Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Καρλ Λίμπκνεχτ (13/8/1871- 15/1/1919)

Ο Καρλ Λίμπκνεχτ, (γερμανικά: Karl Liebknecht) ήταν Γερμανός πολιτικός, που γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1871. Ο πατέρας του, Γουλιέλμος, ήταν τότε στη φυλακή για τις σοσιαλιστικές του ιδέες.
Στα 1906 εκδίδει το έργο του Ιμπερια­λισμός και αντιμιλιταρισμός. Εισάγεται σε δίκη και καταδικάζεται σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση. Οι απολογίες του σ' εκείνη τη δίκη καθώς και στην κατοπινή «επί εσχάτη προδοσία» θα μεί­νουν αλησμόνητες. Νωρίς ασπάζεται τις ιδέες της Ρόζας Λούξεμπουργκ για τη μαζική κίνηση και τις μαζικές απεργίες. Aπό τότε ενωμένοι οι δύο επαναστάτες πολεμούν τη στρατοκρατία και τον οπορτουνισμό της σοσιαλδημοκρατίας.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1914 όταν στο εθνι­κιστικό Ράιχσταγκ ψήφιζαν τις πολεμικές πι­στώσεις, ο Λίμπκνεχτ είναι ο μόνος που φωνάζει: «Όχι!». Ιδρύει την ομάδα Σπάρτακος, που στην αρχή πάλεψε ως δική του ομάδα μέσα στο Γερμα­νικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ύστερα εξελίχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με την ένωση των Ανεξαρτή­των Σοσιαλδημοκρατών.
Στο συλλαλητήριο της 1ης Μαΐου 1916 κραυγάζει: «Κάτω ο πόλεμος! Κάτω η κυβέρνηση!»
Καταδικάζεται σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση και απελευθερώνεται από την επανάσταση του Νοεμβρίου του 1918. Το 1919 ήταν επικεφαλής των αγωνιστών του Ιανουαρίου. Συλλαμβάνεται από τους αντεπαναστάτες Σάιντεμαν και Νόσκε και στις 15 Ιανουαρίου 1919 δολοφονείται άνανδρα από αξιωματικούς κατ' εντολήν του Νόσκε.



ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ

Περίληψη

(...) Πριν από έναν αιώνα, τον Ιούλη του 1914, ξεσπούσε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα μέχρι τότε. Ο Καρλ Λίμπκνεχτ (Karl Liebknecht) ήταν μέλος της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Ήρθε σε σύγκρουση με την "πατριωτική" στάση της ηγεσίας του SPD και ήταν ο μοναδικός βουλευτής του που καταψήφισε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο. Φυλακίστηκε και στάλθηκε στο μέτωπο για την αντιπολεμική και διεθνιστική του δράση. Μαζί με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ ίδρυσαν την Ένωση Σπάρτακος και πρωτοστάτησαν στο επαναστατικό κύμα που σάρωσε τη Γερμανία και έβαλε τέλος στον πόλεμο. Και οι δυο μεγάλοι επαναστάτες δολοφονήθηκαν το Γενάρη του 1919. Αυτό το βιβλίο, που ο Λίμπκνεχτ έγραψε εφτά χρόνια πριν τον "Μεγάλο Πόλεμο", αναλύει το ρόλο του μιλιταρισμού στον καπιταλισμό. Όχι μόνο ως δύναμη καταστολής απέναντι στον "εσωτερικό εχθρό", το εργατικό κίνημα, αλλά και το ρόλο του απέναντι στον "εξωτερικό εχθρό", τις ανταγωνιστικές άρχουσες τάξεις. "Ως αντί καπιταλιστές, είμαστε αντιμιλιταριστές", λέει ο Λίμπκνεχτ και επιχειρηματολογεί ότι η αντιμιλιταριστική, αντιπολεμική και διεθνιστική δράση πρέπει να είναι πάντα στις προτεραιότητες μιας Αριστεράς ανατρεπτικής και επαναστατικής.

Συγγραφέας: ΛΙΜΠΝΕΧΤ ΚΑΡΛ

Εκδότης: ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

 

 

 

 

 

Παρ 'όλα! "s μια γερμανική βιογραφία της ΔΕΦΑ από Günter Reisch από το έτος 1972. Η ταινία, της οποίας ο τίτλος ένα άρθρο Καρλ Λίμπκνεχτ από την Κόκκινη Σημαία από την 15η, Ιανουαρίου 1919 αναφέρεται [1] , ασχολείται με Καρλ Λίμπκνεχτ ζωή κατά τα έτη 1918 μέχρι το 1919. Prestige δεσμούς του έργου το περιεχόμενο με την πρώτη Liebknecht-ταινία εφ 'όσον η ζωή είναι μέσα μου για να από το έτος 1965.Πρωτότυπος Τίτλος Παρ 'όλα αυτά!
Χώρα παραγωγής GDR

Δεν υπάρχουν σχόλια: