Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP Σελαχαντίν Ντεμιρτάς

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του κυριότερου φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Τουρκίας  ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησής του στη φυλακή όπου έχει εγκλειστεί από τον Νοέμβρη.
Σε μια ανακοίνωση, ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) ανέφερε πως η απεργία πείνας έχει σκοπό να καταγγείλει τις «παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές» στη φυλακή της Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία), όπου άλλοι Κούρδοι κρατούμενοι έχουν ήδη αρχίσει απεργία πείνας.
Εκτός της Εντίρνε, Κούρδοι κρατούμενοι ξεκίνησαν πρόσφατα απεργίες πείνας στις φυλακές της Σμύρνης (δυτικά), της Άγκυρας και της Βαν (ανατολικά) για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Ο ηγέτης του HDP είναι αντικείμενο πολλών δικαστικών διώξεων και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξη στο πλαίσιο μιας δίκης όπου κατηγορείται για «διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης» και για «τρομοκρατική προπαγάνδα».
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το HDP έχει πληγεί σκληρά από τις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου, με περίπου 10 βουλευτές του να βρίσκονται σήμερα υπό κράτηση, μεταξύ των οποίων ο Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεντάγ.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)
από:  | 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: