Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αειφορία και ανακύκλωση



Αποστόλης Γακόπουλος
από: Η ΣΦΗΚΑ
 
Αειφορία και ανακύκλωση. Ταυτόσημες έννοιες σαν αποτέλεσμα αλλά με διαφορετικές αφετηρίες.

Η αειφορία είναι τρόπος σκέψης ενώ η ανακύκλωση είναι η ανάγκη λόγω της έλλειψης που μας αναγκάζει να ανακυκλώσουμε για να πετύχουμε την αειφορία. Οι πιο φτωχοί ανακυκλώνουν αναγκαστικά και οι πιο πλούσιοι καταναλώνουν ασύστολα ακόμα και αν έχουν οικολογική συνείδηση. (Χρήμα = κατανάλωση =/= αειφορία).


Η αειφορία είναι ένα σύστημα με παραμέτρους ηθικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Η ανακύκλωση είναι η πρακτική εφαρμογή της αειφορίας. Όλα ξεκινάν από τον Ήλιο. Κάθε φωτόνιό του συναντά τα φυτά και με τη φωτόλυση που γίνεται: H2O+ήλιος-->(H+)+(OH-)+Ενέργεια. και κατόπιν ολοκληρώνεται η φωτοσύνθεση με την παραγωγή σακχάρων βάσει της αντίδρασης: CO2+2H+Eνέργεια-->σάκχαρα.

Εδώ θα διαπιστώσετε ότι κάνουν τον κύκλο τους ο άνθρακας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-λιγνίτης) και το οξυγόνο παίρνοντας ενέργεια από τον ήλιο. Αλλά για να συντηρηθεί η ζωή χρειάζεται ακόμα ένας κύκλος: της πέτρας--> Η βαρύτητα της Γης με τις κινήσεις της, σε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια,με ζυμωτικές κινήσεις μίξερ κάθε επιφανειακή μάζα θα τη μεταφέρει στο κέντρο της έτσι ώστε όλα τα συστατικά της (μάνας) Γης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εκάστοτε "θηρευτές" της.

Μπροστά στο μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος,ένας άνθρωπος είναι απειροελάχιστος. Αλλά 7,2 δις δεν είναι. Και καταφέραμε μέσα από χαώδη συμπεριφορά να καταστρέψουμε τον κύκλο του άνθρακα και του οξυγόνου. Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να δείξω το ρόλο της ανακύκλωσης στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Παραγωγή και διαχείριση οικιακών σκουπιδιών:

Εκτός από 2 περιοχές στη Γη (βύθισμα Καττάρα, βύθισμα Ντανακίλ), σε όλες τις άλλες περιοχές ισχύει ο νόμος της βαρύτητας και με τη συνέργεια ανέμου και νερού καταλήγουν τα σκουπίδια (κυρίως πλαστικά), στη θάλασσα όπου τα θαλάσσια ρεύματα τα μεταφέρουν στο κέντρο κάθε ωκεάνιας περιοχής (και στα δύο ημισφαίρια), και εκεί σχηματίζονται οι τεράστιες και συνεχώς αυξανόμενες δίνες σκουπιδιών.
 

Οι αρνητικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα είναι ανυπολόγιστες και τις εισπράττουμε στο πιάτο μας.


Είναι φανερό ότι το πρόβλημα ξεκινά από τις ανύπαρκτες υποδομές διαχείρισης σκουπιδιών και τη δική μας τη μικρούλα περιβαλλοντική συμπεριφορά.

Ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών που παράγει ο καθένας μας, δυσκολεύει την κατάσταση.

Οι πλαστικές συσκευασίες πρέπει να αντικατασταθούν με ανακυκλώσιμες. Η γαλακτοβιομηχανία "ΘΕΣ ΓΑΛΑ" με τη χρήση γυάλινων μπουκαλιών, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οπου υπάρχουν δίκτυα κεντρικής αποχέτευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκουπιδοφάγοι για τα οργανικά απορρίμματα ή κομποστοποίησή τους σε ειδικές φθηνές κατασκευές. Το κομπόστ που θα παραχθεί είναι τέλειο εδαφοβελτιωτικό. Τα λιπαρά απόβλητα τα συγκεντρώνουμε σε ξεχωριστό δοχείο και το πουλάμε σε εταιρίες (κάπου 0,20 ευρώ/λίτρο).

Η εταιρία διαχείρισης σκουπιδιών (υποθετικό μοντέλο) έχει τοποθετήσει ένα πυκνό δίκτυο συλλογής σκουπιδιών με ξεχωριστούς κάδους για κάθε κατηγορία σκουπιδιών και με αναγνώριση και καταγραφή σε οτιδήποτε μπαίνει μέσα τους έτσι ώστε τελικά να πληρώνεται το κάθε νοικοκυριό σύμφωνα με την καταναλωτική συμπεριφορά του.

Τα φυτικά υπολείμματα των κήπων, πάρκων συνηθίζεται να τα μαζεύει ο Δήμος της περιοχής και να τα κομποστοποιεί. Έτσι βλέπουμε ότι τουλάχιστον θεωρητικά μειώσαμε τα σκουπίδια σχεδόν 100%.

Ένας άλλος λόγος που επιβάλλεται να γίνει η ανακύκλωση είναι η μείωση των αποθεμάτων της Γης σε πρώτες ύλες. Χάρη στην τεχνολογία, πήραμε μια παράταση στο χρόνο που θα τελειώσει η κάθε πρώτη ύλη.

Κάθε 12 χρόνια προστίθεται 1 δις. άνθρωποι στη Γη με ότι αυτό συνεπάγεται. Μας χρειάζεται ακόμα ένας πλανήτης για τον εφοδιασμό μας. Το παράδειγμα της νήσου του Πάσχα δείχνει τι μας περιμένει στο μέλλον

Αποστόλης Γακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: