Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Οι Τραμπιστές στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. (του Στέφανου Πράσσου)*

Ξεπέρασε και τον εαυτό της η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αφού βγήκε ανοιχτά να στηρίξει τον ανεγκέφαλο, ακροδεξιό Πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ και την επιλογή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού που αφορούσε τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που τα τελευταία 25 χρόνια έχει μεταβληθεί σε ένα ακραίο εργοδοτικό συνδικάτο (αφού η κάνουλα της ΔΕΗ έρεε άφθονο χρήμα), η οποία στήριξε χωρία καμία διάκριση όλες τις κυβερνήσεις για να περάσουν τα αντεργατικά αντιλαϊκά τους μέτρα, που στήριξε ακόμα και τα ιδιωτικά συμφέροντα (Μυτιληναίος – Λάτσης) τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας σήμερα στηρίζει και τον Τραμπ!
Με μια ανερμάτιστη και προκλητική ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι «καλοστημένο κόλπο οικονομικών συμφερόντων» που επενδύουν στην απάτη της «πράσινης ανάπτυξης». Ούτε λίγο ούτε πολύ η ΓΕΝΟΠ θεωρεί τον Τραμπ «αντιστασιακό» που στηρίζει τα ορυκτά καύσιμα ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τα «πράσινα συμφέροντα». 
Έτσι ενώ η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θέτει σωστά το ζήτημα των οικονομικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από τη λεγόμενη Πράσινη ανάπτυξη και τις ΑΠΕ, όπως και ότι ο λαός καλείται να επιδοτήσει την ανύπαρκτη παροχή ενέργειας  μέσω ΕΤΜΕΑΡ και «εγγυημένων τιμών» ξεχνάει όμως ή δε γνωρίζει ότι:
·       Το κεφάλαιο δεν έχει ούτε θεό, ούτε πατρίδα και «πάσχει από αχρωματοψία» όταν πρόκειται να κερδίσει. Οι περισσότερες εταιρείες που τα οικονόμησαν με τη ρυπογόνα «μαύρη ενέργεια» τώρα επενδύουν και τα οικονομούν και με την καθαρή, την «πράσινη ενέργεια». 
·       Είναι ίδιες οι εταιρείες που επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα και στις ΑΠΕ. Είναι οι καπιταλιστικοί κολοσσοί που κατασκεύασαν τους φούρνους και τα λούκια για να γίνονται οι άνθρωποι σαπούνια αλλά αργότερα επένδυσαν στη δημοκρατία, στα «ανθρώπινα δικαιώματα» και στην προστασία του περιβάλλοντος…
·       Μήπως οι 7 πετρελαϊκές αδερφές που εκπροσωπούν τα ορυκτά καύσιμα δεν αποτελούν πλέον μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;
·       Δεν είναι η γαλλική EDF που διαχειρίζεται τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ευρώπη αφού διαθέτει πάνω από 80 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Ε, λοιπόν αυτή είναι η ίδια εταιρεία που έχει γεμίσει αιολικά τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη!
·       Ο Τραμπ δεν αποχώρησε επειδή αμφισβήτησε με επιστημονικά επιχειρήματα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά αποχώρησε γιατί θεώρησε ότι η Κίνα και η ΕΕ (η Γερμανία Βασικά) συμμάχησαν σε βάρος του αμερικανικού κεφαλαίου.
·       Είναι φανερό ότι ο Τραμπ θέλει να στηρίξει τον αμερικάνικο λιθάνθρακα και τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στραφεί ενάντια στη βιομηχανία της πράσινης ενέργειας στη χώρα του που απασχολεί πέντε φορές περισσότερους εργαζόμενους από όσους η βιομηχανία του άνθρακα.
Είναι σαφές και πλέον έγινε αντιληπτό από όλους ότι η «πράσινη ανάπτυξη» στην ηλεκτρική ενέργεια είναι μια καλοστημένη απάτη των οικονομικών συμφερόντων, δηλαδή των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων που δραστηριοποιηθήκαν και δραστηριοποιούνται ακόμα και στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταυτίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στα ορυκτά καύσιμα.
Ο Ντόναλτ Τραμπ είναι ο «υψηλός»  εκπρόσωπος του αμερικάνικου κεφαλαίου και μόνο τα δικά τους κάθε φορά συμφέροντα εκφράζει. Δεν έχει ουδεμία οικολογική, περιβαλλοντολογική ευαισθησία. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές – ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί πραγματικά υπάρχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων ειδικά στο χώρο της ενέργειας.
Επίσης αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτές οι συμφωνίες (Κιότο-Παρίσι κλπ) μπορεί να κρύβουν κατά βάθος και άλλου είδους γεωπολιτικά παιχνίδια και νέες συμμαχίες που δημιουργούνται στη βάση των μορφών ενέργειας αλλά σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να παίξουν το παιχνίδι του κεφαλαίου στηρίζοντας τη μια ή την άλλη επιλογή του.
(*) Πρώην πρόεδρος Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»
 Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: