Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η εργοδοσία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για οφειλές στα Ταμεία


Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν την κυβερνητική πρόταση τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης
«Διευκολύνσεις» σε μεγαλομετόχους και στελέχη εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση ή συγχωνεύονται, ώστε να απαλλαγούν από κάθε προσωπική ευθύνη για τις οφειλές αυτών των εταιρειών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρέχει διάταξη που ενέταξε η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο και ήδη συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συνεχίζοντας τα δωράκια της στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο λόγος είναι για το άρθρο 28, που έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την «προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» σε μια σειρά οδηγιών της ΕΕ. Το άρθρο αυτό στην αρχική του μορφή προέβλεπε την κατάργηση προηγούμενης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι μεγαλομέτοχοι μιας εταιρείας που διαλύεται ή συγχωνεύεται, είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την αποπληρωμή των οφειλών της στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εντείνοντας την πρόκληση, η κυβέρνηση κατέθεσε και «νομοθετική βελτίωση» σε αυτό το απαράδεκτο άρθρο, προκειμένου να καταργήσει την όποια ευθύνη είχαν και τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας, νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εκκαθαριστές, κ.λπ.
Το επίμαχο άρθρο προβλέπει στην παράγραφο 1: «Καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 31 του Ν. 4321/2015». Ενώ στην παράγραφο 2, που προστέθηκε με τη νομοθετική βελτίωση προβλέπει: «Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 απαλείφεται η φράση "ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους" και προστίθεται η φράση "εφόσον ενήργησαν με δόλο ή αμέλεια κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους σχετικά με την καταβολή των εισφορών"».
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4321, στον οποίο παραπέμπει, έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις 20 Μάρτη 2015. Στην παράγραφο 1 αυτού του νόμου, η οποία επίσης ...διορθώνεται από την κυβέρνηση, αναφερόταν:
«Τα πρόσωπα που είναι νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4174/2013, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Α΄ 170), κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα και εις ολόκληρον για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους».Τώρα, η τελευταία φράση έγινε «εφόσον ενήργησαν με δόλο ή αμέλεια»!
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ είχε ψηφίσει «παρών» στο άρθρο αυτό, γιατί εξαιρούσε τους μετόχους εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Τις ...διορθώσεις υποδέχτηκαν με χαρά όλα τα αστικά κόμματα. «Επιτέλους διορθώθηκε το λάθος», ήταν η φράση που κυριάρχησε από τους εισηγητές και ειδικούς αγορητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, ενώ της Χρυσής Αυγής (Γ. Σαχινίδης) ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ» επειδή η διάταξη που καταργήθηκε«λειτούργησε αποτρεπτικά στην επιχειρηματικότητα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: