Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η ΔΕΗ και ο βράχος του Καυκάσου (Tης Μαριάννας Τζιαντζή)

Στη χώρα όπου γεννήθηκε ο μύθος του Προμηθέα πληθαίνουν οι μιμητές του. Δεν κλέβουν τη φωτιά από τους θεούς για να την προσφέρουν στους ανθρώπους, αλλά κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα για να φωτίσουν τα σπίτια τους, για να μαγειρεύουν, για να μη διαβάζουν τα παιδιά τους με κερί. Τόσοι πολλοί είναι σήμερα οι ρευματοκλέφτες που, για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνέταξε επίσημο «Εγχειρίδιο» όπου περιγράφονται τα πρόστιμα και οι ποινικές διώξεις, όπως αναφέρεται σε είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των «διαπιστωμένων κρουσμάτων» (προφανώς υπάρχουν και κρούσματα ανεξιχνίαστα): από 400 που ήταν το 2006 έφτασαν πέρυσι τα 10.616. Δηλαδή στα χρόνια της «πρώτης φοράς Αριστεράς» και παρά την ύπαρξη του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, χιλιάδες νοικοκυριά ηλεκτροδοτούνται διά της πλαγίας οδού.

«Η μάστιγα της ελληνικής υπαίθρου». Έτσι χαρακτήριζαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα τις ζωοκλοπές. Στον 21ο αιώνα, οι θεσμοί απαιτούν την πάταξη της μάστιγας των ρευματοκλοπών. Μάλιστα η δέσμευση για λήψη μέτρων περιλαμβάνεται στην πρόσφατη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι άνθρωποι κλέβουν ένα βασικό αγαθό όχι επειδή έχουν στο DNA τους την απάτη αλλά για να μην επιστρέψουν στα σπήλαια των πρωτογόνων. Σε λίγο θα προβλέπονται πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν τον αέρα που ανασαίνουν ή το φως που μας χαρίζει ο ήλιος. Και δεν θα φοβούνται τις ποινικές διώξεις ή την τιμωρία των θεών. Έτσι κι αλλιώς, η τωρινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, με κάθε νέο μνημόνιο μας καρφώνει όλο καιπιο γερά στο βράχο του Καυκάσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: