Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Συλλαλητήρια σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ – Ανάστατοι κάτοικοι & φορείς των δύο περιοχών – Συνεδριάζει το Συντονιστικό της Περιφέρειας

Σε κατάσταση συναγερμού και εν’ όψει προγραμματισμού νέων συλλαλητηρίων, βρίσκονται για άλλη μια φορά Φλώρινα και Μεγαλόπολη, καθώς και ολόκληρο το ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την ανακοίνωση ότι βγαίνουν στο “σφυρί η 3η και 4η Μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη μαζί με την Μονάδα Μελίτη Ι και την άδεια κατασκευής της Μελίτης ΙΙ στην Φλώρινα. 
Στις δύο περιοχές προγραμματίζονται κινητοποιήσεις, καθώς, μία τέτοια καταστροφική επιλογή αποτελεί ταφόπλακα γι’ αυτές και οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τη διάλυση της ΔΕΗ σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του ελληνικού λαού και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Στις 6.30 το απόγευμα συγκαλείται ευρεία σύσκεψη στην Μεγαλόπολη, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. 


Από την περιοχή μας συμμετέχουν οι: Θόδωρος Καρυπίδης περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Πλακεντάς και Στέφανος Μπίρος, αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης και Φλώρινας αντιστοίχως, Κώστας Γέρου αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Σάββας Ζαμανίδης πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας. 

Τα συνδικάτα της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ πρόκειται να προτείνουν ένα πλαίσιο κινητοποιήσεων το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από τους συμμετέχοντες και προβλέπει: Συλλαλητήριο στην Μεγαλόπολη στις 28 Νοεμβρίου και συλλαλητήριο στην Φλώρινα στις 4 Δεκεμβρίου, ημέρα γιορτής για την ΔΕΗ, καθώς γιορτάζει η προστάτιδα των λιγνιτωρύχων Αγία Βαρβάρα. Επίσης, προγραμματίζεται στην Κοζάνη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μάλλον για την  προσεχή Τρίτη, προκειμένου να γίνει ενημέρωση υπό το φως των νέων εξελίξεων και να ληφθούν αποφάσεις. Ακόμη, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε την Τετάρτη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη κατά την οποία έγινε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.,  σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδας για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικoύ δυναμικού της Δ.Ε.Η., οι οποίες –όπως είπε ο υπουργός- συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διαμήνυσε ότι ανεξάρτητα από την πορεία και την ολοκλήρωση ή όχι των διαπραγματεύσεων διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Αμέσως μετά στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, του Προέδρου των Ενεργειακών Δήμων Σ. Ζαμανίδη, και των αντιπεριφερειαρχών Κοζάνης Π. Πλακεντά, Φλώρινας Στ. Μπίρου και Ενέργειας Κ. Γέρου όπου και αποφασίστηκε ο συντονισμός όλων, Εργαζομένων και Αυτοδιοίκησης , στον κοινό αγώνα ενάντια στον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ. 

«Όχι στο ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ και της Μεγαλόπολης», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους φορείς της Αρκαδικής κωμόπολης και επισημαίνουν: «Για την Μεγαλόπολη μετά από 47 χρόνια λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και εγκατάλειψη της περιοχής. Καλούμε την κυβέρνηση να απορρίψει τις επιλογές αυτές. Δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ.  Καλούμε τους εργαζόμενους και τους πολίτες στο Λεκανοπέδιο σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της ΔΕΗ και των Μονάδων της Μεγαλόπολης. Συνδικάτα, Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικοί Φορείς μια γροθιά! Θα απαντήσουμε ενωτικά, αγωνιστικά και νικηφόρα!

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: