Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Σερβίρουν ξαναζεσταμένη δεξιά σούπα- του Γιώργου Λαουτάρη


Προοπτική “κυβερνησιμότητας” βλέπουν μέσω δημοσκοπήσεων στη Νέα Δημοκρατία και ξαναζεσταίνουν το μπαγιάτικο πλέον κοινωνικό προσωπείο της Δεξιάς. Βέβαια, το επιτελείο της οδού Πειραιώς γνωρίζει άριστα ότι η δημοσκοπική πρωτιά δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε παράθυρο εξουσίας. Γι’ αυτό και προετοιμάζουν μεθοδικά μια επικοινωνιακή εκστρατεία προσεταιρισμού των πλέον χτυπημένων κοινωνικών ομάδων από την κρίση που φαίνεται να έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Άλλωστε, ο προ κρίσης “μεσαίος χώρος” που χάριζε αυτοδυναμίες στα κόμματα εξουσίας, πλέον έχει …μετακομίσει σε πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα, γεγονός που έχει τροποποιήσει ριζικά και την πολιτική του συμπεριφορά.

Το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το …πολιτικό του DNA. Σε μια εποχή κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα και γιγάντωσης της εκ δεξιών απειλής προς τη Νέα Δημοκρατία λόγω Χρυσής Αυγής και ΑΝΕΛ, στο τέλος του 2015, ο Κυριάκος έπεισε τον πυρήνα των στελεχών του κόμματος ότι μια γνήσια ιδεολογικά φιλελεύθερη στροφή είναι η σωστή απάντηση για να ανακτηθεί η εξουσία από την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι συνθήκες όμως σήμερα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν έπαιρνε το τιμόνι του κόμματος, άλλαξαν ραγδαία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί πλέον πως για να ρίξει τις απαραίτητες γέφυρες προς την κοινωνία ώστε να πάρει την πολυπόθητη εντολή και να μπει στο Μαξίμου ως νικητής των εκλογών, πρέπει να νερώσει το νεοφιλελεύθερο κρασί του και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με τη …ρετσίνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο νίκησε κατά κράτος στις εσωκομματικές εκλογές με την αντίστροφη ατζέντα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε πρόσφατη κομματική του ομιλία στην ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ διέκοψε από το βήμα τα γαλάζια νεαρά στελέχη του όταν φώναξαν το σύνθημα “Κυριάκο γερά να φύγει η Αριστερά”. Κοφτά απάντησε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει και οι ΑΝΕΛ”, προσθέτοντας: “Μην εξισώνετε αγαπητοί ΟΝΝΕΔίτες τον ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά”… Η μεθοδική οικοδόμηση αυτού του “εθνικού” και υποτιθέμενου ενωτικού προφίλ είναι κομμάτι της προσπάθειας να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά του νεοφιλελεύθερου που τον έκανε τόσο αγαπητό στο κομματικό του ακροατήριο πριν ένα χρόνο και τόσο απεχθή στην πλειοψηφία των εργαζομένων διαχρονικά.
Στο σχέδιο αυτό εντάσσονται μια σειρά από επικοινωνιακές κινήσεις που έρχονται να μαλακώσουν την εικόνα του Κυριάκου. Την Πέμπτη μια ομάδα γαλάζιων στελεχών με αρχηγό τον πρόεδρο αγωνίστηκε συμβολικά σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι με την “Εθνική Αστέγων”. “Στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη”, έγραψε μετά στο τουίτερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατόπιν, έβγαλε την ποδοσφαιρική φανέλα, φόρεσε το κοστούμι εργασίας και επισκέφτηκε τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων “Ο Καλός Σαμαρείτης” στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έβγαλε τις ανάλογες φωτογραφίες με τους χτυπημένους από τη ζωή ηλικιωμένους. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Κυριάκος επισκέφτηκε το γκαράζ του Δήμου Αθηναίων όπου συνάντησε τους εργάτες καθαριότητας.
Υπηρετώντας την ίδια στρατηγική, ο πρόεδρος της ΝΔ δικαιολόγησε και την επιλογή του κόμματός του να μην υποστηρίξει στη Βουλή τον …μποναμά του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συνταξιούχους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βγήκε στον Τσίπρα από τα …αριστερά: “Το επίδομα αυτό δίνεται σήμερα σε συνταξιούχους χωρίς κανένα απολύτως εισοδηματικό κριτήριο”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Είπαμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης. Μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι που είναι κάτω από το επίπεδο της φτώχειας”.
Φυσικά το κοινωνικό αυτό προσωπείο, που δεν υπόσχεται παρά ψίχουλα κι αυτά στους πιο εξαθλιωμένους, δεν είναι παρά μια χιλιοτρυπημένη μάσκα που θα πεταχτεί στα αζήτητα από την επομένη των εκλογών. Κι αυτό διότι το πολιτικό ευαγγέλιο του Κυριάκου, που έχει στα πρώτα του κεφάλαια τη συρρίκνωση του κράτους και την ελευθερία της αγοράς να ρυθμίζει την κοινωνία, υπόσχεται παράδεισο μόνο για τους έχοντες και καταδικάζει στην κόλαση όλους τους υπόλοιπους.
Το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει συστηματική προσπάθεια να αποκρύψει την προφανή αυτή αλήθεια, τονίζοντας ότι ένα διαφορετικό “μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής” θα μπορέσει να μειώσει τους φόρους από τους οποίους πλήττονται τα μεσαία στρώματα και να προσελκύσει επενδύσεις. Κατά το φιλελεύθερο σενάριο, αυτές οι επιλογές φέρνουν “ανάπτυξη” και μακροπρόθεσμα ευημερία για όλους. Εκείνο όμως που αποκρύπτουν στη ΝΔ είναι ότι ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το 3ο Μνημόνιο, στο οποίο ομνύουν διαρκή και τυφλή υποταγή. Και ότι το 3ο Μνημόνιο, όπως και τα δύο προηγούμενα, δεν είναι παρά ένας διαρκώς μετακινούμενος καμβάς όπου εγγράφονται νέα μέτρα λιτότητας και διαγράφονται με μονοκοντυλιά εργατικά δικαιώματα.
ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: