Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ραγδαίες εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Ολοταχώς προς προσωρινή διοίκηση




Το σκεπτικό της απόφασης που έκανε δεκτή την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων

Ραγδαίες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις στο Εργατικό κέντρο Κοζάνης, μετά την χτεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δύο σωματείων της ΔΑΚΕ, κρίνοντας ως «παράνομο τον αποκλεισμό τους από το συνέδριο», ενώ «συντρέχει περίπτωση ακυρότητας» του συνεδρίου, της εκλογής νέας διοίκησης, της συγκρότησής της σε σώμα και όλων των μέχρι τώρα αποφάσεων. 

Ο Κοζανίτης δικηγόρος Γιάννης Μπαλαμπανίδης που κατέθεσε σε συνεργασία με τον γνωστό εργατολόγο της Αθήνας Γιάννη Καρούζο τα ασφαλιστικά μέτρα, δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» πως «είμαστε στο στάδιο μιας πρώτης διερεύνησης για τις περαιτέρω κινήσεις. Η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι ο διορισμός προσωρινής διοίκησης, η οποία θα πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες για εκλογή νέας διοίκησης». 
Διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να καταθέσουμε σχετική αίτηση – ίσως την επόμενη εβδομάδα- στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Επειδή όμως μπορεί να αργήσει ο διορισμός προσωρινής διοίκησης, κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουμε συγχρόνως και μία «αίτηση προσωρινής διαταγής», με βάση την οποία το Πρωτοδικείο θα πρέπει να ορίσει αυθημερόν προσωρινή διοίκηση». 

Πάντως, τόσο η προσωρινή διοίκηση όσο και η εκλεγμένη στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Γ. Μπαλαμπανίδη, θα έχουν ισχύ μέχρι την οριστική απόφαση της αγωγής, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν αναμένεται νωρίτερα από 6-7 μήνες το λιγότερο, αντιθέτως μπορεί να καθυστερήσει παραπάνω. Εάν μάλιστα ασκηθεί έφεση επί της απόφασης της αγωγής, που είναι σχεδόν βέβαιο, τότε μιλάμε για καθυστέρηση ενάμιση – δύο ετών

Βεβαίως, η πρώτη πράξη που πρόκειται να γίνει είναι να επιδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων επισήμως στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, κάτι που αναμενόταν να γίνει την Παρασκευή, αλλά δεν έγινε. Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μία συνάντηση μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών, δηλαδή των σωματείων που κατέθεσαν τα ασφαλιστικά μέτρα και του Εργατικού Κέντρου. 

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου του Πρωτοδικείου Κοζάνης, «συντρέχει περίπτωση ακυρότητας» των κάτωθι: -Της από 2/4/2017 απόφασης 35ου συνεδρίου για όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης. -Της από 9/4/2017 απόφαση γενικής συνέλευσης περί αρχαιρεσιών. -Της από 19/4/2017 απόφασης του δ.σ. περί συγκρότησης του δ.σ. Λόγοι ακυρότητας συντρέχουν – σύμφωνα με την απόφαση – «καθ’ όσον ο παράνομος αποκλεισμός των αιτουσών είχε άμεση και ουσιώδη επιρροή στα αποτελέσματα των σχετικών ψηφοφοριών, αφού πιθανολογήθηκε σημαντική διαφοροποίησή τους, εάν οι αιτούντες συμμετείχαν στις εν λόγω ψηφοφορίες διά των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους». 

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω το δικαστήριο αποφάσισε ότι «πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτηση και ως ουσία βάσιμη και να ανασταλεί ισχύς και η εκτέλεση των ως άνω αποφάσεων ως παρανόμως ληφθέντων αποφάσεων, καθώς και κάθε άλλης πράξης ή απόφασης που απορρέει από αυτές ή στηρίζεται αμέσως ή εμμέσως, σε αυτές μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της 2/5/2017 ασκηθείσας κύριας αγωγής». Τέλος να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν τα προσκείμενα στη ΔΑΚΕ δύο σωματεία: «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΔΕΗ» και «Σύλλογος Ανέργων και Απασχολουμένων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης», ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι «επιπροσθέτως παρενέβη» και το σωματείο «Σπάρτακος», το οποίο με προφορική δήλωση του δικηγόρου του, στήριξε τις αιτιάσεις των δύο πρώτων σωματείων της ΔΑΚΕ. 

Πάντως, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κοζάνης Γιάννης Μανές, δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ότι «δεν μας επιδόθηκε αρμοδίως η απόφαση του δικαστηρίου. Μόλις την παραλάβουμε θα την μελετήσουμε μαζί με τους δικηγόρους μας. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι σεβαστές. Για την ώρα πάντως η διοίκηση του ΕΚ λειτουργεί κανονικά και ασχολείται αποτελεσματικά με θέματα όπως η Euromedica, της οποίας οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν δύο μισθούς και δεν σταματούμε μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Πηγή: e-ptolemeos.gr


Το σκεπτικό της απόφασης που έκανε δεκτή την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: