Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Στον εργασιακό μεσαίωνα στηρίζονται τα κέρδη των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων

Τις απαράδεκτες συνθήκες που έχει επιβάλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
Τρομοκρατία, απολύσεις, εξευτελιστικά μεροκάματα, απληρωσιά, ανασφάλιστη δουλειά, παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αναφέρει η Ομοσπονδία, ενώ τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της κρίσης, η αντεργατική επίθεση έχει ενταθεί.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν μόνο πότε πιάνουν δουλειά και ποτέ τι ώρα θα σχολάσουν, ενώ ειδικότερα για τους εργαζομένους στην εκτροφή πουλιών αναφέρεται ότι «ζουν μέσα στα κοτέτσια, δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο και είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο».
Τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα και η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μεγάλη με αποτέλεσμα τα συχνά εργατικά ατυχήματα από τα οποία ελάχιστα δηλώνονται.
Βεβαίως, οι εργαζόμενοι μετανάστες δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους εργασίας.

Εργασιακός μεσαίωνας για τα κέρδη της εργοδοσίας

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ομοσπονδία η εικόνα στον κλάδο, ανάμεσα σε άλλα, έχει ως εξής:
«Στον "Νιτσιάκο", τη μεγαλύτερη επιχείρηση της πτηνοτροφίας, κυριαρχεί η τρομοκρατία. Μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, πολλοί μετανάστες, δουλεύουν μέσω εργολάβων με ακόμα χειρότερους όρους, με εξευτελιστικά μεροκάματα και συνήθως ανασφάλιστοι. Πολλές φορές δεν επιτρέπεται ούτε το διάλειμμα. Επίσης, μέσα από επιχειρηματικά παιχνίδια ο Νιτσιάκος εκμεταλλεύεται το "Συνεταιρισμό Άρτας" και έχει αναλάβει και μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας που είχε μέχρι πρότινος ο Ζούρας όπου εκεί με κοινό σχέδιο απολύουν τους εργαζόμενους και προσλαμβάνουν νέους χωρίς δικαιώματα.
Στη συνεταιριστική "Πίνδος" επίσης πολλοί εργαζόμενοι, σε όλα τα τμήματα, δουλεύουν μέσω εργολάβου. Αν και εδώ οι περισσότεροι είναι ημεδαποί τα μεροκάματα είναι παρόμοια, όπως και το ότι είναι πολλές φορές ανασφάλιστοι.
Στον "Αμβροσιάδη" δεν υπάρχει λόγος για εργολαβική εργασία γιατί η ίδια η εργοδοσία κάνει τον εργολάβο. Φωνάζει τους εργαζόμενους για δουλειά όποτε θέλει, άλλοι δουλεύουν 2, άλλοι 3 και άλλοι 7 ημέρες την εβδομάδα.
Στον πρώην "Βοκτάς"  (Κελαϊδίτης, Μαζαράκις, Σκαλέζας) κύριο χαρακτηριστικό είναι η απληρωσιά, η τρομοκρατία και η ανασφάλιστη εργασία.
Στη συνεταιριστική "Άρτα" η απληρωσιά ξεπερνάει τους 6 και 7 μήνες.
Στον "Ζούρα" έχει εξαπολυθεί μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις ακόμα και εγκύου.
Στον "Αγγελάκη"  εκ περιτροπής εργασίας και απόλυτη τρομοκρατία.
Στον "Μιμίκο" (όμιλος Φιλίππου) μειώσεις, 4ήμερα, μεγάλη εντατικοποίηση.
Αντίστοιχα ισχύουν και στις μικρότερου μεγέθους πτηνοτροφικές επιχειρήσεις».

Πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων, όχι της εργοδοσίας

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «αυτές οι συνθήκες Μεσαίωνα πατάνε πάνω στη μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία. Επιπλέον, οι όποιες οργανωμένες δυνάμεις δεν έχουν κοινή δράση, εντάσσονται σε διαφορετικές ομοσπονδίες που κάποιες απ’ αυτές πλέον δεν υπάρχουν ή δεν εντάσσονται πουθενά».
Επισημαίνει επίσης τη διαχρονική στήριξη των κυβερνήσεων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι αυτοί οι βιομήχανοι έχουν επιδοτηθεί κατ’ επανάληψη. Κανόνας είναι και τα αλισβερίσια που υπάρχουν με την τοπική και την κεντρική διοίκηση εξυπηρετώντας έναν πελατειακό μηχανισμό για μια θέση δουλειάς σε αυτές τις μεσαιωνικές συνθήκες», τονίζει η Ομοσπονδία.
Καταγγέλλει επίσης τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, ο οποίος -όπως αναφέρει- έχει τη δική του συμβολή σε αυτή την κατάσταση.
«Αναπαράγει όλα όσα λέει η εργοδοσία. Πως πρέπει να βάλουμε πλάτη, ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες στις οποίες πρέπει να επιβιώσουμε, για να μην κλείσει η επιχείρηση που κινδυνεύει, τώρα έρχεται η ανάπτυξη και να μη χάσουμε την ευκαιρία και άλλα τέτοια. Αυτές οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δέχτηκαν μειώσεις, εργολάβους, πληρωμή με κουπόνια, την εντατικοποίηση και όλα όσα ήθελε να εφαρμόσει διαχρονικά η εργοδοσία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης, εκφράζοντας τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τον αγώνα των εργαζομένων στον ΖΟΥΡΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σε όσα τμήματα υπήρχε συσπείρωση στο ταξικό σωματείο δεν πέρασαν οι μειώσεις, ούτε η εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμόστηκαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σε ορισμένα τμήματα (κρέμασμα) καταργήθηκε η εργολαβική εργασία και όσοι δούλευαν στον εργολάβο προσλήφθηκαν στην εταιρεία. Το σωματείο κατέθεσε επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προέβλεπε αυξήσεις.
Αυτά έγιναν γιατί εκεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έδωσαν τη μάχη με το επιχειρησιακό και τα κλαδικά σωματεία».
Η Ομοσπονδία κάνει γνωστό στους εργαζόμενους ότι κατέθεσε στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις με την οποία κατοχυρώνονται μισθοί και δικαιώματα όπως είχαν διαμορφωθεί στην τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε το 2010 με στόχο να γίνει βάση για αυξήσεις και αναπλήρωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Τονίζει επίσης την ανάγκη η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης να γίνει αντικείμενο συζήτησης όλων των εργαζομένων στην πτηνοτροφία.
«Απαιτείται να οργανώσουμε αυτόν τον κοινό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της και για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία.
Για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Για δουλειά με δικαιώματα για Έλληνες και μετανάστες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: