Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Αποσταθεροποίηση θα φέρει η ελέω νοθείας νίκη του «Ναι» (του Λεωνίδα Bατικιώτη)

 

Όργιο βίας και νοθείας προηγήθηκε της οριακής νίκης του «Ναι» στο καθοριστικής σημασίας δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία την Κυριακή 16 Απριλίου.


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το ανεπίσημο αποτέλεσμα που δίνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων φέρει το «Ναι» να προηγείται με 51,2% (και 24.326.633 ψήφους) έναντι 48,8% (και 23.186.760 ψήφους) που συγκεντρώνει το «Όχι». Με βάση το χάρτη των εκλογικών περιφερειών που έχει δοθεί στη δημοσιότητα το «Ναι» υπερισχύει στην αγροτική και φτωχή ενδοχώρα που ευνοήθηκε από τις παροχές του Ερντογάν, ενώ το «Όχι» στα παράλια, τα αστικά κέντρα (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, κ.α.) και τις κουρδικές περιοχές.


Και μόνο αυτή η κατανομή της ψήφου υποδηλώνει την εκτεταμένη νοθεία καθώς στα παράλια, τις πόλεις και το Τουρκικό Κουρδιστάν η αντιπολίτευση διέθετε αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα και μπορούσε εύκολα να ελέγξει τη ροή στην κάλπη των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αντίθετα στην ενδοχώρα, ούτως ή άλλως η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι ισχνή, ενώ οι συνθήκες τρομοκρατίας που επέβαλε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν επέτρεψαν να γίνουν γνωστές οι παρατυπίες. Η υπεροχή του «Όχι» απ’ ότι φαίνεται έγινε έγκαιρα γνωστή στα κρατικά επιτελεία κι έτσι αποφασίστηκε στο …παρά πέντε από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να θεωρούνται έγκυροι ακόμη και εκλογικοί φάκελοι χωρίς σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Ο αριθμός αυτών των ψηφοδελτίων έφτασε τα 2,5 εκ.! Αρκεί μια ματιά στη διαφορά των ψήφων για να φανεί ότι αυτή ακριβώς ήταν η κρίσιμη ποσοτικά ψήφος που έγειρε τη ζυγαριά υπέρ του «Ναι», ανοίγοντας το δρόμος τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ερντογάν.

Επί της ουσίας, οι αλλαγές θα δώσουν στον πρόεδρο σοβαρότατες εξουσίες, αποδυναμώνοντας τη Βουλή. Για παράδειγμα στο εξής ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή ο Ερντογάν, θα μπορεί να διορίζει υπουργούς, κρατικούς ανώτατους αξιωματούχους και τα μισά μέλη του ανώτατου δικαστηρίου. Επίσης, θα μπορεί να διαλύει τη Βουλή, να εκδίδει προεδρικά διατάγματα και να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην πράξη ο Ερντογάν που μετατρέπεται σε σουλτάνο θα διαιωνίσει το δικτατορικό καθεστώς διωγμών, φυλακίσεων και βασανιστηρίων κάθε διαφωνούντα που επέβαλε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του στις 15 Ιουλίου 2017.

Η νίκη του Ερντογάν θα λειτουργήσει σε βάρος της δημοκρατίας και της Αριστεράς εντός της Τουρκίας και της σταθερότητας εκτός των συνόρων. Η ελέω νοθείας νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα θα φέρει μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση καθώς στο εξής η Άγκυρα θα ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής και δη της Συρίας που καίει εδώ και χρόνια με ευθύνη πρώτα και κύρια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. 

από: - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: