Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Οι ΗΠΑ καλούν τους Κούρδους να μετακινηθούν ανατολικά του Ευφράτη - Νέα Δεδομένα

 
Πηγή: tvxs.gr
«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ, για να συνεχίσουν να έχουν την αμερικανική υποστήριξη», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Σημειώνεται πως η δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ έρχεται λίγες ώρες μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» σε συριακά εδάφη κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών, που επίσης πολεμούν τους τζιχαντιστές.
Η Τουρκία αναγνωρίζει ως τρομοκράτες τους Κούρδους της Συρίας και η νέα θέση των ΗΠΑ έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο τουρκικό αίτημα ώστε να αποτραπεί η δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία. Η Άγκυρα φοβάται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενίσχυε τις αποσχιστικές αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας και του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός πιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στήριξη προς τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας (YPG) για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται πως οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εδώ και καιρό την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και των Ρώσων, στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις του πολέμου, και έχοντας εξοπλιστεί από τη Δύση, οι Κούρδοι του YPG πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών και αποτέλεσαν έναν από τους πιο αξιόπιστους και πολεμικά ικανούς συμμάχους της Δύσης, γεγονός που είχε ανοίξει τη συζήτηση για δημιουργία ακόμη και μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Βόρεια Συρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: