Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ανησυχία στην αγορά αιολικών μετά το «μπλόκο» του ΣτΕ στο μεγάλο έργο της ENEL στον Καφηρέα


Θοδωρής Παναγούλης
από: ENERGYPRESS 
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενος κλάδος των αιολικών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε το energypress, από την εξέλιξη που προέκυψε πριν από λίγες μέρες και το μπλόκο στην υλοποίηση του μεγάλου project της ENEL στον Καφηρέα της Νότιας Εύβοιας.
Η ίδια η ενδιαφερόμενη εταιρεία, η Enel Green Power Hellas, υπήρξε προσεκτική στη δημόσια τοποθέτησή της, δηλώντας ότι αναγνωρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Καφηρέα και θα συμμορφωθεί «σεβόμενη αυτήν απολύτως» και επαναλαμβάνοντας ότι έχει συμμορφωθεί με τη σχετική νομοθεσία για την κατασκευή του αιολικού πάρκου και έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται από το νόμο για την αδειοδότηση.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι οργισμένοι και απογοητευμένοι για το μήνυμα που εκ των πραγμάτων εκπέμπεται από την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ εμφανίζονται εκπρόσωποι εταιρειών ανταγωνιστριών της Ιταλικής εταιρείας. «Πρόκειται για αρνητικό μήνυμα που δεν συμβάλει καθόλου στη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα προσπαθεί να ξαναγίνει ελκυστική», αναφέρει, μιλώντας στο energypress, ένας εξ αυτών.

Πρόκειται ως γνωστόν για την προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπροέδρου, Ιωάννη Γράβαρη στην οποία αναφέρει: «Διατάσσουμε να μην εκτελεσθεί οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία που κατατείνει στην πραγματοποίηση των επίδικων έργων, μέχρι την έκδοση απόφασης επί του αιτήματος αναστολής των προσβαλλόμενων αποφάσεων».

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί περί τον Οκτώβριο και προφανώς μέχρι τότε δεν μπορεί να προσχωρήσει τίποτα, παρότι έχει τηρηθεί η αυστηρή διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης η οποία προβλέπει τη θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, 25 διαφορετικών δημόσιων υπηρεσιών!

Η ειρωνεία είναι μάλιστα ότι  η ιταλική εταιρεία που είναι διεθνής κολοσσός και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας φέρεται να έχει απευθυνθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει το… Σεπτέμβριο ειδική τελετή εγκαινίων για την έναρξη της επένδυσης. 

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας έχει προσφύγει ο Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και τρεις κάτοικοι της Καρύστου, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και κατά 27 αποφάσεών του με τις οποίες προβλέπεται η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. Με τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των επίμαχων αιολικών πάρκων, όπως και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία τους.
Μεταξύ άλλων στην προσφυγή του Συλλόγου και των κατοίκων υποστηρίζεται, ότι τα οκτώ αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν μέσα σε δασική έκταση ενταγμένη στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, χαρακτηρισμένη ως τόπο κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα.

Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις
Η επένδυση στον Καφηρέα είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών και μπήκε μπροστά από τον περασμένο Ιούνιο, με την Ιταλική εταιρεία που αναπτύσσει το έργο να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης για τη συμβολή της στην υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για την κατασκευή του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου αιολικού συμπλέγματος πάρκων στον Καφηρέα στην Εύβοια, με συνολική ισχύ 167 MW και συνολικό ύψος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσει το έργο καθοριστική στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένες χρονικές παρατάσεις - κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν ειδικά στο συγκεκριμένο έργο - προκειμένου να μη χαθεί η σύμβαση για την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται.

Με βάση τον προγραμματισμό, το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και θα αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών και η οποία θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπής 433 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως.

Το έργο θα συνοδεύεται με υποβρύχια διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα. Πρόσφατα μάλιστα η Fulgor, θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, υπέγραψε σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι» για την προμήθεια και εγκατάσταση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη συστοιχία των αιολικών πάρκων του Καφηρέα στο εθνικό δίκτυο (Υποσταθμός Παλλήνης, Αττικής).
Ας σημειωθεί τέλος ότι η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MW στην Κάρυστο, ενώ συνολικά στη χώρα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) ισχύος 308MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια: