Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΔΑΝΙΑ: Νόμος για «τσάμπα» εργασία των προσφύγων, αφού κριθούν οι δεξιότητές τους...

Με τη χτεσινή ψήφιση στη Δανία του νόμου περί ενσωμάτωσης των προσφύγων στην αγορά εργασίας, ολοκληρώθηκε και νομοθετικά η βαρβαρότητα της ΕΕ απέναντι σε όσα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κρίνονται απαραίτητα για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σε μια εποχή άγριας επίθεσης από την πολιτική που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση με την πλήρη συγκατάθεση της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης ενάντια σε κάθε λαϊκό δικαίωμα στη Δανία, καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικών παροχών, ήρθε να προστεθεί και ο νέος νόμος για την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στον τριμερή διάλογο (κυβέρνηση, εργοδοσία, συνδικαλιστές) και με βάση τον οποίο οι επιχειρήσεις όχι μόνο εξασφαλίζουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, αλλά επιπλέον επιδοτούνται όταν προσλαμβάνουν πρόσφυγες! 
Με βάση το νέο νόμο, οι πρόσφυγες αμέσως μετά το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άδεια παραμονής τους, θα περνάνε από επιτροπές ...«ξεσκονίσματος» που θα στήσουν οι δήμοι, όπου θα αξιολογούνται οι ικανότητες και οι δεξιότητές τους για την υποχρεωτική και άμεση προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η σύντομη προώθηση κοινωνικής ένταξης απαιτεί την έγκαιρη και σωστή διαλογή των άτυπων και τυπικών προσόντων στη φάση χορήγησης ασύλου...
Ο μισθός, με τον οποίο θα αμείβονται, θα είναι περίπου στο 1/3 του βασικού μισθού, δηλαδή μισθός πείνας αφού δεν μπορεί να καλύψει καμιά βασική ανάγκη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το υψηλό κόστος ζωής στη Δανία. Με βάση το νόμο θα χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να προσαρμοστούν οι μετανάστες στα δεδομένα της δανέζικης αγοράς εργασίας και για να κρίνουν οι εργοδότες αν τους συμφέρει να παρατείνουν τη σύμβαση εργασίας με «καλύτερους όρους»! Οι εργοδότες για αυτή τη γενναιόδωρη πράξη τους θα αμείβονται με το ποσό των 40.000 κορονών (5.500 ευρώ)!
Είναι επόμενο ότι με το νόμο αυτό θα οξυνθούν και οι κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις, αφού ο εργοδότης με το βασικό μισθό ενός ντόπιου εργαζόμενου, θα μπορεί να προσλαμβάνει τρεις πρόσφυγες και μάλιστα με περισσότερες δυνατότητες έντασης της εκμετάλλευσης, αφού οι πρόσφυγές έχουν και άγνοια των εργασιακών σχέσεων στη Δανία και πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις.
Η πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Δανίας, ως υπέρμαχος της λογικής να γίνουν θυσίες για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δήλωσε περήφανη για τη συμφωνία που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες, αν και αυτό μπορεί να στοιχίσει σε κάποια από τα μέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: