Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Φυσιολογική η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε ένα όλο και πιο άνισο κόσμο; (Μαρία Σωτηροπούλου)



Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2015 σε 1,676 τρισεκατομμύριο δολάρια, ή κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Την ίδια ώρα που οι πολεμικές βιομηχανίες θησαυρίζουν από τους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και αλλού, ο Τρίτος κόσμος μαστίζεται από λιμούς και λοιμούς και η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα στους πρόσφυγες που η δική της πολιτική δημιούργησε, ενώ ο υπέρμαχος των κλειστών συνόρων Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπιζόμενος την πυρηνική υπεροπλία.
Η UNICEF δηλώνει φέτος ότι πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετές από τις σωστές τροφές, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη στην πρωτεύουσα του Καπιταλισμού τις ΗΠΑ 16 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η ύφεση το 2007. Ένα στα πέντε νοικοκυριά στις ΗΠΑ ζουν σήμερα με κουπόνια σίτισης και στο 20% των οικογενειών δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Στο σχέδιο προϋπολογισμού του νέου αμερικανού προέδρου για το 2018 προβλέπεται εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών και των δαπανών για την ασφάλεια και δραστικές περικοπές σε όλα τα άλλα υπουργεία. Η διπλωματία, η ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η ιατρική έρευνα προβλέπεται να περικόψουν τις δαπάνες τους 20-30%, ενώ για πολιτιστικούς συλλόγους, Μουσεία κλπ, δεν προβλέπεται ούτε ένα δολάριο.
Τα κράτη-μέλη του NATO έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν ως το 2024 τον στόχο που έχει θέσει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο για τις στρατιωτικές τους δαπάνες, δηλαδή να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ σε πολεμικές δαπάνες, σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF σε σχέση με τις 14 παλαιότερες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%), μετά από την Ισπανία (29,6%) και την Ιταλία (26,8%). Το μικρότερο ποσοστό, στην ΕΕ-14 καταγράφουν οι σκανδιναβικές χώρες, Φιλανδία (10%), Δανία (10,4%), Σουηδία (12,9%). Επιπλέον, το 2015, σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζούσαν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι, με διαφορά, η χώρα όπου τα παιδιά στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, στην ΕΕ-14.
Η συνεχιζόμενη  δραστική μείωση των διαθεσίμων έφεραν τις δαπάνες δημόσιας υγείας στο 6% του ΑΕΠ συνολικά, με συνεχώς πτωτική τάση σε απόλυτους αριθμούς, δεδομένης και την παράλληλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας. Έτσι σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει τη µεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία με ποσοστό 7,5% του οικογενειακού εισοδήματος, δίπλα στη Βουλγαρία 6,5%, όταν στην Ιταλία διαθέτουν 4,9%, στην Ισπανία  3,5%, στη Νορβηγία  2,6% και το Ηνωμένο Βασίλειο 1,6%.
Αναρωτιέται κανείς μήπως η ανθρωπότητα έχει μπει σε τροχιά αυτοκαταστροφής.
Η Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου (Global Wealth Report) 2016 δείχνει ότι η ανισότητα αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό και σχεδόν ο μισός πλούτος της υφηλίου (46%) ανήκει στους εκατομμυριούχους, οι οποίοι αποτελούν το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η πολεμική βιομηχανία σπαταλά τη μερίδα του λέοντος προπαγανδίζοντας την δήθεν προληπτικά μεγαλύτερη ασφάλεια.  Όμως ασφάλεια δεν πρόκειται να υπάρξει στον κόσμο όσο οι ανισότητες διευρύνονται και το δίκαιο δεν επικρατεί. Μας λένε ότι είναι ανέφικτο να μας προστατεύσουν, αν δεν απαρνηθούμε για τη δική μας προληπτική ασφάλεια και το τελευταίο ατομικό μας δικαίωμα, αν δεν εκχωρήσουμε στους μιλιταριστές και τους εμπόρους του θανάτου λευκή επιταγή, το μέλλον των παιδιών μας. Ήδη βρισκόμαστε σε ολισθηρό κατήφορο.  Αν δεν αντισταθούμε στη λογική των στρατοκρατών, αν δεν επενδύσουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολλών, η τρομοκρατία θα εξαπλώνεται και ειρήνη ποτέ δε θα υπάρξει.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: