Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Νέο εργατικό ατύχημα στα Οινόφυτα, το κεφάλαιο σκοτώνει!

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 13/07, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών στα Οινόφυτα, όπου τραυματίστηκαν σοβαρά δύο εργαζόμενοι. Ο ένας εξ αυτών παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Σταθερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων τα χρόνια της κρίσης, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας.
 
 
Άλλο ένα εργατικό ατύχημα προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών στο 39ο χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Η πυροσβεστική επιχείρησε άμεσα στο σημείο αλλά δύο εργαζόμενοι είχαν ήδη τραυματιστεί. Ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο με εγκαύματα στο 20% του σώματός του, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, διασωληνομένος στην εντατική του νοσοκομείου Υγεία, με εγκαύματα στο 90% του σώματός του.
 
Ακόμη ένα τραγικό περιστατικό ήρθε να προστεθεί στο παζλ της σύγχρονης εργασιακής ζούγκλας, καθώς δεν έχουν περάσει αρκετές μέρες από το θάνατο των δύο οδοκαθαριστών. Η αύξηση των καταγεγραμμένων εργατικών ατυχημάτων, κι άλλων τόσων που δε δηλώνονται, σχετίζεται άμεσα με τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.
 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε.) Κλεάνθη Χατζηνικολαΐδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον Ιούνη του 2017, από την αυγή της κρίσης, τα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν αύξηση που συνδέεται με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Μάλιστα από το 2013 και μετά, η αύξηση αυτή είναι σταθερή της τάξεως του 10%. Το 2013 τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν 65, το 2014: 63, το 2015: 67 και το 2016: 73.
 
Σημειώνει πως «με το ξεκίνημα της κρίσης, τα ατυχήματα αυξάνουν, παρόλο που είχαμε κατακόρυφη πτώση της οικοδομής και μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 30% περίπου, άρα και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από τα πρώτα έξοδα που περιόρισαν οι επιχειρήσεις, ήταν αυτά που αφορούσαν τη λήψη μέτρων ασφάλειας της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό εργασίας».
 
Με βάση τα στοιχεία της Π.Ο.Σ.ΕΠ.Ε «από το 2009 έως και σήμερα, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα παρατηρούνται στο χώρο του λιανικού εμπορίου με σταθερά ποσοστά (20% το 2009 και 21% το 2016) στις κατασκευές, όπου το ποσοστό είναι μειούμενο, λόγω μείωσης της οικοδομής (από 15% το 2009 στο 7,6% το 2016) στη δημόσια διοίκηση, κυρίως, δήμους (από 3% το 2009 στο 5,7% το 2016), στα νοσοκομεία (από 3,5% το 2009 και 5,4% το 2016) και, τέλος, στους χώρους αποθήκευσης, στη βιομηχανία τροφίμων και στα ξενοδοχεία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σταθερά, από το 2009 έως το 2016, περίπου στο 5,5%».
 
Η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση, στην ανακοίνωση της για το περιστατικό στα Οινόφυτα σημειώνει: «Τους τελευταίους μήνες αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα συνεχώς, αποδεικνύοντας πως όσο βαθαίνει η αντεργατική πολιτική, όσο βυθιζόμαστε στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, τόσο πιο σκληρές κι απάνθρωπες θα γίνονται οι συνθήκες εργασίας.
 
Το κεφάλαιο επιχειρεί ένα ιστορικό πισωγύρισμα στους όρους ζωής κι εργασίας της σύγχρονης εργατικής τάξης. Η διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων, με την εφαρμογή των μνημονίων, της ΕΕ και του ΔΝΤ και την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών. Στο όνομα της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, η ασφάλεια κι η υγιεινή θεωρούνται «πολυτέλεια», περιττό «βαρίδι» για την εκάστοτε επιχείρηση. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέχρι κι η ζωή των εργαζομένων έχει μετατραπεί σε αναλώσιμο υλικό. Έχει ξετιναχθεί από την επέλαση του κεφαλαίου. Άμεση ανάγκη να σηκώσουμε ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες και την πολιτική του κεφαλαίου».
Α.Π.
 - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: