Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ελληνικό: Νόμος είναι το δίκιο του…Λάτση!

Να θάψουν τον αρχαιολογικό νόμο θέλουν κυβέρνηση–ΝΔ

Ολόκληρο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για το Ταλίν) για να πέσει όλο το κομματικό βάρος (μαζί με το κυβερνητικό) στο να προχωρήσει η καταστροφική επέλαση της Lamda του Λάτση στο Ελληνικό, χωρίς καθυστερήσεις και ενοχλήσεις. Όπως αυτές που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που ζητούσε το αυτονόητο: να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος. Η απόφαση του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει αμφιβολίες: «Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της. 

Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες». Και παρακάτω αφού αναφέρεται στη «γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ», τρεις φορές μιλά για την «ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Στη γραμμή υλοποίησης και επιτάχυνσης της «επένδυσης» ενοποιήθηκαν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Γ. Δραγασάκη και τον Ευκλ. Τσακαλώτο μέχρι τον Ν. Φίλη, που κατά τα άλλα βρέθηκε έξω από το ΚΑΣ την Τετάρτη, «στο πλευρό» των αρχαιολόγων. Είναι φανερό πως τελικά επικράτησε στο ΣΥΡΙΖΑ η άποψη να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με τήρηση των θεσμικών κανόνων, έτσι ώστε να αποφευχθούν εμπλοκές με τη δικαιοσύνη, με προσφυγές κλπ.

Το κίνημα και η μαχόμενη Αριστερά διεκδικούσε και διεκδικεί το Ελληνικό να γίνει εξολοκλήρου μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου, ανοικτό στο λαό και τις ανάγκες του, πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αττική και δεν διαλέγει τσιμεντοποίηση, με θεσμική συμμόρφωση ή χωρίς.

Ταυτόχρονα, όμως, η σπουδή των Ταλιμπάν των επενδυτών και των Νενέκων του Λάτση, μέσα κι έξω από την κυβέρνηση, να καταπατήσουν κάθε νομιμότητα, ακόμα και αυτόν τον αρχαιολογικό νόμο, για να διευκολύνουν τη ληστρική αποδοτικότητα των κεφαλαίων, είναι αποκαλυπτική για το χαρακτήρα όσων θα κάνουν στο Ελληνικό, αλλά και της περιβόητης «ανάπτυξης» που φέρνουν (βλέπε αρσενικό στις Σκουριές, πετρελαιοκηλίδες στο Σαρωνικό κλπ.).

Έφτασαν στο σημείο να συντάξουν Μνημόνιο συνεργασίας (τόση τρέλα πια με τα μνημόνια…) της υπουργού Πολιτισμού με την Ελληνικό Α.Ε., με το οποίο επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί ο αρχαιολογικός νόμος. Η αποφασιστική αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που αποκάλυψε τον απαράδεκτο και τελικά άκυρο νομικά χαρακτήρα του μνημονίου, οδήγησε σε απόσυρσή του. Τελικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την Τετάρτη πως πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό.

Πρόκειται για «δικαίωση του αγώνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, προκειμένου να μην καταστρατηγηθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΑ, σημειώνοντας πως «η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, δεν εμποδίζει την έγκριση ή την εκτέλεση του όποιου έργου». «Η κήρυξη χαρακτηρίζει την περιοχή ως τόπο όπου αναμένεται να εντοπιστούν αρχαιότητες και διασφαλίζει ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επίσης, ότι οι όροι προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα ισχύουν στο διηνεκές και θα δεσμεύουν όχι μόνον την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», αλλά και όσους ζήσουν ή δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Βεβαίως, ακόμα και αυτή η διεκδίκηση της νομιμότητας από τον ΣΕΑ και η επικύρωσή της από το ΚΑΣ ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει την οργή των υποστηρικτών των επενδύσεων πάση θυσία. Η οργή του Μαξίμου ήταν δύσκολο να συγκρατηθεί, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης διατύπωσε ανοικτά αυτό που πολλά στελέχη της κυβέρνησης σκέφτονταν, δηλαδή ζήτησε την αποπομπή (μόνο;) της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, που προΐσταται στο ΚΑΣ! Κατευθυνόμενα δημοσιεύματα αναφέρονταν στη σχέση της γ.γ. με την …ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το …αμερόληπτο «ρεπορτάζ» των Νέων του Β. Μαρινάκη έγραψαν: «Η γ.γ. του ΥΠΠΟ υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των Αρχαιολόγων (ελέγχεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ)»! Στον υπότιτλο του κειμένου την Πέμπτη γράφονταν: «Μπαϊράκι ανταρσίας» για Ελληνικό. Γενικά, οι υποστηρικτές της τσιμεντοποίησης – εμπορευματοποίησης του Ελληνικού πυροβολούν κατά ριπάς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στοχοποιώντας τη ως ενορχηστρωτή των αντιδράσεων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βεβαίως είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη λεηλασία του Ελληνικού και αγωνίζεται για να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα για την ανατροπή της. Δεν κρύβεται, λέει ανοικτά και καθαρά την άποψή της και είναι σίγουρο πως οι μπουλντόζες του κεφαλαίου θα την βρίσκουν απέναντι.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: