Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Η εκδήλωση στη Σαμοθράκη ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος ΣΑΟΣ (1ο Βίντεο-Χριστοφορίδη Γιώργου)

Την Παρασκευή 25.8 πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική ενημερωτική ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης. Μία ημερίδα που αποτέλεσε την κορύφωση, προς το παρόν, των δράσεων μας για την πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας και των φίλων της Σαμοθράκης, σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της κατασκευής βιομηχανικών αιολικών και υβριδικών σταθμών στο όρος Σάος. 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, και παρά το γεγονός ότι οι ομιλητές ήταν πολλοί και αντιμετωπίσαμε τεχνικά προβλήματα στις τηλεδιασκέψεις, παρέμεινε έως το τέλος, κάτι που δείχνει την αγωνία και το ενδιαφέρον που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα.
Οι ομιλητές μας κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα των προβληματισμών και των ενστάσεων που υπάρχουν ενάντια στις Βιομηχανικές Α.Π.Ε. και συγκεκριμένα:

1. Η κ. Παπαδέδε Φλώρα, οικονομολόγος της Δ.Ε.Η., η οποία ενδελεχώς και με πλήθος τεκμηριωμένων στοιχείων κατέρριψε, μεταξύ άλλων, την εδώ και χρόνια, προπαγάνδα υπέρ των βιομηχανικών Α.Π.Ε., αποδόμησε όλα τα μυθεύματα της <<πράσινης ανάπτυξης>>, ανέδειξε την ολοένα και μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας παρά τον πολλαπλασιασμό των αιολικών, ηλιακών και υβριδικών πάρκων στον ελλαδικό χώρο.



2. Ο κ. Χριστοφορίδης Γιώργος, νομικός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε συνολικά για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών και ανέδειξε το νομικό εργαλείο αιχμής των εταιρειών βιομηχανικών Α.Π.Ε. που τιτλοφορείται <<Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε.>> του 2008, την καταστρατήγηση της νομοθεσίας σχετικά με το περιβάλλον, τις δασικές εκτάσεις.
 
3. Η κ. Βασιλική Βαρελά, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, μας απέστειλε επιστολή στήριξης και αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στις άκυρες και μη σύννομες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτούν να δεχτούμε την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στις ωραιότερες περιοχές της χώρας, στις έωλες υποσχέσεις των αντισταθμιστικών οφελών, το σχεδιασμό για εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών ύψους 105 μέτρων που έχουν αδειοδοτηθεί κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον, μέσα στην περιοχή Natura του όρους Όχη ,μια αρχέγονη περιοχή παρόμοια με την Σαμοθράκη.

4. Ο κ. Δεμερίδης Γιώργος, δασολόγος και εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, μεταξύ άλλων αναφέρει τις επιπτώσεις των τεχνικών έργων στον ορεινό όγκο του Σάος με τις τεράστιες εγκάρσιες κλίσεις που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη αλλοίωση της μορφολογίας του και διάβρωσής του, την απόκρυψη, εκ μέρους της εταιρείας VOLTERRA Α.Ε., των ορίων και της έκτασης του έργου, την ανάγκη να σχεδιασμού ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου που θα ωφελεί τους κατοίκους και θα διατηρεί την μοναδικότητα του τόπου και θα διαχειρίζεται αειφορικά τους φυσικούς πόρους.
5. Ο κληρικός Ιωάννης, μέλος της συντονιστικής ομάδας Ρεθύμνου, του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον αγώνα των κατοίκων για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στα ψεύδη των εταιρειών που υποσχέθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη, στην επιτακτική ανάγκη για πληροφόρηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και στην οργάνωση δυναμικής αντίστασης για προστασία του τόπου μας.

6. Ο κ. Χατζημανώμης Μάνος, πολιτιστικός ακτιβιστής και κάτοικος Χίου, αναφέρθηκε στις δράσεις κατοίκων για ανάδειξη και προστασία αρχαιολογικών περιοχών της Χίου που προορίζονταν για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, καθώς επίσης,στις οικολογικές καταστροφές που έχουν προκαλέσει στην Ικαρία από την διάχυση λαδιών σε ρέματα, την εξάλειψη ειδών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: