Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Κατολίσθηση Ορ. Αμυνταίου- Χωρίς μόνιμο γεωλόγο το Ορυχείο Αμυνταίου εδώ και 5 χρόνια – Μόλις 7 σε όλο το ΛΚΔΜ!

Μόλις επτά γεωλόγους διαθέτει συνολικά το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), για την περιοχή υπάρχουν τα μεγαλύτερα ορυχεία της ΔΕΗ, στα οποία εξορύσσεται ο μεγαλύτερος όγκος λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σημειώνονται συχνά κατολισθήσεις και εργατικά ατυχήματα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του e-ptolemeos.gr.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το Ορυχείο Αμυνταίου, όπου σημειώθηκε και η μεγάλη καταστροφή εξαιτίας της κατολίσθησης στις 10 Ιουνίου, δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος γεωλόγος εδώ και 5 χρόνια!

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρατίθενται προκύπτει ότι το ορυχείο Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγής) διαθέτει μόλις έναν γεωλόγο, όπως επίσης και τα ορυχεία Καρδίας και Νοτίου Πεδίου. ΤΟ ΛΚΔΜ διαθέτει άλλους τέσσερις γεωλόγους οι οποίοι υπηρετούν στα «γεωτρύπανα» και κάνουν έρευνα αλλά δεν κάνουν μελέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγα χρόνια, οι γεωλόγοι που υπηρετούσαν στο ΛΚΔΜ ήταν 14, όμως πλέον δεν καλύπτονται οι θέσεις των συνταξιοδοτηθέντων. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, όπως και οι υπόλοιποι φορείς που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, δεσμεύονται από τους μνημονιακούς νόμους που διέπουν τις προσλήψεις στους δημοσίους φορείς, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα αναπλήρωσης θέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ορυχείο Αμυνταίου διέθετε παλαιότερα δύο μόνιμους γεωλόγους, εκ των οποίων ο ένας συνταξιοδοτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, ενώ ο δεύτερος συνταξιοδοτήθηκε εδώ και 5 χρόνια περίπου. Στο μεταξύ, οι ανάγκες καλύπτονται από δυο συμβασιούχους γεωλόγους που προσλαμβάνονται με 8μηνα.

Στο πρόβλημα είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε δώσει στην Πτολεμαΐδα το Σεπτέμβριο του 2015, υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ είχε τότε – εκείνη τη χρονική στιγμή – ανάγκη άμεσης πρόσληψης τουλάχιστον 2.000 ατόμων: «Η επιχείρηση θέλει να προσλάβει νέο προσωπικό διότι ο μέσος όρος ηλικίας του είναι τα 49 χρόνια. Δεν ανανεώνεται το προσωπικό μας, δεν μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία και τεχνογνωσία των παλαιοτέρων στους νεώτερους και χάνεται τεχνογνωσία».

Σύμφωνα πάντως με συνομιλητές του e-ptolemeos, πέραν των περιορισμών αυτών, φαίνεται ότι στους κόλπους της επιχείρησης κυοφορείται και μια λογική που θεωρεί ότι οι ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνιμους γεωλόγους μπορούν να καλυφθούν συνδυαστικά από συμβασιούχους των 8μήνων (που, ανεξάρτητα από την επάρκειά τους δεν προλαβαίνουν να γνωρίσουν καν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των ορυχείων μέχρι να λήξει η σύμβασή τους), αλλά και τους μεταλλειολόγους μηχανικούς που υπηρετούν στην επιχείρηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη πληροφορία του ίδιου μέσου, στο τελευταίο οργανόγραμμα του ΛΚΔΜ, το οποίο οδεύει προς έγκριση,  προτείνεται να καταργηθούν οι Υποτομείς Γεωλογίας στα Ορυχεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: