Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ απ’ όπου κι αν προέρχεται…..


Η αγωνιστική κινητοποίηση για τη λύση προβλημάτων των εργαζομένων και γενικότερα του λαού είναι πάντα ευπρόσδεκτη και ειδικά όταν πρόκειται για αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ, εν προκειμένω.

Όταν μάλιστα:
1.      Η αρμόδια ομοσπονδία (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) και τα συνδικάτα της ΔΕΗ δεν δείχνουν την απαραίτητη διάθεση να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση της Επιχείρησης.
2.      Οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων (εκλεγμένοι ή διορισμένοι) στα όργανα της διοίκησης και όπου αλλού, αντί να προβάλουν αντίσταση προβάλουν δουλικότητα με τη δική τους πρόταση για ξεπούλημα (υπάρχει πλουραλισμός απόψεων εδώ) 
3.      Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και η παράταξή του, έγιναν ΣΥΡΙΖΑϊκότεροι των ΣΥΡΙΖαίων και Κυβερνητικότεροι της Κυβέρνησης και απλά αναζητούν λέξεις ή φράσεις που θα τους δίνουν άλλοθι για να γίνει το ξεπούλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το χρεωθούν πολιτικά.
4.      Οι πέντε από τους επτά βουλευτές της Περιοχής, που αφορά το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ, είναι ΣΥΡΙΖΑίοι και «ευαίσθητοι» αφού θα ψηφίσουν το ξεπούλημα έστω και «με κόμπο στην κοιλιά». Όπως μάθαμε μάλιστα δεν καλοκοιμήθηκαν το βράδυ της διαδήλωσης της ΓΕΝΟΠ στην Πτολεμαΐδα. Όχι μόνο επειδή γιουχαΐστηκαν από τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και πολίτες της περιοχής αλλά επειδή αυτοί οι συγκεντρωμένοι διατηρούν το δικαίωμα ψήφου...  
Για όλους τους παραπάνω λόγους αυτός ο αγώνας  στην περιοχή μας γίνεται επιτακτικά αναγκαίος αρκεί:

  • ·         Το πλαίσιο των αιτημάτων να ανταποκρίνεται στους στόχους του εργατικού λαϊκού κινήματος  και γενικότερα να απηχούν το λαϊκό αίσθημα.
  • ·          Να μην αντιστρατεύεται τα αιτήματα των εργαζομένων και του λαού. Όπως π.χ. παλιότερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μέσα στα αιτήματα μιας απεργιακής κινητοποίησης έβαλε και την «επίσπευση της μετοχοποίησης»- ιδιωτικοποίησης …. Όταν ουδείς εργαζόμενος πέραν της συνδικαλιστικής ελίτ ήθελε κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον να κάνει και απεργία για να το πετύχει.
  • ·         Οι μορφές κινητοποίησης, το αγωνιστικό και πολιτικό πλαίσιο να έχει συζητηθεί και να έχει συναποφασιστεί με δημοκρατικές διαδικασίες από τους εμπλεκόμενους φορείς και τα μέλη τα οποία εκπροσωπούν.  

Ο λόγος για την κινητοποίηση –παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε προχθές 10/5/2017, με δίωρη συμβολική κατάληψη της πύλης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, «ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ», καταγγέλλοντας συγχρόνως την «εκκωφαντική σιωπή» και απουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη και της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Συμβούλων κ. Γιώργου Δακή, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία των πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία» (στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία), κ. Γεωργίας Ζεμπιλιάδου επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη), μαζί με συμβούλους των συνδυασμών τους και συμμετείχαν οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ελισάβετ Παναγιωτίδου και Σταύρος Καμπουρίδης.

Σ αυτή την κινητοποίηση δήλωσαν συμμετοχή κυρίως φορείς και συνδικάτα που πρόσκεινται  στον πρώην ισχυρό δικομματισμό (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) αλλά δήλωσαν συμμετοχή και κάποιοι, ελάχιστοι, φορείς που φραστικά τουλάχιστον εκφράζονται εναντίον τους…

Στο Συνδικαλιστικό Κίνημα επικράτησε αλαλούμ! 
Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης κατήγγειλε τους διοργανωτές για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και ότι «η κίνησή τους αυτή είναι διασπαστική και στρέφεται ενάντια στον αγωνιστικό προγραμματισμό της ΓΕΝΟΠ και στόχο έχει το πούλημα τελικά της ΔΕΗ όπως ζητάνε τα δικά τους κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)». Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Δακή ότι «ως Περιφερειάρχης υποβοηθούσε το κόμμα του, τη νέα Δημοκρατία, που τότε ήταν στην Κυβέρνηση για να περάσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης  στη ΔΕΗ».

Το σωματείο «Σπάρτακος» συμμετέχει και δεν συμμετέχει με μια διφορούμενη «Σιβυλλική» ανακοίνωση για αδελφοσύνη και κοινή δράση και το κυριότερο στην κινητοποίηση δεν συμμετέχουν ούτε δέκα από τα 2.500 μέλη του. Το ίδιο ισχύει για την «ΈΝΩΣΗ». Κανένα άλλο συνδικάτο της ΔΕΗ δεν δηλώνει συμμετοχή. Τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης, Φλώρινας και Πτολεμαΐδας, που στο χώρο ευθύνης τους ανήκουν  οι προς πώληση μονάδες δεν συμμετέχουν. Συμμετέχει όμως το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς ….   

Ποιό ήταν όμως τελικά το πολιτικό πλαίσιο των αιτημάτων της κινητοποίησης;
Το λέει ξεκάθαρα το κοινό δελτίο τύπου των φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ξεκαθαρίσαμε πως δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε στο ξεπούλημα της ΔΕΗ,(…..) χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας, χωρίς μέριμνα για το περιβάλλον και την αποκατάστασή του, χωρίς εξασφάλιση των Μετεγκαταστάσεων.»

Δηλαδή αυτοί δεν είναι γενικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ γιατί πρώτον «άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα κάνουν τώρα και δεύτερον γιατί γίνεται χωρίς σχέδιο»

Και ποιο συγκεκριμένα:
Ο κ. Δακής δήλωσε: «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα των ζωτικών συμφερόντων της Δυτικής Μακεδονίας». Όμως επειδή μπορεί πολλοί να κατάλαβαν ότι είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ διευκρινίζει: «Αγωνιζόμαστε για να υπάρξει μια καθαρή θέση με προγραμματισμό, που θα διασφαλίζει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και περιβαλλοντολογική προστασία». Δηλαδή ξεπούλημα μεν, με όρους δε….
Και παρακάτω στο ερώτημα αν συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Ο προγραμματικός λόγος καθαρός και διαυγής της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της ιδιωτικοποίησης εκφράζει τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας που έχουν εφαρμοσθεί σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο»…… Επίσης τόνισε ο κ. Δακής ότι «είναι εντελώς διαφορετικό (το ξεπούλημα) γιατί η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε την ιδιωτικοποίηση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε και άλλα έπραξε »….. ενώ «είδε» στην «γαλάζια» πώληση ότι «εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και βιωσιμότητας»….

Η συμπαθέστατη, κατά τα άλλα, Γεωργία Ζεμπιλιάδου πρέπει να ξεκαθαρίσει τελικά με ποιόν είναι και ποιες είναι οι θέσεις της για τη ΔΕΗ. Από όσα γνωρίζουμε δεν έχει διαφοροποιηθεί πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που ήταν και είναι φανατικά υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Μήπως θα πρέπει πρώτα να διαφοροποιηθεί από τον μέντορά της Πάρι Κουκουλόπουλο ο οποίος αφού έκανε κατά καιρούς «ευφυέστατες» προτάσεις και άπειρες κωλοτούμπες στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ψήφισε τελικά το ξεπούλημα μέσω «μικρής ΔΕΗ» και κατόπιν έγινε «μπουχός» αφού αναζητούνταν στην Κοζάνη στις κινητοποιήσεις του 2014; 

Τι έχει να πει για τον Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργό και νυν τομεάρχη και Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην καθημερινή υπερασπίζεται σταθερά την ιδιωτικοποίηση αλλά μέσω μικρής ΔΕΗ;   Όπως αναφέρει «το καλοκαίρι του 2014, είχα την τιμή ως αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας, να εισηγηθώ στη Βουλή, το νόμο για τη Μικρή ΔΕΗ, την κορυφαία επιχειρησιακή μεταρρύθμιση της τελευταίας δεκαετίας, στη μεγαλύτερη δημόσια Επιχείρηση»!!!

Και επειδή νομίζουν όλοι τους ότι απευθύνονται σε άσχετους και αφελείς, ακόμα και ο Παντελής Καρακασίδης πρόεδρος της ΝΟΔΕ (Νέα Δημοκρατία) Κοζάνης,  και εργαζόμενος στη ΔΕΗ, αναπτύσσοντας μια πλήρη μπουρδολογία, δηλώνει υπέρμαχος της «μικρής ΔΕΗ», ας ξεκαθαρίσουμε περί τίνος πρόκειται γιατί φαίνεται ότι οι έλληνες ξεχνούν σε δέκα μέρες και όχι «σε δέκα χρόνια» που είπε και ο γνωστός «βρικόλακας»…

Η ιδιωτικοποίηση μέσω «μικρής ΔΕΗ» ήταν μια λύση πολύ χειρότερη και από τη σημερινή γιατί: Με τη σημερινή συμφωνία ξεπουλιέται έως και 40% της λιγνιτικής εγκατεστημένης ισχύος που είναι 4.000 MW, ενώ με τη μικρή ΔΕΗ ξεπουλιόταν το 30% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ που ήταν κοντά στα 12.000  MW (όλοι οι λιγνίτες του ν. Φλώρινας- υδροηλεκτρικά- Μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ κλπ). Μήπως μπορούν να μας πουν οι φωστήρες ποιο είναι το μεγαλύτερο ξεπούλημα και πόση διαφορά σε ισχύ έχουν;    

Ας μπει επιτέλους ένα τέλος στο δούλεμα σ αυτήν την Περιοχή γιατί δεν υπολειτουργεί σε όλους μας ο εγκέφαλος όπως πιθανά να νομίζουν όλοι όσοι εσχάτως έγιναν και πολιτικοί.
Όταν είσαι ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν μπορείς να είσαι με τη μια ή την άλλη μορφή υπέρ γιατί απλά είσαι κατά!
Μόνο όταν είσαι υπέρ του ξεπουλήματος τότε μπορείς να διαλέγεις και ποια μορφή πώλησης «σου πάει καλύτερα»!

Όταν έχεις επιλέξει τα μνημόνια και την αποπληρωμή του χρέους θα κάνεις αναγκαστικά ότι διατάσει η επιτροπεία. Δεν μπορείς να κάνεις καμία διαπραγμάτευση (κι ας μας παραμυθιάζουν όλοι ότι «ματώνουν» στα υπόγεια των Βρυξελών) γιατί ο συσχετισμός είναι καταστροφικός. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να διαλέγεις «το σχοινί που θα σε κρεμάσουν».

Ο αγώνας ενάντια στο νέο μνημόνιο και στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αρκεί να μην είναι μόνο για το θεαθήναι, ούτε μόνο «πιστολιές στον αέρα». Χρειάζεται ένας αγώνας που θα οργανωθεί δημοκρατικά, θα έχει ένα ολοκληρωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα με συνέχεια και ξεκάθαρη γραμμή!!! 

Ούτε ξεπούλημα με σχέδιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ούτε με ξεπούλημα αλλά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ  κλπ. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι ένας πολιτικός αγώνας ενάντια στην πληρωμή του δυσβάσταχτου και χιλιοπληρωμένου χρέους όπως και ενάντια στα μνημόνια και σ αυτούς που τα φτιάχνουν δηλαδή την Ε.Ε.  Η  πάλη για αποδέσμευση από το σφαγείο της ΕΕ σήμερα και όχι στο απροσδιόριστο μέλλον της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού. Η πάλη των εργαζομένων και του λαού για άμεση αποδέσμευση Τ Ω Ρ Α θα ανακουφίσει το λαό μας και ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο της εργατικής εξουσίας, ενός άλλου πολιτικού- οικονομικού- κοινωνικού συστήματος που θα βάλει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και όχι τα κέρδη.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ –ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ και ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των μονάδων της ΔΕΗ, ενάντια στα μνημόνια και την επιτροπεία.
Ας γίνει η αρχή μεθαύριο Τετάρτη 17/5/2017 στην Πανελλαδική –Πανεργατική απεργία

Κοζάνη 15/5/2017
Στέφανος Πράσσος
Πρώην πρόεδρος ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: