Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Στα 3000MW το πράσινο peak της σημερινής ημέρας αλλά πάλι ο βρωμερός λιγνίτης "σώζει την παρτίδα"

 Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ εγκατεστημένης και παραγόμενης ισχύος ο παρακάτω πίνακας είναι επίσημος και αποκαλυπτικότατος..

Σπάνε τα ρεκόρ της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα - Στα 3000MW το πράσινο peak της σημερινής ημέρας

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί παραγωγή από ΑΠΕ στις  3000MWh. Την 1η Αυγούστου έφτασαν στις 3290MWh. Αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια θα είναι 4πλάσια των υδροηλεκτρικών

Η σημερινή ημέρα για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα είναι … “καταπράσινη” αφού η παραγωγή των μονάδων καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας στις 2 το μεσημέρι θα φτάσει σε ισχύ τα 2995 MW καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της συνολικής αιχμής της ζήτησης που θα είναι την ίδια ώρα 9274MW. Παρά την υψηλή ζήτηση η οριακή τιμή (δηλαδή η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος) θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 53,1 ευρώ η μεγαβατώρα.


Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι ΑΠΕ αναμένεται να παράξουν σήμερα 41.633MWh που αντιστοιχούν στο 21,9% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού για σήμερα. Η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και των αιολικών υποκαθιστά ένα σημαντικό κομμάτι της χαμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής, που θα είναι μόλις 11.704 MWh εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που έχουν ανακύψει μετά την υπερεκμετάλλευση των νερών στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του χειμώνα. Δηλαδή οι ΑΠΕ (να σημειωθεί ότι και η υδροηλεκτρική παραγωγή είναι πράσινη και ανανεώσιμη) θα έχουν κάτι λιγότερο από τετραπλάσια παραγωγή σε σχέση με τα υδροηλεκτρικά. 

Να σημειωθεί πάντως ότι λόγω της υψηλής ζήτησης για σήμερα είναι προγραμματισμένο να μπουν στο σύστημα σχεδόν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (πλην της πρώτης του Αμύνταιου και της Καρδιά 4 που έχει τη γνωστή βλάβη) δηλαδή οι 5 μονάδες του Αγίου Δημητρίου, οι Καρδιές 1,2,3, οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, το Αμύνταιο 2 και η Μελίτη. 

Αντίστοιχα σήμερα θα λειτουργήσουν και οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ (Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, Κομοτηνή) ενώ από τις ιδιωτικές, ο Ήρωνας, η ΕΝΘΕΣ, η Θίσβη, η Protergia και η  Korinthos Power (οι περισσότερες ιδιωτικές πλην της ΕΝΘΕΣ για συγκεκριμένες ώρες αιχμής της ημέρας).

Τώρα σε ότι αφορά την παραγωγή των ΑΠΕ να σημειωθεί ότι το σημερινό ρεκόρ των σχεδόν 3000MW δεν αποτελεί την υψηλότερη παραγωγή αφού την 1η Αυγούστου η πράσινη παραγωγή είχε φτάσει στο peak της σε ισχύ 3290MW. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στις 31 Μαρτίου με 2965MW.

ΠΗΓΗ: Σπάνε τα ρεκόρ της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα - Στα 3000MW το πράσινο peak της σημερινής ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: