Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Οι κωδονοφόροι των Βαλκανίων, η Κοζανίτικη αποκριά και ο εθνικισμός…

Γράφει ο Νίκος Δινόπουλος
Η είδηση από την ιστοσελίδα prlogos.gr στο διαδίκτυο:
“«Μακεδονία ξακουστή» από τα χάλκινα της Κοζάνης μετά τα βαλκανικά κουδούνια
Στην ολοκλήρωση της παρουσίασης των χάλκινων και των κωδωνοφόρων στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης ακούστηκε το «Μακεδονία ξακουστή» με τον κόσμο να τραγουδά δυνατά τους στίχους του. Αυτό μετά τα κουδούνια της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και των Δραμινών”. 



 
Από τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης μαθαίνουμε πως οι κωδονοφόροι «της Βουλγαρίας [και] των Σκοπίων» προέρχονται από το Pernik Βουλγαρίας, τα οποία έχουν ενταχθεί στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, από την πόλη Kavadarci, περιοχής  Tikvesh, των Σκοπίων. Συμμετείχαν και οι Δραμινοί του Μορφωτικού Συλλόγου Πύργων Δράμας (kozan.gr).
Εμείς τους προσκαλέσαμε να συμμετάσχουν στην Κοζανίτικη αποκριά! Αφού λοιπόν τους καλέσαμε να εμπλουτίσουν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις και αφού ολοκλήρωσαν την παρουσία τους, εμείς, ως γνήσιοι – αυθεντικοί απόγονοι του Ξένιου Δία και εκφράζοντας την παραδοσιακή μας φιλόξενη παράδοση τους δώσαμε να καταλάβουν πόσο Έλληνες και Μακεδόνες είμαστε! Η μπάντα έπαιξε το «Μακεδονία ξακουστή» με τον κόσμο να τραγουδά δυνατά τους στίχους του».
Πολλοί θα πουν σιγά το πρόβλημα, σιγά το ζήτημα. Κι όμως... Δεν είναι λίγες οι φορές που ανάλογα ζητήματα έχουν εμφανιστεί στην περιοχή μας και προσπερνιούνται σαν να μην συμβαίνει τίποτα ή απαρατήρητα. Πλην όμως, όπως γράφει ο Βασίλης Ραφαηλίδης:

«Κάθε εθνικισμός, ακόμα και ο πιο άδολος, κυοφορεί το φασισμό σαν νοοτροπία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως καταλήγει κατ’ ανάγκην στο φασισμό».
Και συνεχίζει ο Βασίλης Ραφαηλίδης*:
«Σήμερα σχεδόν κανείς φασίστας δεν αποδέχεται τον βεβαρημένο χαρακτηρισμό, κι αυτό επιτρέπει στο φασισμό να αναπαράγεται «εν πλήρει ιστορική αθωότητι». Το ξαναλέμε, ο φασισμός δεν είναι ούτε κοινωνικό σύστημα (ανήκει στον καπιταλισμό) ούτε σαφώς περιχαρακωμένη ιδεολογία. Η μόνη ιδεολογία που γνωρίζει ο φασισμός είναι ο άκριτος και άκρατος εθνικισμός, η φανατική πίστη στην αξία της ράτσας στην οποία ανήκει κανείς, μιας ράτσας προορισμένης από τη Μοίρα να μεγαλουργήσει.
Ο εθνικισμός είναι φασισμός
ΦΑΣΙΣΜΟΣ χωρίς εθνικισμό δε νοείται. Δε νοείται, επίσης, φασισμός έξω από τον καπιταλισμό. (Ο φασισμός δεν είναι κοινωνικό σύστημα, γιατί το κοινωνικό σύστημα στο οποίο ανήκει ο φασισμός είναι ο καπιταλισμός. Ο φασισμός είναι κομματικό σύστημα, τοποθετούμενο στο ακρότατο δεξιό μέρος του πολιτικού φάσματος που το συνιστούν τα κόμματα εκείνα τα οποία αντιμετωπίζουν τον καπιταλισμό σαν την οριστική και αμετακίνητη κατάληξη της κοινωνικής εξέλιξης.)
[…]
Όπως και να 'ναι, ο εθνικισμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση βασισμένη σε ένα αξεδιάλυτο κράμα μύθων και ιστορικών γεγονότων, και αποσκοπεί στο να κάνει έναν λαό να νιώθει υπέρτερος, καλύτερος και σπουδαιότερος από όλους τους άλλους. Και συνεπώς προορισμένος να κυριαρχήσει, είτε στο ιστορικό παρόν, είτε στο ιστορικό μέλλον πάνω σε όλους τους άλλους.
[…]
Η ομάδα αίματος των καθαρόαιμων Ελλήνων
Άλλωστε, οι άνθρωποι δεν είναι άλογα ράτσας, ταγμένα στις ιπποδρομίες, ώστε να φροντίζουμε για την καθαρότητα του αίματός τους. Και ωστόσο, δεν έλειψαν ποτέ οι μικρόνοες που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο σαν ζώο, περιορισμένο σ’ ένα οιονεί αναπαραγωγικό ιπποφορβείο. Και ο ρατσισμός είναι αυτό ακριβώς: Μια μεταφυσική και αυτόχρημα παρανοϊκή πίστη στην «καθαρότητα του αίματος της φυλής» - μια καθαρότητα που εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια ανήκει στην περιοχή του μύθου.
Αυτή η ολοφάνερα ανόητη πίστη, η τόσο διαδομένη ωστόσο, μας κάνει να νομίζουμε πως ο «χόμο σάπιενς» έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα, προκειμένου να γίνει όντως σοφός. Και εν πάση περιπτώσει, απ’ τον «χόμο σάπιενς» πρέπει να αποκλειστούν εξαρχής οι ρατσιστές, που εδώ σε μας πήραν το ψευδώνυμο «εθνικόφρονες». Που σημαίνει «άνθρωποι που φρονούν - σκέφτονται - εθνικά». Αλλά για να σκέφτεσαι εθνικά πρέπει να σκέφτεσαι... αιματολογικά. Δηλαδή, πρέπει να πιστεύεις πως το αίμα σου έχει μια ειδική ποιότητα, οπωσδήποτε καλύτερη απ’ την ποιότητα οποιουδήποτε άλλου που ανήκει σε άλλη... ομάδα (εθνικού) αίματος.
Ο ρατσισμός, λοιπόν, είναι φασισμός. Και ο φασισμός είναι πρωτογονισμός, ακριβώς γιατί είναι ρατσισμός. Για ράτσες μιλούν σήμερα μόνο οι ζωολόγοι, οι κτηνίατροι και οι κρετίνοι. Κάθε «εθνικόφρων» λοιπόν κρύβει μέσα του ένα φασίστα. Φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα φασιστικά καθεστώτα στηρίχτηκαν στους «εθνικόφρονες».»
* Από το βιβλίο: Βασίλης Ραφαηλίδης - Έλληνες και Νεοέλληνες
 
ΠΗΓΗ: e-KOZANH
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: