Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Κοινό κείμενο σχημάτων και κινήσεων με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Ν. Φιλαδέλφεια

Τους τελευταίους μήνες η Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκεται ξανά σε «κατάσταση πολιορκίας». Ομάδες τραμπούκων «περιπολούν» στην περιοχή απειλώντας και αποκλείοντας στέκια και κοινωνικούς χώρους, προσπαθώντας να διαλύσουν εκδηλώσεις πολιτικών χώρων, επιτιθέμενοι σε δημοτικούς συμβούλους και όποιον πολίτη τολμά να εκφράσει άποψη διαφορετική από το σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης της ευρύτερης περιοχής από τον επιχειρηματία και αφανή ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, περιλαμβανομένης της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας.
Το 2014, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο, ψηφίζοντας φωτογραφικές διατάξεις προκειμένου να προχωρήσει το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, στο  Ρυθμιστικό Αθήνας/Αττικής. Από εκείνη την περίοδο και μετά ξεκινά στην περιοχή η εφαρμογή του «νόμου Μελισσανίδη» απέναντι σε όποιον τολμά να αμφισβητεί τα σχέδιά του. Σήμερα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβραβεύει την επιβολή του δικαίου της μαφίας ψηφίζοντας στη Βουλή νέα φωτογραφική διάταξη για να προχωρήσει η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ τα σχέδιά της. Την ίδια στιγμή έχει ήδη εξαγγείλει την οικοπεδοποίηση τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, περιοχή που εμπεριέχεται στη Β ζώνη προστασίας του Υμηττού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια του ουσιαστικού ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γ. Αλαφούζου, ενώ ετοιμάζεται να χαρίσει το ΣΕΦ στους Αγγελόπουλους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το Τένις στο ΟΑΚΑ στον Αγγελόπουλο της ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ παίρνει σειρά ο Σαββίδης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που διεκδικεί ένα πρώην στρατόπεδο 700 στρεμμάτων.

Νόμος είναι το δίκιο του κεφαλαιοκράτη;

Η παράδοση ολόκληρων περιοχών πρασίνου, ελεύθερων χώρων και δημόσιας γης στο κεφάλαιο δεν είναι ζήτημα της Ν. Φιλαδέλφειας, ούτε σχετίζεται αποκλειστικά με τα γήπεδα επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού (Λάτσης), η παράδοση του Πειραιά στο εφοπλιστικό κεφάλαιο (Μαρινάκης) και στα επιχειρηματικά συμφέροντα της COSCO, η παραχώρηση του Φαλήρου στο Ίδρυμα Νιάρχος, η προσπάθεια τσιμεντοποίησης του Υμηττού, η ιδιωτικοποίηση «φιλέτων» στην παραλιακή ζώνη (λ.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας), είναι όψεις της πλήρους παράδοσης της δημόσιας γης σε ιδιώτες στην Αττική. Απειλεί να τη μετατρέψει σε περιοχή αβίωτη για τους κατοίκους και ανοιχτή μόνο στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και τις τροπολογίες που ψηφίζονται ασμένως στη Βουλή από όλα τα κόμματα υπηρέτες του κεφαλαίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή).
 Σε όλο αυτό το σκηνικό που ραγδαία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Αττική, βαριές είναι οι ευθύνες της Περιφερειακής Διοίκησης της Ρ. Δούρου. Έχουν στη πράξη αναιρέσει οποιαδήποτε δήλωση, προγραμματική δέσμευση ή εξαγγελία, και πότε με τη διακριτική στήριξη, πότε με συναίνεση, πότε με σιωπή, στη πραγματικότητα στηρίζουν και χρηματοδοτούν κάθε αυθαιρεσία των επιχειρηματικών συμφέροντα που σταδιακά θα μετατρέψουν την Αττική σε κρανίου τόπο.  
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί το 4ο μνημόνιο που καταστρέφει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς, αλλά ανοίγει ευκαιρίες για κερδοσκόπους «επενδυτές» χαρίζοντας τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο κεφάλαιο, γυρνώντας ξεδιάντροπα την πλάτη σε κινήματα πάνω στα οποία πάτησε για να γίνει κυβέρνηση. Αυτή η «ανάπτυξη» σημαίνει ένα δεύτερο κύμα λεηλασίας και τσιμεντοποίησης που θα καταστρέψει ό,τι απέμεινε από την επιδρομή της Ολυμπιάδας του 2004.

Οι γειτονιές μας θα παραδοθούν στις μαφίες του κεφαλαίου;

Το «πείραμα» που εξελίσσεται στη Ν. Φιλαδέλφεια είναι ένα σκαλοπάτι παραπάνω: είναι η προσπάθεια να επιβληθεί το δίκιο του κεφαλαίου με τη βία παρακρατικών ομάδων. Το έχουμε ζήσει, άλλωστε, με τις μαφίες της παραλιακής, τις μαφίες των οικοπεδοφάγων και άλλες μικρής ή μεγαλύτερης εμβέλειας μαφιόζικες ομάδες που προσπαθούν να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής σε ολόκληρες περιοχές.  Γι’ αυτό τα όσα συμβαίνουν στη Ν. Φιλαδέλφεια σήμερα αφορούν όλη την Αττική. Αν αφήσουμε το νόμο της σιωπής να επιβληθεί στη Ν. Φιλαδέλφεια, με τον ίδιο τρόπο θα επιβληθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε κάθε μικρή ή μεγάλη περιοχή, ενάντια σε κάθε κίνημα κατοίκων ή όποιον-αν αντιστέκεται.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΌΜΑΣΤΕ

Ενάντια στο Ρυθμιστικό Αθήνας/Αττικής/Θεσσαλονίκης και την «ανάπτυξή» που προωθούν
Λέμε όχι στην τσιμεντοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου, των δασών, των πάρκων, των αρχαιολογικών χώρων και κάθε κοινόχρηστου αγαθού (αιγιαλός-παραλία). Θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές, με καθορισμό και απαγόρευση χρήσεων, με περιορισμούς στη δόμηση, με δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, γηροκομεία, αθλητικούς χώρους, πολιτιστικούς χώρους που να καλύπτουν τις ανάγκες ζωής και αναψυχής των κατοίκων όλης της Αττικής.
Ενάντια στο «σχέδιο Μελισσανίδη» για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την ευρύτερη περιοχή και ενάντια σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια των Μαρινάκη, Αλαφούζου, Νιάρχου, Λάτση κ.α. για την άλωση του δημόσιου χώρου.
Η Νέα Φιλαδέλφεια -και όλες οι γειτονιές- να παραμείνουν περιοχές κατοικίας. Άλσος ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, με τη διαχείρισή του στον Δήμο και σε επιτροπές κατοίκων. Ούτε ένα δέντρο να μην κοπεί, ούτε ένα στρέμμα από το Άλσος να μην παραχωρηθεί σε οποιαδήποτε εμπορική χρήση (γήπεδο, Mall, πάρκιγκ κ.λπ.).  Να τεθεί τέλος στη συνειδητή εγκατάλειψή του πάρκου, να αναβαθμιστεί ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και ελεύθερο χώρο συνάντησης των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας και των όμορων δήμων. Το ίδιο διεκδικούμε και για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, το Πεδίο του Άρεως και όλα τα πάρκα της Αττικής. Το Ελληνικό να μετατραπεί σε άλσος υψηλού πρασίνου.
Στο χώρο που ήταν χτισμένο το στάδιο της ΑΕΚ, με τους πολεοδομικούς κανόνες που ισχύουν και είναι αποδεκτοί και από τους πολίτες της Φιλαδέλφειας και χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο, να γίνει το νέο γήπεδο-αθλητικό κέντρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Να προχωρήσει η διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί και όχι να φυτευτούν οι εγκαταστάσεις του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ και τα πολυκαταστήματα των εταιριών μέσα σε αυτό τον ήδη παραχωρημένο χώρο.
Να πάψει να δίνεται δημόσιο χρήμα και δημόσιος χώρος στις ιδιωτικές ΠΑΕ και τις ιδιωτικές ΑΕ που συστήνουν οι ΠΑΕ για τη διαχείριση γηπέδων. Το δημόσιο (Περιφέρεια, Δήμοι, Υπουργείο Αθλητισμού κλπ), να χρηματοδοτούν μόνο έργα αθλητισμού που θα έχουν τις εξής προϋποθέσεις: α. Να ανήκουν στις ερασιτεχνικές ομάδες και μπορούν να υποδεχτούν πολλά αθλήματα ερασιτεχνικού αθλητισμού, β. να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά και οι κάτοικοι της περιοχής για να αθλούνται, γ. να μην έχουν εμπορικές χρήσεις. Να χρηματοδοτεί το δημόσιο ένα πρόγραμμα μαζικού λαϊκού αθλητισμού ώστε όλα τα παιδιά και οι γονείς τους να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις γειτονιές σε γήπεδα και εγκαταστάσεις άθλησης.
Χώροι άθλησης για όλο τον λαό, και όχι για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ.
Για τη δημοκρατία στις γειτονιές μας
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις συλλογικότητες της γειτονιάς και του κινήματος  στην υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, του δικαιώματος των λαϊκών συλλογικοτήτων και του κόσμου να εκφράζουν την άποψή τους και να αντιπαλεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι-ες απέναντι στην τρομοκρατία των «επιχειρηματικών συμμοριών», στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και του δημόσιου χώρου από την επέλαση του κεφαλαίου.

Υπογραφές

Οι περιφερειακές κινήσεις
Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Αριστερη Παρεμβαση- Αντικαπιταλιστικη Κινηση στη Δυτικη Ελλαδα
Ανταρσία –Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κεντρικη Μακεδονία
Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Ανταρσία στη Δυτική Μακεδονία
Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την ανατροπή
Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία - Ανταρσία για την Ανατροπή
Οι τοπικές κινήσεις
Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Ανυπότακτη Πετρούπολη
ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΟΥ Αντικαπιταλιστική κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης
Ρήγμα στα Δυτικά (Αιγάλεω)
Μια πόλη ανάποδα – Αριστερή παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης 
Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα
Μαρίδα Δαφνης Υμηττού
Κϊνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
Φυσάει Κόντρα -Αγία Παρασκευή
Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Μαρουσιού "Εκτός των Τειχών" 
Ανυπότακτη πόλη -Αντικαπιταλιστική παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού
Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης
Ανυπακοή στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
Μέτωπο Ρήξης Ανατροπής Δήμου Θέρμης
Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα

Ανυπότακτο Αγρίνιο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: