Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην Ηλεκτρική Ενέργεια λόγω μεγάλης ζήτησης ρεύματος



Μεγάλες business στα σύνορα για την επάρκεια ισχύος
Δημήτρης Κοιλάκος
Το ενδιαφέρον για τη λειτουργία των διασυνοριακών διασυνδέσεων έχει πάρει φωτιά από την αρχή του έτους, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι κρατικές αρχές αποφασίζουν να παρέμβουν «κλείνοντας» τα σύνορα για εξαγωγές ρεύματος από τις χώρες τους προς άλλες αγορές, προκειμένου να διασφαλίσουν την κατανάλωση της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής. Αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα.
Οι διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με τα κέρδη να αυξάνουν σημαντικά όσο μεγαλώνει η ζήτηση, συμπαρασύροντας και τις τιμές.
Εισαγωγές κι εξαγωγές καθορίζουν την επάρκεια ισχύος
Η διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας μιας χώρας, πέραν των ηλεκτροπαραγωγικών της δυνατοτήτων, εξαρτάται στις σημερινές συνθήκες σε μεγάλο βαθμό από το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η πραγματικά διαθέσιμη προς κατανάλωση ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια χώρα καθορίζεται (και) από το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αρχές της ΕΕ δίνουν μεγάλο βάρος στην ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων και τη σύζευξη των αγορών, ως μέτρο διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας. Αυτή η λογική παίρνει ως δεδομένο ότι η λειτουργία της αγοράς σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο θα αντισταθμίσει ανεπάρκειες που (για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους) προκύπτουν στην εσωτερική αγορά κάθε χώρας.
Εξ αντικειμένου, λοιπόν, οι παράγοντες της αγοράς στρέφουν την προσοχή τους στη διαμόρφωση της οριακής τιμής συστήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από αρκετούς αναλυτές εντοπίστηκε ως παράγοντας που επέδρασε στην κρίση επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με κορύφωση το διάστημα 10-12 Ιανουαρίου η μεγάλη διαφορά στην τιμή του ρεύματος σε Ελλάδα και Βουλγαρία, γεγονός που απέτρεπε τις εισαγωγές αυξημένων ποσοτήτων μέσω των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας.
Ράλι τιμών
Από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ράλι τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, με τις τιμές που καταγράφονται σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν σε ύψη ρεκόρ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές σε Ιταλία και Βέλγιο βρίσκονται αυτή την περίοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ και στη Γαλλία σκαρφαλώνουν ολοένα προς νέα υψηλά. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα στο Βέλγιο η τιμή έφτασε τα 110 ευρώ/MWh (το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008), ενώ στη Γερμανία η τιμή έφτασε τα 90,50 ευρώ/MWh (η υψηλότερη καταγεγραμμένη από τον Νοέμβριο του 2008). Στην Ουγγαρία η τιμή  έφτασε τα 120 ευρώ/MWh.
Στη Ρουμανία, η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε στην προημερήσια αγορά τη Δευτέρα 16/1 ξεπέρασε τα 100 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με μόλις δυο εβδομάδες πριν, όταν είχε διαμορφωθεί στα 71 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντίστοιχη τιμή πέρυσι ήταν 53 ευρώ/MWh. 
Η περίπτωση της Ρουμανίας μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της εγγύτητάς της με τη χώρα μας και την έμμεση σχέση των δυο αγορών, μέσω εξαγωγών/εισαγωγών σε αμοιβαία όμορες αγορές, όπως η βουλγαρική.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα «έκλεισαν» τα ηλεκτρικά σύνορα για εξαγωγές μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Ελλάδας και Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με τα βουλγαρικά να παραμένουν κλειστά προς κάθε κατεύθυνση και τη Ρουμανία να έχει δηλώσει εκ των προτέρων ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει εκ νέου το μέτρο αυτό, σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν εμπόδισε την επίτευξη ιστορικού ρεκόρ στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρουμανία στις 16 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρουμανικός τύπος υποδέχτηκε τη σχετική είδηση με σχόλια όπως ότι οι traders πλουτίζουν από την ενέργεια που παράγεται επιδοτούμενη από τους Ρουμάνους καταναλωτές.
Γιατί οι τιμές τραβούν την ανηφόρα;
Είναι προφανές ότι οι όγκοι των διασυνοριακών συναλλαγών μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και ιδίως όσο η αύξηση της ζήτησης προκαλείται από ανεξέλεγκτους παράγοντες. Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για κάποιους, λοιπόν.
Έτσι, όσο παραμένει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη – και αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιωδώς όσο δεν αποκαθίσταται η λειτουργία των πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας – τόσο θα ενισχύεται η σημασία των διασυνοριακών συναλλαγών έναντι της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας .
Στη δυτική Ευρώπη, το πρόβλημα που έχει προκληθεί λόγω απόσυρσης από το σύστημα των πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας έχει επιταθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω ατυχήματος στην πυρηνική μονάδα Doel 4 του Βελγίου στις 10 Ιανουαρίου. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την κακοκαιρία, η ζήτηση εκτοξεύεται.
Λόγω του μεγέθους της γαλλικής αγοράς, οι τιμές που διαμορφώνονται σε αυτή συμπαρασύρουν και τις τιμές στις γειτονικές χώρες, καθώς ενισχύεται η διασυνοριακή εμπορία. Έτσι, οι τιμές σε Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία και Πορτογαλία εξαρτώνται άμεσα από τη γαλλική αγορά. Πολύ δε περισσότερο που, λόγω αυξημένης εσωτερικής ζήτησης, η Γαλλία περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές προς Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία.
Η περίπτωση της Ιταλίας ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα, καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Ιταλία παραμένει εκτός λειτουργίας από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι ποσότητες φορτίου που θα μεταφέρονταν μέσω αυτής αναζητούνται από άλλους δρόμους. Η διασύνδεση με την Ιταλία θα επαναλειτουργήσει από 22 Ιανουαρίου (πλήρως στην κατεύθυνση από Ιταλία, μερικώς από Ελλάδα). 
Ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζει και η ζήτηση στην Κεντρική Ευρώπη, αφού από τις βόρειες διασυνδέσεις της χώρας μεταφέρεται ρεύμα που, μέσω τρίτων χωρών, προορίζεται να καλύψει τη ζήτηση σε εκείνες τις αγορές.
Στην περίπτωση της χώρας μας, βέβαια, έχουν επιδράσει και άλλοι παράγοντες. Ένας εκ των βασικότερων ήταν η άστοχη, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, επιλογή να τεθούν  εκτός συστήματος για προγραμματισμένη συντήρηση λιγνιτικές μονάδες, την ώρα που ο ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να αναμένει ότι η συγκεκριμένη περίοδος θα ήταν περίοδος αιχμής για τη ζήτηση.
Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι είχαν ούτως ή άλλως μειωθεί (μέχρις ότου διακοπούν τελείως τελευταία) οι τακτικές εξαγωγές από Βουλγαρία προς Ελλάδα, που παλαιότερα έφταναν και τα 600 MW, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν περιοριστεί στα 300 MW.
Τέλος, ένας ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο επιτάθηκε το πρόβλημα, και ο οποίος σχετίζεται και με τα προηγούμενα, έχει να κάνει με το φυσικό αέριο, ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουμε στη συνέχεια.
Το «παιχνίδι» με την ΟΤΣ
Αφού είδαμε, λοιπόν, το λόγο για τον οποίο οι διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στη συζήτηση περί επάρκειας ισχύος, ας περάσουμε τώρα να δούμε το μηχανισμό τους.
Το «κλειδί» για την αποκόμιση μέγιστου κέρδους στο διασυνοριακό εμπόριο ρεύματος βρίσκεται στο επίπεδο διαμόρφωσης της οριακής τιμής συστήματος.
Η ΟΤΣ είναι η τιμή την οποία εισπράττουν όσοι εγχέουν ενέργεια στο σύστημα και πληρώνουν όσοι ζητούν ενέργεια από το σύστημα.
Η ΟΤΣ διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των προσφορών τιμών και ποσοτήτων που υποβάλλουν κάθε μέρα οι διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και του ωριαίου φορτίου ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Για να υπολογιστεί η ΟΤΣ, οι μονάδες παραγωγής κατατάσσονται αναλόγως των προσφορών τους σε αύξουσα σειρά, ξεκινώντας από την χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή για ορισμένη ποσότητα ενέργειας και καταλήγοντας στην υψηλότερη προσφερόμενη τιμή. Έτσι, η ΟΤΣ καθορίζεται στο σημείο όπου οι προσφερόμενες ποσότητες ενέργειας εξυπηρετούν το ζητούμενο φορτίο. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΟΤΣ συμπίπτει με την προσφορά της τελευταίας μονάδας που πρέπει να λειτουργήσει για να καλυφθεί η ζήτηση. 
Έτσι λοιπόν, με χαμηλή οριακή τιμή, ο κάθε trader δεν έχει λόγο να επισπεύσει την πώληση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που έχει στη διάθεσή του. Αντίθετα, έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες προκειμένου να τις διαθέσει, μέσω διασυνοριακών συναλλαγών, εκεί όπου οι τιμές είναι πιο υψηλές, άρα και οι συναλλαγές γίνονται πιο συμφέρουσες για τον ίδιο.
Με απλά λόγια, χαμηλή ΟΤΣ σε μια χώρα σημαίνει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις εξαγωγές από αυτή, ενώ υψηλή ΟΤΣ ευνοεί τις εισαγωγές, δεδομένου ότι είναι εξασφαλισμένη η ζήτηση. Αν το δούμε και υπό άλλο πρίσμα, υψηλή ΟΤΣ μειώνει το ενδιαφέρον των εγχώριων traders για εξαγωγές, καθώς εξασφαλίζουν ικανοποιητικά κέρδη στην εσωτερική αγορά.
Χρειάζεται να προσέξουμε ότι οι συναλλαγές αυτές γίνονται στις τιμές που διαμορφώνονται την κάθε στιγμή κι όχι σε κάποια προκαθορισμένη τιμή. Έτσι λοιπόν, μεγαλύτερη σημασία έχει η διακύμανση της ΟΤΣ και η συγκεκριμένη τιμή της κάθε ώρα, αφού τότε «χτυπούν» τις ποσότητες οι traders στις δημοπρασίες, κι όχι τόσο η μέση τιμή της ΟΤΣ ανά μήνα.
Για να έχουμε μια εικόνα, η μέση ΟΤΣ στη χώρα μας για το 2016, βάσει των σχετικών στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, ήταν στα 42,637 ευρώ/MWh. Το Δεκέμβριο η ανώτερη ΟΤΣ ήταν 299 ευρώ/MWh  και η χαμηλότερη 30 ευρώ/MWh , με τη μέση ΟΤΣ να διαμορφώνεται στα 51,090 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το συγκεκριμένο μήνα οι εξαγωγές έφτασαν τις 338.234 MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 122,09% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25,01%, φθάνοντας συνολικά στις 523.498 MWh).
Ως προς το επικερδές αυτών των συναλλαγών, αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι τα 107.240 MWh των εξαγωγών ισχύος από την Ελλάδα το Δεκέμβριο κατευθύνθηκαν προς Τουρκία, όπου προς τα τέλη του μήνα οι τιμές είχαν φτάσει τα 524 δολάρια/MWh.
Έχοντας αυτά κατά νου, ας δούμε πως κινήθηκε η ΟΤΣ (ευρώ/MWh) το διάστημα 1-19 Ιανουαρίου, βάσει των στοιχείων του ΑΔΜΗΕ:
Ημέρα Κατώτατη ΟΤΣ Ανώτατη ΟΤΣ
1-Ιαν 47,096 51,314
2-Ιαν 47,06 70
3-Ιαν 48,984 91
4-Ιαν 47,067 64,14
5-Ιαν 46,837 60,06
6-Ιαν 43,191 51,745
7-Ιαν 43,237 53,03
8-Ιαν 43,249 56,752
9-Ιαν 47,084 92
10-Ιαν 48,964 121
11-Ιαν 53,529 71,47
12-Ιαν 49,404 82,1
13-Ιαν 53,476 100,12
14-Ιαν 47,08 99,38
15-Ιαν 50,93 144,291
16-Ιαν 51,695 139,8
17-Ιαν 52,353 148
18-Ιαν 49,416 144,88
19-Ιαν 49,417 144,68
Πέραν, όμως, του εύρους των διακυμάνσεων της ΟΤΣ, τη συγκεκριμένη περίοδο παρουσιάστηκαν και εντυπωσιακές αυξομειώσεις της τιμής από ώρα σε ώρα. Για παράδειγμα, στις 10/1 μεταξύ 15:00 και 16:00 η ΟΤΣ πήγε από τα 84,771 στα 120 ευρώ/MWh, στις 15/1 μεταξύ 17:00 και 18:00 από τα 84,141 στα 144,291 ευρώ/MWh, στις 17/1 μεταξύ 07:00 και 09:00 από τα 68,080 στα 149,010 κ.ο.κ. Οι ενδοημερήσιες αυτές διακυμάνσεις αποτυπώνουν και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στις σχετικές συναλλαγές.
Στο σημείο αυτό χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι, μετά την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, έχει πλέον εκλείψει μια παράμετρος που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ ΔΕΗ και υπολοίπων παραγόντων της αγοράς, με κατηγορίες για χειραγώγηση της ΟΤΣ λόγω αξιοποίησης των νερών από την υπερχείλιση των φραγμάτων στα υδροηλεκτρικά.
«Τρύπες» στα κλειστά σύνορα
Όπως είδαμε, αρκετές είναι οι χώρες που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το μέτρο του περιορισμού ή και της απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση τις προηγούμενες ημέρες, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και τις επόμενες, για τις οποίες έχει ήδη σημάνει «καμπανάκι».
Παρότι, όμως, αρκετά σύνορα «έκλεισαν» για εξαγωγές ρεύματος, φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο υπήρξαν περιπτώσεις όπου αυτή η απαγόρευση παρακάμφθηκε, με αποτέλεσμα στο σύστημα του ENTSO-E να καταγράφονται τέτοιου είδους κινήσεις φορτίων, παρά την απαγόρευση.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε αναγγείλει την απαγόρευση εξαγωγών από τις διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία για τις 11 και 12 Ιανουαρίου από 00:00 έως 24:00.
Παρόλα αυτά, όμως, στην απεικόνιση φυσικής ροής από τις διασυνοριακές διασυνδέσεις του ENTSO-E, καταγράφονται κινήσεις φορτίου από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, και συγκεκριμένα προς Αλβανία και ΠΓΔΜ.

11-Ιαν 12-Ιαν
00:00-01:00 191 προς Αλβανία,
21 προς ΠΓΔΜ
208 προς Αλβανία
01:00-02:00 208 προς Αλβανία 214 προς Αλβανία
02:00-03:00 206 προς Αλβανία 211 προς Αλβανία
03:00-04:00 187 προς Αλβανία 210 προς Αλβανία
04:00-05:00 199 προς Αλβανία,
26 προς ΠΓΔΜ
212 προς Αλβανία
05:00-06:00 164 προς Αλβανία 221 προς Αλβανία,
16 προς ΠΓΔΜ
06:00-07:00 184 προς Αλβανία,
14 προς ΠΓΔΜ
239 προς Αλβανία,
89 προς ΠΓΔΜ
07:00-08:00 115 προς Αλβανία 218 προς Αλβανία, 145 προς ΠΓΔΜ
08:00-09:00 71 προς Αλβανία 228 προς Αλβανία, 150 προς ΠΓΔΜ
09:00-10:00 103 προς Αλβανία 230 προς Αλβανία, 131 προς ΠΓΔΜ
10:00-11:00 79 προς Αλβανία 238 προς Αλβανία, 165 προς ΠΓΔΜ
11:00-12:00 74 προς Αλβανία 254 προς Αλβανία, 136 προς ΠΓΔΜ
12:00-13:00 121 προς Αλβανία,
4 προς ΠΓΔΜ
252 προς Αλβανία, 119 προς ΠΓΔΜ
13:00- 14:00 186 προς Αλβανία,
101 προς ΠΓΔΜ
244 προς Αλβανία, 107 προς ΠΓΔΜ
14:00-15:00 194 προς Αλβανία,
62 προς ΠΓΔΜ
231 προς Αλβανία, 105 προς ΠΓΔΜ
15:00-16:00 226 προς Αλβανία,
88 προς ΠΓΔΜ
211 προς Αλβανία,
98 προς ΠΓΔΜ
16:00-17:00 213 προς Αλβανία,
105 προς ΠΓΔΜ
216 προς Αλβανία, 105 προς ΠΓΔΜ
17:00-18:00 210 προς Αλβανία,
69 προς ΠΓΔΜ
221 προς Αλβανία,
76 προς ΠΓΔΜ
18:00-19:00 206 προς Αλβανία,
57 προς ΠΓΔΜ
221 προς Αλβανία,
76 προς ΠΓΔΜ
19:00-20:00 195 προς Αλβανία,
58 προς ΠΓΔΜ
237 προς Αλβανία,
67 προς ΠΓΔΜ
20:00-21:00 214 προς Αλβανία,
102 προς ΠΓΔΜ
220 προς Αλβανία,
40 προς ΠΓΔΜ
21:00-22:00 253 προς Αλβανία,
88 προς ΠΓΔΜ
222 προς Αλβανία,
39 προς ΠΓΔΜ
22:00-23:00 262 προς Αλβανία,
93 προς ΠΓΔΜ
222 προς Αλβανία,
7 προς ΠΓΔΜ
23:00-00:00 239 προς Αλβανία,
64 προς ΠΓΔΜ
195 προς Αλβανία
Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι, ως φυσικό προϊόν, οι συγκεκριμένες ποσότητες πιθανότατα συνέχισαν το «ταξίδι» τους και προς άλλες αγορές στη συνέχεια, μέσω επόμενων συναλλαγών. Συγκεκριμένα, από την αγορά της Αλβανίας το ρεύμα προωθείται προς Ιταλία και στη συνέχεια προς Γαλλία, ενδεχομένως μέσω Ελβετίας, ενώ από την ΠΓΔΜ μπορεί επίσης να φύγει προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Πέραν αυτού, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η προσοχή του ENTSO-E έχει στραφεί και σε μεταφορές σημαντικών ποσοτήτων φορτίου (άνω των 1000ΜW) από Βουλγαρία προς Ελλάδα τις ίδιες μέρες, παρά την απαγόρευση εξαγωγών που είχε επιβληθεί από τις βουλγαρικές αρχές. Τέτοιες κινήσεις, που πράγματι αποτυπώνονται στην απεικόνιση φυσικής ροής, ενείχαν, λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα τους, σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της ευρύτερης περιοχής.
Στο παιχνίδι και το φυσικό αέριο
Μια επιπλέον παράμετρος της όλης υπόθεσης αφορά και την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο, ένα μέρος των ποσοτήτων του οποίου αξιοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή.
Άλλωστε, η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής είναι ούτως ή άλλως αυξημένη, καθώς, όπως αποτυπώνεται στα πρόσφατα σχετικά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τον Δεκέμβριο η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 24,28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πέραν των διάφορων σχετικών ζητημάτων που έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς, από τη σκοπιά που μας ενδιαφέρει εδώ, το ζήτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου το παραγόμενο ρεύμα να διαχυθεί στην αγορά (είτε στην ελληνική αγορά, είτε μέσω εξαγωγών στο εξωτερικό), μπορούν να διασφαλιστούν και σε τι τιμές.
Δεδομένης αφενός της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης και αφετέρου των  αυξημένων περιθωρίων κέρδους από τη διασυνοριακή εμπορία ρεύματος, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο δεν έχουν λόγο να περικόψουν την παραγωγή τους.
Πολύ δε περισσότερο όταν η απόσυρση από το σύστημα των δυο λιγνιτικών μονάδων του Αγ. Δημητρίου για συντήρηση και αναβάθμιση προκάλεσε «κενό», για την κάλυψη του οποίου χρειάστηκαν επιπλέον 30.000 MWh αερίου σε ημερήσια βάση.
Με δεδομένο, όμως, ότι η διαθέσιμη χωρητικότητα των αγωγών για εισαγωγές φυσικού αερίου τα ελληνο-βουλγαρικά και τα ελληνο-τουρκικά σύνορα  στην Ελλάδα έχει καλυφθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων με τη Gazprom και την Βotas, όπως επίσης και οι προβλεπόμενες έξτρα ποσότητες, οι επιπλέον απαιτήσεις που προκύπτουν σε έκτακτες περιστάσεις όπως αυτές του τελευταίου διαστήματος μπορούν να εξασφαλιστούν, στις δεδομένες συνθήκες, μόνο μέσω επιπλέον φορτίων LNG.
Εξ ου και οι προσπάθειες που καταβάλει η ΔΕΠΑ για να εξασφαλίσει επιπλεόν φορτία για τη Ρεβυθούσα, στη βάση της καλής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την αλγερινή Sonatrach.
Καθότι, όμως, δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί όλη η απαιτούμενη ποσότητα φυσικού αερίου για να λειτουργούν αδιάλειπτα και χωρίς περιορισμούς οι μονάδες φυσικού αερίου, οι αρχές επιβάλλουν την αλλαγή καυσίμου σε πετρέλαιο για μονάδες αερίου που έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Όμως, επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, διακοψιμότητα και εναλλακτικό καύσιμο συνεπάγονται σημαντικά κόστη, που, υπό άλλες συνθήκες και πλαίσια, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χωρίς να προκύψουν θέματα με την επάρκεια ισχύος.

ΠΗΓΗ:  Εnergypress 

Δεν υπάρχουν σχόλια: