Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Όταν στη Nestlé νοιάζονται για το πρωινό σου ξύπνημα

 ΠΗΓΗ:Attack: Συλλογικότητα ενάντια σε επισφάλεια και ανεργία
Οι διαφημίσεις Nescafé στο μετρό, στη στάση λεωφορείου, στο fb, στην εφημερίδα που διαβάζεις στη λεκάνη το πρωί τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα. Ανά γωνιά δρόμου, ανά εικοσάδα posts στο News Feed, πετάγεται και ένα πρόσωπο που με ένα inspirational quote σου λέει «να ‘ναι καλά ο νεσκαφέ που υπάρχει και μπορώ να ανοίγω το μάτι, να καθαρίζω την τσίμπλα και να πηγαίνω για την ημερήσια άντληση υπεραξίας από το αφεντικό μου».


Σε μια από αυτές, μάλιστα, ο διαφημιστής αποκαλύπτει ένα ίσως αριστερό παρελθόν του και πετάει το μήνυμα αλληλεγγύης στον εργαζόμενο:

Με δεδομένο, βέβαια, πως η Nescafé είναι θυγατρική της Nestlé, το ίδιο inspirational quote (ντάξει, όχι με γάλα και Αργυρώ αλλά με Kit-Kat και Ibrahim) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε μια εικόνα σαν αυτή, για να ναι και λίγο πιο ρεαλιστικό για τα δεδομένα της Nestle:

Η μεγάλη πολυεθνική είναι γνωστή και μη εξαιρετέα για την εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, ιδίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και την καλλιέργεια κακαόδεντρων, για την οποία είναι ενήμερη και την οποία ανέχεται, παρά τις οδηγίες που στέλνει προς τους ιδιοκτήτες των σχετικών εκτάσεων προς διακοπή του λυπηρού φαινομένου αλλά και την ευαισθησία που δηλώνει πως έχει στο ζήτημα των παιδιών.

Μάλιστα, το Γενάρη του 2016 είχε κατατεθεί μήνυση σε βάρος της Nestlé για περιστατικά παιδικής εκμετάλλευσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπως είχε γίνει και στο Μάλι το 2014. Τα αμερικανικά δικαστήρια, βέβαια, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, απάντησαν πως το ζήτημα δεν αγγίζει άμεσα τις ΗΠΑ, ζητώντας τις κατάλληλες αναδιατυπώσεις στην ενάγουσα πλευρά. Η εταιρεία, όπως είπαμε και παραπάνω, δηλώνει ενήμερη για το ζήτημα και «στέλνει και καμιά οδηγία» για τα μάτια του κόσμου, αλλά αν σκεφτεί κανείς σε πόσο χαμηλές τιμές παίρνει την πρώτη ύλη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, μάλλον χαμένη θα έβγαινε έξω από το απάνθρωπο καθεστώς εργασίας παιδιών στα κακαόδεντρα.

Αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει να στέκεται μέσα από τις διαφημίσεις της θυγατρικής της με σεβασμό δίπλα στον αξιοπρεπή εργαζόμενο, που σηκώνεται από τις 4 τα ξημερώματα για να ‘χεις εσύ τεμπελόσκυλο το γάλα σου στις 9 που ξυπνάς.

Για τον Ibrahim, όμως, δε λέτε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: