Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Στις 17 Ιούλη παίρνουμε πίσω την Ηριάννα!

της Ιωάννας Καρδαρά
από: ΠΡΙΝ 
Μαζική και δυναμική συγκέντρωση συμπαράστασης προς την κρατούμενη Ηριάννα Β. Λ. πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος, από οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι συγκεντρωμένοι, σε ένδειξη αλληλεγγύης, διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει πρωτόδικα την Ηριάννα σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 187Α για την τρομοκρατία. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία για την υπόθεση, καθώς αύριο, Δευτέρα 17 Ιουλίου, πραγματοποιείται η εκδίκαση της αίτησης αναστολής της Ηριάννας, που θα κρίνει αν θα της επιτραπεί να βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος και αργότερα τα μπλοκ των διαδηλωτών μεταφέρθηκαν μπροστά από τη Βουλή. Ενώ ένταση προκλήθηκε όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την εμφάνισή τους στο χώρο της συγκέντρωσης. Η παρουσία των Ν. Ξυδάκη και Ν. Φίλη έγινε δεκτή με δυσαρέσκεια από τους διαδηλωτές, κάποιοι από του οποίους προχώρησαν στη ρήψη νερών και καφέδων. Η 29χρονη Ηριάννα, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε συλληφθεί με την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς», καθώς διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αθώωσε το σύντροφό της, η ίδια με αφορμή τη σχέση της μαζί του και με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από ιατροδικαστή της ΕΛΑΣ, καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό. Πέρα από τον κόσμο του κινήματος, τις συλλογικότητες και τους απλούς αγωνιστές οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έχουν δηλώσει έμπρακτα την συμπαράστασή τους στην 29χρονη, με δημόσιες δηλώσεις τους σε αυτό το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης έχουν συμμετάσχει και καλλιτέχνες, άνθρωποι του αθλητισμού και της πολιτικής σκηνής.

Κοινή ανακοίνωση υποστήριξης της Ηριάννας εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα και οι νεολαίες οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. «Η υπόθεση της Ηριάννας δυστυχώς δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό. Έρχεται σαν αποτέλεσμα του δόγματος “νόμος και τάξη”, του τσακίσματος των αγώνων του λαού και της νεολαίας από την κρατική καταστολή, τις διώξεις αγωνιστών, της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προκειμένου να μπορεί να εφαρμόζεται ανεμπόδιστα η πολιτική των μνημονίων, της φτώχειας των πολέμων και της εξαθλίωσης, η πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του κεφαλαίου», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι τομείς νεολαίας της Ανασύνθεσης ΟΝΡΑ-ΑΡΑΝ, της ΑΡΑΣ, της ΑΡΙΣ, του Αριστερού Ρεύματος-ΑΡΚ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η επιτροπή νεολαίας ΔΕΑ-ΕΠΠΔ, οι νεολαίοι του ΚΚΕ (μ-λ), η νεολαία ενάντια στον καπιταλισμό της Κομμουνιστικής Τάσης, οι νέοι και νέες της ΛΑΕ, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΟΕΝ, η νεολαία ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το Ξεκίνημα, η Παρέμβαση, το ΣΕΚ και η Συσπείρωση νεολαίων.

Παράλληλα καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, Δευτέρα 17/7, στις 9 π.μ., στο Εφετείο Αθηνών, όπου αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής της ποινής της Ηριάννας. «Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Ηριάννας, είναι αγώνας καθενός και καθεμίας από εμάς γιατί ακριβώς όλοι εμείς είμαστε η Ηριάννα. Απαιτούμε τη άμεση, οριστική και αμετάκλητη αθώωση της Ηριάννας. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: