Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ο Γιάννης Μυλώνας για την κατστροφή του Βερμίου από την εγκατάσταση άλλων 500 ανεμογεννητριών

Ο Αίολος Και Οι τρομεροί Του Ασκοί 


  Ένα τερατώδες έργο κολοσσιαίων διαστάσεων επιχειρούν να στήσουν πολυεθνικές εταιρίες στο Βέρμιο, με την εγκατάσταση σε πρώτη φάση 174 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 614 MW και την επέκταση τους στα επόμενα χρόνια σε 250 τουλάχιστον. Οι ανεμογεννήτριες θα καλύψουν μια έκταση πάνω από  120.000 στρεμμάτων. Συγκριτικά αναφέρω ότι όλο το αγρόκτημα της Νάουσας είναι 25.000 στρέμματα ενώ το δάσος του Δήμου μας που καλύπτει ολόκληρο το ανατολικό ορεινό όγκο του βουνού είναι περίπου 85.000 στρέμματα. Εν τω μεταξύ μαθαίνω ότι η κατασκευαστική εταιρία αποχώρησε λόγω αντιδράσεων, ωστόσο πούλησε τις άδειες κατασκευής σε ιδιώτες.
 
      Για να κατασκευαστεί αυτό το έργο θα χρειαστούν πάνω από 200 χιλιόμετρα δρόμων πλάτους 4,5 μέτρων, αλλά στις στροφές το πλάτος τους θα φτάνει τα 15 μέτρα. Από την εξόρυξη του χώματος και των βράχων για την κατασκευή των βάσεων των ανεμογεννητριών που θα έχουν 50 μέτρα διάμετρο, θα δημιουργηθούν εκατομμύρια τόνοι μπάζα για τα οποία δεν μας λέει κανείς που θα πάνε, ενώ η σκόνη θα καλύψει όλο το βουνό. Ταυτόχρονα θα χρειαστούν εκατομμύρια τόνοι τσιμέντου, σιδήρου και μπετόν αρμέ και φυσικά αμέτρητοι τόνοι νερού για το οποίο δεν μας εξηγούν από πού θα το πάρουν.

     Εάν υποθέσουμε ότι θα ανοίξουν πηγάδια σε περιοχές που υπάρχει νερό, π.χ. στο Καραμπουρνάρι, στο Σιδεράκι κλπ, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν οι πηγές αυτές και να χαθεί το νερό. Το νερό των πηγών του Αγίου Νικολάου και βέβαια της Αράπιτσας, προέρχεται από τον ορεινό όγκο του Βερμίου στο οποίο υπάρχουν υπόγεια ποτάμια, υπόγειες σπηλιές και κάθετα ανοίγματα όπου αποστραγγίζονται τα νερά και αναβλύζουν στις πηγές μας. Ο λόγος που θολώνει το νερό μας στις έντονες βροχοπτώσεις είναι αυτά τα κάθετα ανοίγματα άνωθεν των πηγών μέσα στα οποία πέφτουν οι χείμαρροι, ακόμα και ο μικρός δρόμος που έχει ανοιχθεί ακριβώς πάνω από τις πηγές και φυσικά πρέπει να κλείσει και να φυτευτεί με δένδρα.

     Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει με τα νερά και τι σκόνη θα «φάμε» με το άνοιγμα 200 χιλιομέτρων δρόμων, αλλά και με τις χωματουργικές εκσκαφές των βάσεων των ανεμογεννητριών. Και το λέω αυτό διότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία υδρολογική μελέτη και φυσικά θεωρώ ότι ούτε πρόκειται να γίνει. Επί πλέον αν οι ανεμογεννήτριες εγκατασταθούν πάνω ή πίσω από τα 3-5 Πηγάδια, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν το μικροκλίμα και ταυτόχρονα το εύρος και την ένταση των χιονοπτώσεων με αποτέλεσμα να έχουνε λιγότερο χιόνι.
      
Το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, χωρίς να έχει πλήρη γνώση του αντικειμένου, χωρίς να έχει στα χέρια του τις απαραίτητες μελέτες, ψήφισε να τοποθετηθούν στο βουνό μας οι ανεμογεννήτριες επειδή έτσι ψήφισαν τα δημοτικά Συμβούλια της Βέροιας και της Εορδαίας, (παρόλο που το εισηγητικό προς το Δ.Σ. της Βέροιας ανέφερε ότι δεν υπάρχει μελέτη για την προάσπιση της κτηνοτροφίας και της βιοποικιλότητας.) Θεώρησαν μάλιστα ότι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Εάν θέλουν ανάπτυξη τότε αντί να κάνουν τα κατ’ ευφημισμόν αιολικά πάρκα, να κάνουν κτηνοτροφικά πάρκα, να τρώνε οι άνθρωποι τα καλύτερα, αγνότερα και υγιεινότερα προϊόντα της Ευρώπης και όχι τα εισαγόμενα και αμφιβόλου ποιότητας ξένα για τα οποία δίνουμε 3 δις Ευρώ, δηλαδή περίπου όσο ένα μνημόνιο. Αυτή είναι ανάπτυξη.

      Πράγματι ρώτησα φίλο μου πρώην δασάρχη σχετικά με το θέμα και μου είπε ότι, μόνο το Βέρμιον μπορεί να στηρίξει 150.000 βοοειδή και αιγοπρόβατα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει με τον Όλυμπο, την Πίνδο και τα άλλα βουνά της πατρίδος μας. Να θυμίσω ότι πριν πολλά χρόνια τρεις μόνον οικογένειες της Νάουσας είχαν 20.000 αιγοπρόβατα. Αμέσως η Ελλάς θα μπορούσε να βγει από την κρίση. Το ίδιο μπορεί να γίνει με την γεωργία (και ιδιαιτέρως την βιολογική γεωργία), που όμως καταστρέφεται, αφού οι αγρότες δεν πληρώνονται τον κόπο τους και παρατούν τα χωράφια.
       Αγανακτισμένος φίλος από τον κάμπο μας, μου έλεγε ότι πέρυσι καλλιέργησε 500 στρέμματα σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι και έχασε 12.000 Ευρώ. Απίστευτο. Αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζονται να πάρουν τα χωράφια των Ελλήνων αγροτών που τα πότισαν με αίμα και ιδρώτα και τα έχουν από τους παππούδες τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ποσοστώσεων, των επιδοτήσεων και των απαγορεύσεων. Εάν πραγματικά θέλουν ανάπτυξη ας ανοίξουν την βιομηχανία μας που λειτουργούσε για 120 χρόνια. Αντί για αυτό έκλεισαν τα εργοστάσια που τα πήραν οι τράπεζες, τα κλείδωσαν και πέταξαν τα κλειδιά στην θάλασσα.
        Αν πράγματι θέλουν πράσινη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια ας βγάλουν το φυσικό αέριο. Άκουσα πολλές φορές τους καθηγητές Φώσκολο και Ζεληλίδη να μιλούν για το φυσικό αέριο. Ο καθηγητής Φώσκολος έλεγε επανειλημμένως ότι νοτίως και ανατολικά της Κρήτης υπάρχουν 5 Αλάσκες σε φυσικό αέριο αξίας 15 τρις δολάρια.   
     Η «ζωή» των ανεμογεννητριών αν συντηρηθούν σωστά διαρκεί 20-25 χρόνια. Μετά τι θα γίνουν οι 250 τεράστιες κολώνες με τις τεράστιες βάσεις; Θα σκουριάζουν για αιώνες; 
Επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού (π.χ. ΕΤΜΕΑΡ) περίπου ένα (1) δις Ευρώ για τους επενδυτές των ΑΠΕ, οι οποίες μάλιστα παγκοσμίως έχουν αξιοπιστία μόλις 2 τοις εκατό. Δηλαδή οι ίδιοι οι καταναλωτές επιδοτούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες όμως δεν μπορούν να σταθούν από μόνες τους παρά μόνον σε μεγάλα δίκτυα. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχτηκε το Βέρμιον, παρόλο που η ένταση των ανέμων είναι μικρή, επειδή είναι κοντά στην Πτολεμαΐδα. Ουσιαστικά δεν κερδίζουμε τίποτα σημαντικό με τις ΑΠΕ. Διότι όταν θα έχει άνεμο και θα λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες θα σταματούν τα εργοστάσια της Πτολεμαΐδας, όταν δεν θα έχει άνεμο θα παίρνουν ξανά μπροστά. Είναι σαν να πηγαίνεις στην Αθήνα σταματώντας και ξεκινώντας συνέχεια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείς μόνο την 1η, 2η και 3η ταχύτητα. Θα ξοδέψεις τριπλάσια βενζίνη.
      Το θέμα είναι τεράστιο και χρειάζεται μελέτη και γνώση.  Ωστόσο θα κάνω μια τελευταία πολιτική πρόβλεψη. Μετά από 25-30 χρόνια, πολύ πιθανόν το Ελληνικόν Κοινοβούλιον να περάσει νόμον, σύμφωνα  με τον οποίο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Βερμίου και όχι μόνον, μετά από 30 χρόνια χρησικτησίας να περιέλθει στα χέρια τους. Φυσικά το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις πηγές του Αγίου Νικολάου. Ήδη ο πρόεδρος της Nestle, (η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρία εμφιάλωσης νερού στον κόσμο),  Peter Brabeck, δήλωσε τον Απρίλιο του 2013, ότι το νερό πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, διότι δεν είναι ούτε ανθρώπινο δικαίωμα, ούτε αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ούτε τα προϊόντα της φύσης αποτελούν κοινωνικά αγαθά και φυσικά πρέπει και αυτά να ιδιωτικοποιηθούν. Στην ίδια συνέντευξη επιτέθηκε και στα βιολογικά προϊόντα… Άρα εμείς οφείλουμε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο δηλ. θα πρέπει οπωσδήποτε και απαραιτήτως να τρώμε βιολογικά προϊόντα, αφού τα επεξεργασμένα, μεταλλαγμένα και αλλοιωμένα από τα χημικά, τα φυτοφάρμακα και τα συντηρητικά τρόφιμα, αποτελούν διατροφικό ναρκοπέδιο. 

     Εάν λοιπόν γίνει κάτι τέτοιο, τότε όλοι μαζί θα πρέπει να τραγουδάμε το άσμα των Everly Brothers«Bye, bye love. Bye, bye happiness. Hello loneliness. I think I’m a-gonna dye.» (Αντίο, αντίο αγάπη. Αντίο, αντίο ευτυχία. Γεια σου μοναξιά. Νομίζω ότι θα πεθάνω.)   

Μυλωνάς Ιωάννης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: