Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Λαθραία εξαγωγή χρυσού και αργύρου από την Ελληνικός Χρυσός #skouries


ΦΩΤΟ: Ως υλικό ευτελούς αξίας εξάγεται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας, κλεισμένο μέσα σε σφραγισμένα κοντέινερς με προορισμό την Κίνα. Τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχει, ο χρυσός και ο άργυρος, δεν δηλώνονται και φυγαδεύονται στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του «Παρατηρητηρίου» που παραθέτουμε κατατέθηκε στις 25 Απριλίου 2016 και παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη. Απευθύνθηκε στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη για έναν ουσιαστικό λόγο: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του, της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, βεβαίωσε ότι η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός είναι «ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία” – και αυτή η βεβαίωση κατέστησε δυνατή έκδοση της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Επενδυτικού Σχεδίου 201745/2011 και των Τεχνικών Εγκρίσεων που ακολούθησαν. Το ΑΞΙΩΜΑ του υποτιθέμενου «μεγάλου δημοσίου οφέλους» από την παραγωγή των μεταλλείων επαναλαμβάνεται στερεότυπα, χωρίς ποτέ να τεκμηριώνεται, σε αδειοδοτήσεις και άλλα επίσημα έγγραφα και είναι το βασικό επιχείρημα της Ελληνικός Χρυσός και των υποστηρικτών της. Αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες.
Η παρούσα ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ αφορά τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της Ελληνικός Χρυσός. Από τις ανακοινώσεις της μητρικής εταιρείας (European Goldfields και στη συνέχεια Eldorado Gold) στα χρηματιστήρια του εξωτερικού προκύπτει οτι από το 2007 σήμερα έχουν εξαχθεί 14.050 κιλά χρυσού και 90.939 κιλά αργύρου, κατά τα φαινόμενα λαθραία, δηλαδή χωρίς  να δηλωθούν στις τελωνειακές αρχές. Οι ποσότητες αυτές δεν προήλθαν από κάποια παραγωγική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός αλλά της παραχωρήθηκαν χαριστικά με τη σύμβαση-σκάνδαλο του 2003. Κατά τους δικούς μας υπολογισμούς, από την πώληση αυτών των πολύτιμων μετάλλων, η Ελληνικός Χρυσός εισέπραξε ένα ποσό της τάξης των € 250 εκατ.
Ζητούμε από το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο θεωρούμε βέβαιο οτι διαβιβάστηκε η καταγγελία μας, να μας πει συγκεκριμένα τι φόρους (εισοδήματος, τέλη εκτελωνισμού και άλλους) πλήρωσε η Ελληνικός Χρυσός για την εξαγωγή αυτού του ορυκτού πλούτου.
Ζητούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μας πει αν επαληθεύεται ο ισχυρισμός ότι «η επένδυση είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία».
Για να αποδειχθεί επιτέλους οτι η «μεγάλη επένδυση» είναι ένα κολοσσιαίο φιάσκο…
H ANAΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  μορφή pdf  εδώ.
antigoldgr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: