Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Προς απόλυση τα “ψυγεία” της ΔΕΗ – Υπέρ των απολύσεων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Το ότι πρέπει κάποτε να εξωθηθούν στη σύνταξη τα λεγόμενα “ψυγεία” της ΔΕΗ, υψηλόμισθα στελέχη της επιχείρησης που διατέλεσαν στο παρελθόν σε διευθυντικές θέσεις και παραμένουν στην επιχείρηση χωρίς ουσιαστικό ρόλο πλέον, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, παραδέχθηκε η ΔΕΗ, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε προς τον πρόεδρο της επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη, ο μέχρι πρότινος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος την περασμένη εβδομάδα από την Κοζάνη.

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επιχείρηση απαντώντας στις αιχμές Πάνου Σκουρλέτη, προανήγγειλε τη συνταξιοδότηση 200 εργαζομένων στην επιχείρηση  προχωρημένης ηλικίας, διαψεύδοντας ωστόσο ότι πρόκειται για 600 εργαζόμενους που έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Ενέργειας, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για 200 άτομα περίπου και όχι μόνο για στελέχη.
Στην απάντησή της η ΔΕΗ ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:
«Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ότι σήμερα στη ΔΕΗ υπηρετούν 600 στελέχη προχωρημένης ηλικίας, τα οποία μάλιστα «εμποδίζουν την εξέλιξη νεωτέρων».
Είναι γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι, μεταξύ τους και λίγα στελέχη, στην επιχείρηση αν και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιλέγουν να παραμένουν στην εργασία για οικονομικούς κυρίως λόγους.
Η Διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα απολύτως με το συμφέρον της επιχείρησης, δεδομένης αφενός της εμπειρίας και αφετέρου της δυσκολίας πρόσληψης νέου προσωπικού καθώς η ΔΕΗ θεωρείται -ατυχώς- ακόμη ανήκουσα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από επισταμένη μελέτη στο Δ.Σ. της 8ης Νοεμβρίου 2016 προωθείται εισήγηση για αποχώρηση 200 περίπου εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τις συντάξιμες προϋποθέσεις.»
Αποστάσεις από το ενδεχόμενο απόλυσης εργαζομένων πήρε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας μάλιστα τη διοίκηση και προσωπικά τον πρόεδρο Της ΔΕΗ για «ομαδικές απολύσεις».
Μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ δεν συζητήθηκε στο σημερινό Δ.Σ. της ΔΕΗ η μελέτη για την αποχώρηση 200 περίπου εργαζόμενων στην επιχείρηση». Το θέμα θα έρθει στο Δ.Σ. της ΔΕΗ μετά από συζήτηση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπως έγινε γνωστό.
adamidis giorg
Ωστόσο, καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι άλλα έλεγε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, για την απασχόληση εργαζομένων στην επιχείρηση που έχουν ξεπεράσει την ηλικία συνταξιοδότησης, στην ομιλία του στη διακοπείσα Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στις 11 Ιουλίου 2016:
«Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν μπορούν να προσφέρουν σήμερα στην επιχείρηση και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να προχωρήσετε σ’ αυτή την διαδικασία. Δεν είναι σωστό στην εταιρεία σήμερα να υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν κλείσει το 80ο έτος της ηλικίας τους. Επιτρέψτε μου να μη συνεχίσω (…) αλλά δεν είναι σωστό.
Πρέπει κάποια στιγμή και εμείς είμαστε εδώ, το έχουμε πει από πέρυσι, να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση. Αρκετά εκατομμύρια θα μπορέσει εξοικονομήσει η επιχείρηση από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Και δεν αφορά μόνο στελέχη. Για να μην νομίζετε ότι υπάρχει κάποια εμπάθεια. Δεν μπορεί ένας τεχνίτης 66 χρονών να αποδώσει στην εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Δεν γίνεται. Και να είναι ενταγμένος στα υπερβαρέα. Δημιουργεί πρόβλημα και στο ασφαλιστικό».
Ποιός τα είπε και υπάρχουν επίσημα πρακτικά ?
Μα ποιός άλλος: ο συντοπίτης μας πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.»
Όπως και να έχει πάντως, παρά τις τωρινές αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ για το θέμα, η ΔΕΗ έχει πλέον ένα πολύ καλό λόγο να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Καθώς, ως γνωστόν,  έχει αναλάβει την υποχρέωση εναρμόνισης με νόμο που επιβάλλει την περικοπή του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης κατά 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009, για να μειωθεί το μεγάλο κόστος της λιγνιτικής παραγωγής. Η υποχρέωση αυτή μάλιστα ανάγκασε την επιχείρηση να προβεί ήδη από το καλοκαίρι σε περικοπές των υπερωριών στο ημερήσιο προσωπικό, αλλά ακόμα και στη βάρδια, με παύση των εργασιών στα ορυχεία τις αργίες, αρχής γενομένης με το κλείσιμο των ορυχείων που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2016.
πηγη:e-ptolemeos.gr - Hλεκτρονική εφημερίδα του Ν. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: