Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Βόρειο Αιγαίο: Κυβερνητική «στοργή» για την Χρυσή Αυγή



Νίκος Μανάβης
 από:Εφημερίδα ΠΡΙΝ
Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά συντονισμένη και απολύτως καθοδηγούμενη πανελλαδική ακροδεξιά δράση με επίκεντρο το προσφυγικό. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την τελευταία διετία οι κάτοικοι βιώνουν ρατσιστικά και ξενοφοβικά παραληρήματα, δολοφονικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους, στημένες προβοκάτσιες από ακροδεξιάς κατεύθυνσης ιστοσελίδες. Σε όλα αυτά πρωταγωνιστούν χρυσαυγίτες και άλλοι ακροδεξιοί αλλά και ένας σημαντικός αριθμό παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα σε όλους αυτούς δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία δίωξη.

Το φθινόπωρο στην Μυτιλήνη μπροστά στα μάτια αστυνομικών χρυσαυγίτες προπηλάκιζαν νεαρές γυναίκες. Δεν έγινε καμία σύλληψη κι οι αστυνομικοί ούτε καν προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Καμία δίωξη δεν υπήρξε για εξόφθαλμες περιπτώσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων. Την ίδια περίοδο στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Χίο δέχεται επίθεση από μαινόμενους ακροδεξιούς, άλλοι απειλούν ευθέως δημοσιογράφους και τους κυνηγούν στους δρόμους της πόλης. Η αστυνομία είναι και πάλι απλώς θεατής. Πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η δολοφονική επίθεση με μολότοφ στο καταυλισμό της Σούδας. Οι ακροδεξιοί προσπάθησαν να κάψουν ζωντανούς τους πρόσφυγες και η αστυνομία επιτέθηκε στους πρόσφυγες αντί να πάρει μέτρα για την προστασία τους.
Η απίστευτα μεγάλη αγάπη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου προς τη Χρυσή Αυγή εκδηλώνεται συχνά πυκνά με τα δρακόντεια μέτρα φρούρησης των γραφείων της στην Μυτιλήνη.
Το 2016 το Εφετείο Αιγαίου καταδίκασε δημοσιογράφο γιατί σε άρθρο του αποκάλεσε γνωστό χρυσαυγίτη, νεοναζί κι όχι εθνικοσοσιαλιστή.
Τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο εκφάνσεις της επίσημης κρατικής πολιτικής, που μαρτυρούν την ιδιαίτερη μεταχείριση προς την Χρυσή Αυγή αλλά και κάθε άλλης ακροδεξιάς ομάδας που εμφανίζεται στα νησιά. Κι όλα αυτά τη διετία που κυβερνά την χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Δύο είναι τα στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής αυτή την διετία στα νησιά. Το πρώτο είναι η πρωτοφανής αστυνομοκρατία. Σε κάθε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στήνονται γιγαντιαίες αστυνομικές επιχειρήσεις στις οποίες λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες αστυνομικοί, ακόμη κι όταν οι διαδηλωτές είναι πολύ λιγότεροι.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η ουσιαστική υιοθέτηση της ατζέντας της Χρυσής Αυγής. Συνθήκες εγκλεισμού με φυλακές και γκέτο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και μονιμοποίηση των απελάσεων και επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Ειδικά η κυβερνητική πολιτική που έχει μετατρέψει τα νησιά σε τόπους εγκλεισμού των προσφύγων και η λειτουργία στρατοπέδων-φυλακών, για να υπηρετηθούν οι απαιτήσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, και μάλιστα χωρίς καμία μέριμνα για την ένταξη των προσφύγων σε κανονικές συνθήκες στη ζωή των νησιών, τροφοδοτεί τη φασιστική, ξενοφοβική και ρατσιστική προπαγάνδα.
Την ίδια στιγμή δίνονται δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΚΟ για να φτιασιδώνουν την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης και να «ταΐζουν» τους δικούς της ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: