνει το κοινό με διάφορες δράσεις, συνέδρια και ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για τη νέα γενιά και άλλες δράσεις.

Περισσότερες φωτογραφίες και Βίντεο εδώ: - ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: