Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες οι εργαζόμενοι του Ν. Κοζάνης στα super marker Καρυπίδης

Αγωνία για την τύχη του ομίλου Karipidis Bros μετά την λήξη της σύμβασης με την Carrefour Μαρινόπουλος
Πηγή: prlogos.gr
Ογδόντα περίπου εργαζόμενοι των super market Καρυπίδης του Νομού Κοζάνης παραμένουν απλήρωτοι για τέταρτο μήνα με τελευταία πληρωμή αυτή της 20ης Φεβρουαρίου για τα δεδουλευμένα του Νοεμβρίου.
Πρόκειται για έξι μάρκετ στην Κοζάνη, ένα στα Σέρβια, ένα στη Σιάτιστα και δύο στην Πτολεμαΐδα, τα οποία φέρουν το σήμα της Carrefour Μαρινόπουλος. Στην Κοζάνη ανήκουν στην Karipidis Bros τα παρακάτω καταστήματα: της Σκ’ρκας, της οδού Επισκόπου Βενιαμίν στην παλιά Ένωση, της Φιλίππου στον Ιωαννίδη, της οδού Κωστή Παλαμά στη Γιτιά και εκείνο απέναντι από το ταχυδρομείο.
Ο Θόδωρος Καρυπίδης στις παλέτες, τη στρογγυλή θεά, τα τρόφιμα

Ο βεροιώτης Θόδωρος Καρυπίδης νυν πρόεδρος της ΠΑΕ Βέροιας και του ποδοσφαιρικού τμήματος του Άρη Θεσσαλονίκης, είναι γνωστός στη βόρειο Ελλάδα και ως «ο βασιλιάς της παλέτας». Η εταιρεία του με την επωνυμία Karipidis Pallets παράγει ξύλινες παλέτες και βιοκαύσιμα. Παράλληλα, είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος Συνεταιρισμού και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων στη Νάουσα.
Το Μάρτιο του 2014 αγόρασε την πολύπαθη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της οικογένειας Αρβανιτίδη διεισδύοντας στον κλάδο των τροφίμων με πολλά υποκαταστήματα στην Κοζάνη και πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών υποχρεώσεων από την Καρυπίδης της Αρβανιτίδης Α.Ε. αύξησε σημαντικά τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και διατήρησε πάνω από 1.600 θέσεις εργασίας που κινδύνευσαν να χαθούν.
 

Μετά το deal η Karipidis Bros υπέγραψε συμβόλαιο δικαιόχρησης (franchise) με την ΑΕ Μαρινόπουλος για το σύνολο των 149 υποκαταστημάτων του δικτύου που μετονομάζονται σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Δεν πέρασαν δύο χρόνια "Οι εταιρείες Μαρινόπουλος ΑΕ και Αφοί. Καρυπίδη ΑΕΕΕ ανακοινώνουν την από κοινού απόφαση τους για λύση της μεταξύ τους σύμβασης δικαιόχρησης" (σ.σ. franchise). Ουσιαστικά έληξε άδοξα η μεταξύ τους συμφωνία με τα 142 καταστήματα του ομίλου Καρυπίδη να αναμένουν έναν νέο όμιλο για να μπουν κάτω από την σκέπη του, αφού Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης έδωσαν τα χέρια για την εκμετάλλευση των υπαρμάρκετ του πρώτου από τον δεύτερο αφήνοντας ξεκρέμαστη την Karipidis Bros.
Η κατάσταση στα market Καρυπίδης
Ακόμα δεν ξηλώθηκαν οι ταμπέλες της Carrefour Μαρινόπουλος, η οποία τροφοδοτούσε τα μάρκετ συμφερόντων Καρυπίδη με προϊόντα σε πολύ καλές τιμές.

Σήμερα τα καταστήματα του Θόδωρου Καρυπίδη έχουν άδεια ράφια, όπως μας αναφέρει και η πρόεδρος ιδιωτικών υπαλλήλων των super market κ. Χρυσούλα Καρανάτσιου. «Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τέσσερις μήνες βιώνοντας το εργασιακό άγχος». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» δεν υπήρχαν καταγγελίες ως τώρα για μη καταβολή των δεδουλευμένων ούτε επίσχεση εργασίας με τον εργοδότη να αποζημιώνει τους εργαζόμενους νομότυπα.

Αυτό που απασχολεί το προσωπικό δεν είναι η πληρωμή τους απλά ενόψει του Πάσχα, αλλά και κάποια βεβαίωση για τη συνέχισή τους στην εργασία όταν βλέπουν εικόνες σαν αυτή της Ηλεκτρονικής Αθηνών. Με βάση την μέχρι τώρα πορεία των σούπερ μάρκετ φαίνεται να υπάρχει όλη η καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, αρκεί να είναι εφικτή και από πλευράς επιχειρηματία.

Ι.Π.
***
ΚΚΕ: Ερώτηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους στα super market «Καρυπίδης»

Πηγή: 902.gr
Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στα super market «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») όπως επισημαίνεται σε ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας από τους βουλευτές του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή.
Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει:
«Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα των super market "Αφοί Καρυπίδης" (πρώην "Αρβανιτίδης"), που λειτουργούν σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, έπειτα από σχετική απόφαση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην πρώην επιχείρηση "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ".
Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων για καταβολή δεδουλευμένων, καθώς και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση βιώνουν καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, αφού δεν γνωρίζουν αν θα κλείσουν τα καταστήματα στα οποία εργάζονται ή αν θα αλλάξουν ιδιοκτήτη και αν η νέα εργοδοσία θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας τους.
Παράλληλα, παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα, αλλά και επιδόματα. Σήμερα είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και αρκετοί δεν έχουν πληρωθεί το καλοκαιρινό επίδομα αδείας. Έπειτα από τη διάλυση της συμφωνίας της εταιρείας "Αφοί Καρυπίδης", με την επιχείρηση "Μαρινόπουλος", η πρώτη έχει βρεθεί να έχει οικονομικές υποχρεώσεις σε εργαζόμενους και προμηθευτές καθώς και τα ράφια να μένουν άδεια από εμπορεύματα.
Να σημειώσουμε ότι πριν τη διακοπή της παραπάνω συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, την οποία ζήτησε το Σωματείο των εργαζόμενων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση διάλυσης της συνεργασίας, χωρίς όμως να γίνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζόμενων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-Να πληρωθούν στο σύνολό τους τα δεδουλευμένα και το καλοκαιρινό επίδομα, να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

-Να επιστραφούν πίσω όσα χρήματα αφαίρεσε η εργοδοσία από το κόψιμο των επιδομάτων και τις μειώσεις μισθών.
-Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: