Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

«Ένας είναι ο δρόμος των αγώνων...»

«Ενας είναι ο δρόμος...». Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού για παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου και των κάθετων αξόνων του σε ιδιώτη εμφανίζονται οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού Α.Ε., που χθες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, κατά τη διάρκεια της οποίας μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους σε διερχόμενους οδηγούς στα διόδια Μαλγάρων της Θεσσαλονίκης. Η διανομή συνοδεύτηκε και από... μια ευχάριστη έκπληξη για τους οδηγούς, την ελεύθερη και χωρίς τίμημα διέλευσή τους από τον σταθμό διοδίων.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει αύξηση του κόστους των διοδίων, με ελάχιστα όμως οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.
«Αντιδράμε στην ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και του συνόλου του στρατηγικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας, μήκους 1.000 χιλιομέτρων, γιατί είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
»Με βάση τον σχεδιασμό, παραχωρείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης σε ιδιώτη. Σήμερα στην εταιρεία ασχολούνται 240 άτομα και πιθανόν να υπάρξει εξέλιξη στους εργαζόμενους μετά την παραχώρηση.
»Η ιδιωτικοποίηση είναι μνημονιακή δέσμευση και στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου είναι μία από τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Θανάσης Τσαρτσάρογλου, ενώ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Παρθένης Τσουκαλάς, είπε: «Σήμερα οι οδηγοί θα περνούν ελεύθερα από τα διόδια.
»Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου. Θέλω να πω ότι το αντίτιμο σήμερα είναι το φτηνότερο σε όλη την Ελλάδα. Για κάθε χιλιόμετρο ο οδηγός δαπανά τρία λεπτά, ενώ μετά την παραχώρηση ενδέχεται να αυξηθούν τα διόδια».
Η διάρκεια παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν έχει αποσαφηνιστεί επακριβώς, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάρει το δικαίωμα παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου για χρονική περίοδο έως 30 χρόνια.
«Οι διαρκείς παλινωδίες, η διοικητική αστάθεια, η απουσία στρατηγικού προσανατολισμού, οι παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργίας της οδού και γενικά η επικέντρωση στα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ έχουν απογοητεύσει τους εργαζόμενους και οδηγούν στη σταδιακή απαξίωση της εταιρείας.
»Ως αντίδραση σε όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε την προκήρυξη της απεργίας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας «την ανάθεση αρμοδιοτήτων στην εταιρεία για την ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών και την ανάπτυξη της χώρας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: