Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Μαδούρο: Τι θα έλεγαν αν εκλεγόμουν με μειοψηφία όπως ο Τραμπ; (Του Αλέξανδρου Μινωτάκη)

Μετά την επιτυχία της Κυριακής για τον κυβερνητικό συνασπισμό του PSUV στις περιφερειακές εκλογές (54% και 18 στις 23 περιφέρειες), η προεδρία της Βενεζουέλας διοργάνωσε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου συνέντευξη τύπου για όλους τους διεθνείς ανταποκριτές, η οποία με live streaming από το teleSUR  μεταδόθηκε σε όλες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό (#MaduroHablaAlMundo  στα social media). ToPeriodiko.GR ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και κατέγραψε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Ν.  Μαδούρο.

Διόλου έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι απουσίαζαν πλήρως τα κυριότερα κανάλια και εφημερίδες που τους προηγούμενους μήνες είχαν αναδείξει τη «δικτατορία» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ως ένα από τα κυριότερα θέματα του διεθνούς, και όχι μόνο, ρεπορτάζ στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη είχε έναν πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως είναι λογικό, ωστόσο δεν έμεινε σε αυτό. Ο Ν. Μαδούρο έκανε μία σύνοψη των δύο τελευταίων χρόνων έντασης στη Βενεζουέλα, στις πολιτικές της κυβέρνησης για την επίλυση της  οικονομικής κρίσης  ενώ τόνισε επανειλημμένα τις ευθύνες της αντιπολίτευσης, των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, εξήγησε το εκλογικό και πολιτικό σύστημα της Βενεζουέλας, απάντησε στις καταγγελίες περί νοθείας και σχολίασε τη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εκλογή της συνταγματικής συνέλευσης στα τέλη του Ιουλίου.
Καταρχήν, παρουσίασε τους νέους κυβερνήτες που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες, τους νέους που εξελέγησαν και τους προερχόμενους από τα ανώτερα κλιμάκια του στρατού.  Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον Χέκτορ Ροντρίγκεζ, τον υποψήφιο του PSUV που εξελέγη κυβερνήτης στην επαρχία Μιράντα, την οποία παραδοσιακά κέρδιζε η αντιπολίτευση και στην οποία ήταν κυβερνήτης ο πρώην αρχηγός του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.
Στη συνέχεια, ο Ν. Μαδούρο επισήμανε ότι αυτή η νίκη έρχεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία καθώς ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί, όπως είπε, να θεωρεί τη Βενεζουέλα «πίσω αυλή» του και έχει κηρύξει πόλεμο σε όλα τα επίπεδα στη χώρα και στο λαό, με την επιθετικότητά του να αυξάνεται μετά την εκλογή Τραμπ. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δρα ως «εσωτερικός σύμμαχος» των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκτίμησε ότι ο λαός αντιστέκεται με επιτυχία στην επίθεση Τραμπ-Δεξιάς και τόνισε ότι η αντίσταση αυτή είναι προϊόν της συνείδησης που έχει αναπτύξει, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής χειραγώγησης, αλλά διαμορφώθηκε από τον βαθύ μετασχηματισμό της λαϊκής συνείδησης που έχει επέλθει τα τελευταία δύο χρόνια και ιδίως μετά την εκλογική ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις κοινοβουλευτικές εκλογές το Δεκέμβριο του 2015.

Μια διετία διαρκούς βίας από την αντιπολίτευση

Ο Ν. Μαδούρο, κάνοντας μια ανασκόπηση της τελευταίας διετίας, θύμισε ότι το PSUV αναγνώρισε αμέσως την εκλογική του ήττα το 2015, σε αντίθεση με τη σημερινή στάση της αντιπολίτευσης που δέχτηκε το αποτέλεσμα μόλις στις 5 περιφέρειες που επικράτησε και κατήγγειλε νοθεία στις υπόλοιπες. Συμπλήρωσε, δε, ότι πριν 2 χρόνια εφαρμόστηκε το ίδιο εκλογικό σύστημα και ο ίδιος μηχανισμός ψηφοφορίας από τους ίδιους κρατικούς υπαλλήλους, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς τους ισχυρισμούς για νοθεία. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο 2016, μίλησε για την ένταση της επιθετικότητας απέναντι στην κυβέρνηση και τον ίδιο, η οποία εκφράστηκε σε απειλές, πίεση, ακόμα και αστήρικτες φήμες για την καταγωγή του, σύμφωνα με τις οποίες προέρχεται από την Κολομβία και άρα πρέπει να καθαιρεθεί. Επεσήμανε ότι το PSUV εξαρχής πήρε μέτρα για την προστασία των μισθωτών, δημιούργησε επιτροπές ανεφοδιασμού για να αντιμετωπίσει την έλλειψη τροφίμων και κάλεσε σε διάλογο την αντιπολίτευση. Παρόλο που η αντιπολίτευση ανταποκρίθηκε αρχικά, στη συνέχεια βρήκε κάποια πρόφαση για να αποχωρήσει.
Αναφερόμενος στο 2017, ο Μαδούρο υπογράμμισε ότι υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας παρά τον οικονομικό πόλεμο από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Μετά την εκλογή Τραμπ, η δεξιά αντιπολίτευση στράφηκε πολύ πιο έντονα σε βίαιες μεθόδους, αποκορύφωμα των οποίων υπήρξε η πυρπόληση 29 ανθρώπων για λόγους φυλετικούς (είχαν σκούρο δέρμα) και πολιτικούς (ήταν υποστηρικτές της κυβέρνησης), από τους οποίους οι 9 πέθαναν. «Το πολιτικό σχέδιο της αντιπολίτευσης ήταν η πρόκληση χάους και αποσταθεροποίησης, προκειμένου να διαμορφωθεί μία κατάσταση που θα διευκόλυνε τη στρατιωτική επέμβαση μιας συμμαχίας χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ» κατήγγειλε ο Ν. Μαδούρο ευχαριστώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την προσήλωση τους στη Μπολιβαριανή Επανάσταση και την υπεράσπιση της πατρίδας.

Η συντακτική συνέλευση εκπροσωπεί το σύνολο του λαού, όχι κόμματα

Συνεχίζοντας την αποτίμηση της κρίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, την οποία το PSUV προέκρινε ως μόνη διέξοδο από την εντεινόμενη πολιτική κρίση. Όπως δήλωσε, ο στόχος ήταν «μία συνέλευση των πολιτών και όχι των κομμάτων», μέσα στην οποία θα εκπροσωπούνταν το σύνολο του λαού,  η εργατική τάξη, οι αγρότες, οι νέοι και οι ιθαγενείς. Όσο πλησίαζαν οι εκλογές αυτές, ενισχυόταν και η διεθνής επίθεση κατά της Βενεζουέλας και η συκοφάντηση από τα ΜΜΕ, σημείωσε. Και κατηγόρησε  την αντιπολίτευση ότι, παρά την αρχική της συμφωνία στη διεξαγωγή των εκλογών όπου θα κατέβαζε και δικούς της υποψηφίους, λίγες εβδομάδες πριν την εκλογική διαδικασία επινόησε μία νέα δικαιολογία προκειμένου να αποσυρθεί και να καταγγείλει τη συντακτική συνέλευση αποδίδοντας την απότομη μεταστροφή σε εμπλοκή των ΗΠΑ.
Ο Ν. Μαδούρο τόνισε ότι παρά τις συνθήκες έντονης βίας που έφτασε στη δολοφονία κυβερνητικού στελέχους, το PSUV αγωνίστηκε για μαζική συμμετοχή στις εκλογές για τη συντακτική συνέλευση και ότι 8 εκατομμύρια Βενεζολάνοι ανταποκρίθηκαν παρά τη διαρκή παρακίνηση σε βία από την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στο έργο της συντακτικής συνέλευσης, υπογράμμισε ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι έχει καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά της ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας.

Περιφερειακές με ηρεμία και αποκλεισμό από τα ιδιωτικά ΜΜΕ

Μετά τις εκλογές της 30ης Ιουλίου,  η ένταση υποχώρησε, ο διάλογος ξεκίνησε εκ νέου και η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση να γίνουν οι περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο, 2 μήνες νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένες. Το PSUV και η νεοεκλεγείσα συντακτική συνέλευση συμφώνησαν. Ο Ν. Μαδούρο έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι καθόλη την προεκλογική περίοδο δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό έντονης βίας, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη διοργάνωση των εκλογών και οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης δεν παρεμποδίστηκαν στην εκστρατεία τους.
Από την άλλη, όπως τόνισε, η κυβέρνηση αποκλείστηκε από όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ αλλά και από τα social media τα οποία μπλόκαραν μία σειρά από φιλοκυβερνητικούς λογαριασμούς και διαδικτυακές καμπάνιες, με αποτέλεσμα να έχει διαδικτυακή παρουσία μόνο η αντιπολίτευση. Σε σχέση με το πολιτικό στίγμα των ίδιων των εκλογών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εστίασε στον περιφερειακό χαρακτήρα τους και την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στην οικονομία και τις κρατικές υποδομές. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση τους έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος ενάντια στον ίδιο τον Μαδούρο. Ενδεικτικά, παρουσίασε κάποια tweets του προέδρου του κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες, ο οποίος ανήκει στο αντιπολιτευόμενο MUD, στα οποία έγραφε ότι οι περιφερειακές εκλογές έχουν χαρακτήρα «μεγάλου δημοψηφίσματος» προκειμένου να εκδιωχθεί ο Μαδούρο και ότι η αντιπολίτευση προσδοκεί να κερδίσει 18 περιφέρειες.

«Όσο νόμιζαν ότι νικούσαν, εξήραν την εκλογική διαδικασία»

Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά των εκλογών, ο Μαδούρο έκανε εκτενέστατη αναφορά στο σύστημα ψηφοφορίας και καταμέτρησης των ψήφων, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία βάση οι κατηγορίες περί νοθείας. Τα κυριότερα σημεία όσων είπε είναι ότι η μέθοδος ψηφοφορίας είναι ένας συνδυασμός κλασικών ψηφοδελτίων και σύγχρονων μηχανημάτων. Ο ψηφοφόρος προσέρχεται σε ένα μηχάνημα και, χρησιμοποιώντας το δακτυλικό του αποτύπωμα, παίρνει ένα χαρτί με το όνομα του υποψηφίου που επιλέγει, το οποίο στη συνέχεια ρίχνει σε μία κλασική κάλπη. Στο τέλος της διαδικασίας, διασταυρώνεται αν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στο τι κατέγραψε το μηχάνημα και τι υπάρχει στην κάλπη. Προκειμένου να παρέμβει κάποιος στο μηχάνημα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των υποψηφίων, καθώς τμήματα των κωδικών πρόσβασης έχουν μοιραστεί σε όλους. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε αυτό το σύστημα «το πιο σύγχρονο και ασφαλές στον κόσμο» ενώ παρουσίασε έγγραφα υπογεγραμμένα από τους μάρτυρες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αναφέρουν ότι όλα κύλησαν ομαλά αλλά και αντίστοιχες ομιλίες στελεχών του MUD, οι οποίοι, εκτιμώντας ότι οδηγούνται σε μεγάλη νίκη, έκαναν δηλώσεις σε κανάλια το μεσημέρι της Κυριακής, μιλώντας ιδιαίτερα θετικά για την εκλογική διαδικασία.
«Παρασύρθηκαν από τις δημοσκοπήσεις και αντέδρασαν σπασμωδικά όταν αντιλήφθηκαν ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες τους»  εκτίμησε για την αντιπολίτευση ο Ν. Μαδούρο. Προσέθεσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα,  καθώς η συμμετοχή ήταν υψηλή (61%) κάτι που αποτελεί ρεκόρ για περιφερειακές εκλογές και κατά την άποψή του αποτυπώθηκε, σε δύσκολες συνθήκες, η συνείδηση του λαού που απαιτεί ειρήνη και παύση της βίας.

Η επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της χώρας και δεν θα ανεχθεί βίαιες ενέργειες που υπονομεύουν το αποτέλεσμα, κατέστησε σαφές ο Ν. Μαδούρο. Για τις προεδρικές του 2018, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν, «είτε με την αντιπολίτευση είτε χωρίς» ενώ δήλωσε ότι το PSUV μένει πιστό στη δημοκρατία, χαίρεται και τιμά τις νίκες και αναγνωρίζει τις ήττες του. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην επικράτηση της αντιπολίτευσης σε σημαντικές περιφέρειες στα σύνορα της χώρας και στην περιφέρεια Ζούλια όπου προηγουμένως πλειοψηφούσε ο κυβερνητικός συνασπισμός. Απεύθυνε νέα πρόσκληση στην αντιπολίτευση για διάλογο και μετέφερε τη θέση της ηγεσίας του MUD που δηλώνει ότι δεν θα μπει σε συζητήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση των ψήφων και να γίνουν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Σημείωσε ότι η επανακαταμέτρηση έχει φτάσει στο 52% χωρίς να εντοπιστούν παραπτώματα.
Ο Ν.  Μαδούρο επιτέθηκε στις ΗΠΑ που επιμένουν να αναφέρονται στη χώρα ως «δικτατορία» και είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Τραμπ πήρε 3 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την Κλίντον, φαντάζεστε τι θα έλεγαν αν νικούσα εκλογές με το ίδιο αποτέλεσμα;»  Άσκησε κριτική στο αμερικανικό σύστημα των προεδρικών εκλογών με εκλέκτορες και ανέφερε ότι η Βενεζουέλα το εφάρμοζε  αλλά το απέρριψε ως αντιδημοκρατικό και παρωχημένο. Σχολιάζοντας την κριτική που ασκεί η ΕΕ στη χώρα του και το ενδεχόμενο νέων οικονομικών κυρώσεων, είπε ότι «η ΕΕ είναι ιδιαίτερα προκατειλημμένη απέναντι στη Βενεζουέλα και επιμένει να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις με έναν αποικιοκρατικό τρόπο που βλέπει την Ισπανία και τον Ραχόι ως εκπροσώπους της Λατινικής Αμερικής». Αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά με τα οποία εκλέγονται ευρωπαίοι ηγέτες (30% στην Ισπανία, 33% στη Γερμανία) οι οποίοι ασκούν σκληρή κριτική στον ίδιο αλλά και στο Μοράλες (Βολιβία) που επιτυγχάνουν πολύ υψηλότερα ποσοστά.
Ακολούθησε προβολή βίντεο που αντιπαρέβαλε τις εκλογές στη Βενεζουέλα με την καταστολή και τη βία ενάντια στο καταλανικό δημοψήφισμα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι η χώρα θα προχωρήσει ενάντια στις κυρώσεις αλλά και ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα γίνει πιο δεκτική στο να ακούσει την άποψη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Αναδημοσίευση από To Περιοδικό
 - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: