Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Πάτησαν γκάζι για την πώληση του 17% της ΔΕΗ (Γ. Φιντικάκης)


Χωρίς καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προαπαιτουμένων του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου, η κυβέρνηση προκήρυξε χθες την πρόσληψη συμβούλου για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το οποίο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Μια από τις πιο καυτές ιδιωτικοποιήσεις του ελληνικού προγράμματος, την αποφυγή της οποίας είχε κάνει λάβαρο ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει τον δρόμο της μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. 


Με την πώληση του 17% - όταν αυτό επιτευχθεί - το Δημόσιο θα απομείνει με το μάνατζμεντ και με το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης (η οποία θα ενταχθεί στο Υπερταμείο), βάσει του οποίου θα έχει την καταστατική πλειοψηφία.

Με την προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου ικανοποιείται ακόμη ένα προαπαιτούμενο, αλλά για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να ξεμπλέξει το κουβάρι της ΔΕΗ, που είναι από τα πιο σύνθετα του προγράμματος. 

Αφενός λόγω της αναγκαστικής μείωσης των μεριδίων λιανικής της ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφετέρου λόγω της πώλησης περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού της, η οποία ορίζεται στο Μνημόνιο πρόκειται να αρχίσει τον Ιούνιο του 2018. Ως αποτέλεσμα, το χρονοδιάγραμμα που θα εισηγηθεί ο σύμβουλος για την έναρξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ τοποθετείται, στην καλύτερη περίπτωση, εντός του 2018. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι στα τέλη του 2017 θα έχει οριστικοποιηθεί από το market test το ποιες μονάδες ακριβώς θα πουληθούν, προκειμένου αυτές να αποτιμηθούν και εν συνεχεία να αφαιρεθεί η αξία τους από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ. 

Τότε μόνο θα μπορεί να αποτιμήσει το ΤΑΙΠΕΔ το προς πώληση 17% και να προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2018, διαφορετικά, και εφόσον υπάρξουν εμπλοκές, η διαδικασία μετατίθεται για τη διετία 2019-2020. Σύμφωνα πάντως με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να καταθέσουν τους φακέλους τους έως τις 9 Ιουνίου, ενώ ο σύμβουλος που θα επιλεγεί πρέπει να υποβάλει την πρότασή του για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του 17% της ΔΕΗ εντός τριών μηνών. 

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι μνημονιακές εξελίξεις γύρω από το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού επηρεάζουν το όποιο τίμημα για το 17%, αφού όταν έρθει η ώρα της πώλησης η ΔΕΗ θα είναι πολύ μικρότερη από τη σημερινή. 

Το τελευταίο πάντως εξάμηνο και με οδηγό το επικείμενο κλείσιμο της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, τη συμφωνία για διάθεση μονάδων και την πρόσφατη αποπληρωμή του ομολογιακού της δανείου, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ εκτινάχθηκε χθες σε 921 εκατ. ευρώ, από 694 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο 2016. Τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά κλήθηκε χθες να σχολιάσει και η ηγεσία των ΕΛΠΕ, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση των νέων καυσίμων της εταιρείας ΒΡ. Στελέχη των ΕΛΠΕ αναγνώρισαν ότι ενδιαφέρονται για την επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ, δεν έκρυψαν όμως τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον μπορεί να είναι ελκυστικό το προφίλ του μείγματος που θα διατεθεί. 
(Τα Νέα) 
από:Enenrgypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: