Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Τα άγρια άλογα του Βερμίου

Εδώ και 30 χρόνια περίπου, κάποιοι χωρικοί κάτοικοι των χωριών του Βερμίου (ειδικά στις περιοχές - χωριά Κουμαριά και Φυτειά), αφού οι υλοτομικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες τους δεν μπορούσαν άλλο να τους συντηρήσουν ή τις εγκατέλειπαν για διάφορους λόγους, άφηναν ελεύθερα, εγκατέλειπαν στην ουσία τα άλογά τους στο βουνό, διότι δεν τα χρησιμοποιούσαν άλλο για εργασία, αλλά και διότι δεν τα έπαιρνε (αγόραζε) κανείς.
Έτσι με τα χρόνια τα άλογα εγκλιματίστηκαν άριστα στο φυσικό περιβάλλον του δάσους του Βερμίου, επιβίωσαν, πολλαπλασιάστηκαν και απομακρύνθηκαν από τους ανθρώπους. Κανείς πλέον δεν μπορεί να τα πλησιάσει εύκολα διότι απομακρύνονται από όποιον τα πλησιάζει. Κάποιοι λένε ότι ανήκουν στην Ελληνική φυλή της Πίνδου ή στη Θεσσαλική φυλή.

Με τα χρόνια ο πληθυσμός τους ξεπέρασε τα 120, ενώ έχουν χωριστεί σε ομάδες με αρχηγό τον κάθε κυρίαρχο αρσενικό επιβήτορα. Όλο το χρόνο διαβιούν έξω, τον χειμώνα επιβιώνουν διότι έχουν εγκλιματιστεί και βρίσκουν τροφή αφού κατεβαίνουν λίγο ποιο χαμηλά που τα χιόνια είναι λιγότερα, ενώ από εχθρούς (εκτός τον άνθρωπο) έχουν και κανένα λύκο που κατά καιρούς τρώει κάποια άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα. Το καλοκαίρι εξαφανίζονται μέσα στο δάσος και για να τα βρεις θα πρέπει να τα αναζητήσεις. Με λίγα λόγια η πανίδα του βουνού στην περιοχή Κουμαριά στο δρόμο για το Σέλι  πάνω από τη Βέροια, απόκτησε ένα ακόμη είδος, το οποίο μάλιστα δεν συναντάς εύκολα σε άλλα βουνά. Πολλές φορές μάλιστα τα άλογα γίνονται ορατά (ειδικά το χειμώνα) και από τους περαστικούς από το δρόμο, οι οποίοι και  σταματούν να τα φωτογραφίσουν αφού δεν μπορούν να τα πλησιάσουν.
Έτσι έγιναν και ξεχωριστή τουριστική ατραξιόν κατά κάποιο τρόπο για την περιοχή.

    Κατά καιρούς,  διάφοροι επιχειρούσαν και ορισμένες φορές κατάφερναν να πιάσουν κάποιο άγριο άλογο, το οποίο και έπαιρνα αυθαίρετα για δική τους χρίση. Ένας ξενοδόχος της περιοχής μάλιστα, μάντρωσε μερικά και προσπάθησε να τα εκμεταλλευτεί με κάποια άλλα δικά του για ιππασία στους τουρίστες, αλλά αυτά τα άγρια δεν ιππεύονται εύκολα και έτσι τα έχει και προσπαθεί να τα εξημερώσει. 

S.O.S. Στο Βέρμιο σκοτώνουν και πωλούν τα άγρια άλογα...

Πριν από λίγες ημέρες όμως έγινε γνωστό στην περιοχή (χωριό Κουμαριά),ότι κάποιοι ( κάποιος με το όνομα Καπετάνος) οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους ανήκουν τα άγρια άλογα κυνήγησαν και έπιασαν 30 περίπου ζώα, τα οποία φόρτωσαν σε φορτηγά  και τα πήραν μαζί τους.
Σε συζητήσεις που είχαν με τους χωριανούς που τους είδαν, είπαν ότι είναι δικά τους και ότι θα τα πουλήσουν στην Ιταλία προς 8 ευρώ το κιλό, διότι το κρέας τους εκεί τρώγεται.
Όπως καταλαβαίνετε κάποιοι ήρθαν πήραν με το έτσι θέλω ελεύθερα ζώα από το δάσος χωρίς να τους ανήκουν, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια, τα φόρτωσαν και τα πουλούν σε άλλη χώρα, χωρίς νόμιμα χαρτιά αφού δεν τους ανήκουν, άρα δεν είναι και ελεγχόμενα από το κράτος και τις υπηρεσίες του και βγάζουν πάνω από 60.000 ευρώ. Όπως δήλωσαν μάλιστα, θα έρθουν σύντομα για να πάρουν περισσότερα αυτή τη φορά, αφού τα χρήματα που βγάζουν είναι εύκολα και πολλά, χωρίς μάλιστα να τους σταματά κανείς, ούτε δασαρχείο, ούτε κτηνιατρείο, ούτε αστυνομία, ούτε Εισαγγελέας.  Αυτή είναι δουλειά, έρχομαι παίρνω ότι ζώα θέλω από όπου θέλω τα πουλάω, οικονομάω και δεν με ενοχλεί κανείς.

Πως είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα χωρίς να συλλαμβάνεται κανείς; Πως μπορεί κάποιος να δηλώνει ότι του ανήκουν ελεύθερα άγρια ζώα της υπαίθρου, να τα πιάνει,  να τα εκμεταλλεύεται είτε στην επιχείρησή του, είτε να τα εμπορεύεται πουλώντας τα. Να δηλώσει τότε ο καθένας ότι κάποτε άφησε δικά του μερικά αγριογούρουνα ή κατσίκια ή κουνέλια στο δάσος ή  κάποια  περιστέρια στο Σύνταγμα και να πάει μετά από  20 - 30 χρόνια να τα μαζέψει χωρίς να τον σταματήσει κανείς.  Μήπως είναι καλό να επέμβει άμεσα κάποιος Εισαγγελέας για να προστατεύσει τη φύση και τα ζώα από τους βάρβαρους κερδοσκόπους;
Αυτή η διαμαρτυρία θα κοινοποιηθεί από Δημόσιες Υπηρεσίες, ζωοφιλικές οργανώσεις,  έως ΜΜΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Βοηθήστε και εσείς...

πηγή: http://www.e-horse.gr/

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις 5/7/2011 στο μπλοκ της Βέροιας:  Ο Βουνίσιος.
οι φωτογραφίες είναι από:  Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: