Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Εργατική Λέσχη Κοζάνης για το θανατηφόρο εργατικό στα ορυχεία




Δουλεμπόριο, ελαστική & μαύρη εργασία, διαπλοκή και ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας δολοφόνησαν ακόμα έναν νέο εργαζόμενο στη ΔΕΗ

Ακόμα ένας νέος εργάτης, στο δουλεμπόριο της ΔΕΗ, βρήκε τραγικό θάνατο καταπλακωμένος από ένα ανυψωτικό μηχάνημα φάντασμα που ούτε άδεια κυκλοφορίας είχε ούτε καν δηλωμένο στη ΔΕΗ δεν ήταν!
Συγκεκριμένα: Ανειδίκευτος εργάτης (όπως τον είχε δηλωμένο ο εργολάβος) έχασε τη ζωή του όταν το ανυψωτικό μηχάνημα, τύπου Κλαρκ,  που χειριζόταν τουμπάρισε και τον καταπλάκωσε. Ο «άτυχος» εργαζόμενος ήταν 35 χρονών πατέρας δυο ανήλικων παιδιών (ένα κοριτσάκι νεογέννητο και ένα αγοράκι 3 ετών) από την Πτολεμαΐδα με καταγωγή από την Ασβεστόπετρα Εορδαίας.
Τα αίτια;

1.      Ενώ ήταν ανειδίκευτος εργάτης χειριζόταν ένα ανυψωτικό μηχάνημα που χρειαζόταν και άδεια χειριστού και εμπειρία
2.      Το μηχάνημα ήταν ακατάλληλο γι αυτό δεν είχε άδεια κυκλοφορίας και δεν ήταν δηλωμένο στο Ορυχείο. Προφανώς ο εργοδότης για να πληροί τους όρους της εργολαβίας παρουσίασε άλλο…
3.      Ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος μόνο για δυο μέρες την εβδομάδα Δευτέρα και Πέμπτη και το ατύχημα έγινε Σάββατο. Μαύρη και αδήλωτη εργασία!
4.      Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ένα μόνιμο άγχος και στρες των εργαζόμενων στους εργολάβους και στο δουλεμπόριο αφού πρέπει να ζήσουν τις οικογένειές τους με μισθούς εξαθλίωσης (3 ευρώ την ώρα και 2,5 όσοι είναι κάτω των 25 χρόνων, παίρνουν για τις πιο σκληρές και ανθυγιεινές εργασίες στα Ορυχεία). Ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα μπορεί να κάνουν 3 και 4 μήνες να τα πάρουν αφού οι εργολάβοι ρίχνουν το μπαλάκι στη ΔΕΗ. Εκτός όλων των άλλων για να βρεις έστω μια δουλειά τέτοια με αυτές τις τραγικές συνθήκες πρέπει να παρακαλέσεις (ρουσφέτι) Βουλευτές, συνδικαλιστές, στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη της ΔΕΗ κλπ. Άρα εκτός όλων των άλλων πρέπει να σιωπάς, να μη διαμαρτύρεσαι, να τηρείς την ομερτά δηλαδή γιατί η Κόζα-Νόστρα στην Περιοχή είναι καλά οργανωμένη και σε βάζει στη Μαύρη Λίστα.
Αυτά είναι τα άμεσα αίτια, όμως τα βαθύτερα αίτια βρίσκονται στην οργάνωση της εργασίας που έχει μόνο σκοπό το κέρδος. Το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο ηθικός αυτουργός είναι το πολιτικό –οικονομικό- Κοινωνικό σύστημα,  ο Καπιταλισμός. Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο και των προηγούμενων κυβερνήσεων  Δουλεμπόριο, πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, μαύρη, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, διαπλοκή και ρουσφέτι είναι τα κομμάτια που συμπληρώνουν το πάζλ της απελευθερωμένης και ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ.
Το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους είναι ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, εντατικοποίηση στη δουλειά, μισθοί ψίχουλα και άθλιες συνθήκες ακόμη και με κίνδυνο της ζωής, πάντα κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης, τον φόβο και την τρομοκρατία της απόλυσης.
Εμείς, λέμε, ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ.
Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας για να ανατραπεί το καθεστώς της εργασιακής γαλέρας, για να μη μας κατακυριεύσει η ηττοπάθεια, για να μη γίνει η εργασιακή εξαθλίωση για το κέρδος του κεφαλαίου κανονικότητα, για να μη θεωρήσουμε ότι όλα αυτά είναι πλέον οριστικά και αδιαπραγμάτευτα. Για την απελευθέρωση από χρέος, μνημόνιο, ευρώ και ΕΕ, για μια ζωή αξιοβίωτη, για μια κοινωνία που θα έχουν τον πλούτο και την εξουσία οι εργαζόμενοι, που θα εμποδίσει το πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα.
Απαιτούμε άμεσα:
  • Αυστηρή τήρηση των κανονισμών ασφάλειας και της καθηκοντολογίας.
  •  Προσλήψεις επιθεωρητών Μεταλλείων και δημιουργία τμήματος ΕΜΒΕ στην Πτολεμαΐδα.
  • Άμεση κατάργηση του δουλεμπορίου και αυστηρό περιορισμό των εργολαβιών στις εντελώς απαραίτητες.
  • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με σταθερές και ολοκληρωμένες σχέσεις εργασίας που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες στα Μέτωπα Παραγωγής.
  • ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο με εθνικοποίηση-Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού Τομέα,
  • Κανένας ιδιώτης στην Ηλεκτρική Ενέργεια, αγώνας για πλήρη κοινωνικοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής Ενέργειας.
Να διεκδικήσουμε  μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα με ανατρεπτικό περιεχόμενο ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ και με διαρκή κλιμακούμενο αγώνα για:

  • το ξήλωμα του συνόλου των μνημονίων
  • την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα
  • την πλήρη κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
  • την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
  • τη μείωση του χρόνου εργασίας με αυξήσεις μισθών και την ρήξη με τα καπιταλιστικά κέρδη
  • ένα αποκλειστικά δημόσιο και για όλους σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
  • να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις σε νερό - ενέργεια – συγκοινωνίες    ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: