Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αγώνας για πενθήμερο με 5η φυλακή και στα ορυχεία τώρα

ΣΕΕΝ "Εργατική Αλληλεγγύη



Είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα.

ν17958/1983 Αποφ. Υπουργού Εργασίας: Κήρυξη υποχρεωτικής της µε αριθ. 25/1983 απόφ. του Δ.Δ.Δ.Δ. Αθηνών (Π.Κ. τ. Β΄φ. 688 της 30 Νοεμβρίου 1983)
Κηρύσσουμε υποχρεωτική την µε αριθ. 25/1983 απόφαση του Δ.Δ.Δ.Δ. Αθηνών "περί καθιερώσεως 40 ωρών και πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης στο προσωπικό των βιομηχανικών καταστημάτων όλης της χώρας", που δημοσιεύτηκε µε την 16182/15.9.1983απόφασή µας στο ΦΕΚ 543, τ. Β΄της 16.9.1983, για το σύνολο των βιομηχανικών επιχειρήσεων που ορίζονται στις παραγράφους α΄, β΄, και γ΄ του άρθρου 1 της Διεθνούς Σύβασης Εργασίας, "περί εφαρμογής της εβδομαδιαίας αναπαύσεως στα βιομηχανικά καταστήματα" που κυρώθηκε µε το Ν. 2990/1922


Αυτός  είναι ο νόμος που καθιέρωσε, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, το 8ωρο-πενθημερο-40ωρο και στην Ελλάδα το 1983 και που ισχύει ακόμα και σήμερα
Μια μικρή αναδρομή για το έχει συμβεί στα ορυχεία είναι απαραίτητη

Εφαρμόζοντας η ΔΕΗ την εργατική νομοθεσία έκανε την 5η φυλακή   το 1983 σε όλες τις βάρδιες της ΔΕΗ πλην των ορυχείων. Τα ορυχεία εξαιρέθηκαν προς στιγμήν μέχρι να γίνουν προσλήψεις, που δεν έγιναν ποτέ χάρη και στις πλάτες που προσέφεραν τα συνδικάτα  της ΔΕΗ. Έτσι συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη ουσία ένα καθεστώς που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο εργασιακό χώρο, το επταήμερο, 63άωρο!
Επειδή πρακτικά δεν βγαίνει ένα νόμιμο πρόγραμμα 5νθήμεροιυ 40ωρου με τέσσερις βάρδιες, η διοίκηση με τα διαπλεκόμενα συνδικάτα εφάρμοσε διάφορα τερτίπια για να μη το εφαρμόσει μόνο στα ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή μας!. Τα πιο σημαντικά το όγδοο ρεπό που δεν «βγαίνει» το βάφτισαν πράσινο ρεπό και χορηγείται στις ομάδες εργαζομένων στην ίδια βάρδια εκ περιτροπής. Για να μειωθεί το κόστος και να μην υπερβαίνουν τις «νόμιμες» ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας, τη μια ώρα καθημερινής υπερεργασίας – υπερωρίας την εμφανίζουν σαν επίδομα («αποζημίωση βάρδιας») με τα 43 λεπτά να πληρώνονται και τα 17 λεπτά να συσσωρεύονται σε ρεπό (κόκκινο ρεπό).
Αυτά όμως δεν θα μπορούσε να τα εφαρμόσει η διοίκηση της ΔΕΗ χωρίς τη στήριξη των συνδικάτων. Σε όλες τις αλχημείες της διοίκησης της ΔΕΗ για το πρόγραμμα εργασίας τα εργοδοτικά συνδικάτα της περιοχής σε διαχρονικό προδοτικό ρόλο ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, συναίνεσαν και υπέγραψαν όλες τις αλχημείες της διοίκησης ώστε να φαίνεται στα χαρτιά τουλάχιστον νόμιμο το ωράριο εις βάρος των εργαζομένων.
Όμως  παρόλα αυτά η παρανομία του ωραρίου δεν μπόρεσε να καλυφτεί γιατί προσκρούουν στην βασικές διατάξεις των ίδιων νόμων όπως

 Προβλέπεται δυνατότητα υπέρβασης του ημερήσιου 8ώρου και του εβδομαδιαίου 48ώρου έως 56 ώρες ανά εβδομάδα, υπό τον όρο ότι ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης, σε περίοδο το πολύ 4ρων μηνών, δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες ανά εβδομάδα, προσμετρώντας και τις ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας.

Για αυτόν τον λόγο η διοίκηση της ΔΕΗ πολλά χρόνια πριν σχεδόν μια δεκαπενταετία είχε  προτείνει  ένα παρόμοιο ωράριο με σπασμένες τις βάρδιες (πρωί, απόγευμα, νύχτα) μέσα στο ίδιο επταήμερο. Το γνωστό σε όλους μας –δύο, δυο, τρία. Με τις ίδιες ώρες την εβδομάδα 63 και με μικρότερα ρεπό ανάμεσα στα επταήμερα. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τότε το είχαν απορρίψει.
Επανήλθε όμως η διοίκηση σήμερα και με λαγό το σωματείο Ένωση να ξανά-προτείνει το ίδιο ωράριο, έχοντας τη στήριξη αυτή την φορά όλων των συνδικάτων της περιοχής, πλην του ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη. Με πρόσχημα ότι νοιάζονται για την υγεία των εργαζομένων και θέλουν να τους ξεκουράσουν τους δίνουν το τυράκι στην φάκα, τη (δοκιμαστική) εφαρμογή αυτού του ωραρίου κατάφεραν να κινήσουν το ενδιαφέρον μιας μερίδας εργαζομένων που όντως είναι καταπονημένοι από το υπάρχον ωράριο, βάζοντας τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα στο ένα χειρότερο ωράριο από το άλλο χειρότερο.

Συνάδελφοι- σσες
Για μας το θέμα αλλαγής του ωραρίου δεν είναι ποιο από τα δυο υπάρχοντα είναι καλύτερο, ποιο από τα δυο 7ήμερα, 63ωρα είναι καλύτερο! Εμείς παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για 5νθήμερο με υποχρεωτική δημιουργία 5ης Φυλακής (5ης ομάδας βάρδιας) και στα Ορυχεία 

Η ουσία της αλλαγής του ωραρίου βρίσκεται αλλού με ποιο σημαντικές και επικίνδυνες διαστάσεις:
  1. Διαιωνίζει την παρανομία και την αδικία σε βάρος των εργαζομένων των Ορυχείων
  2. Διατηρεί και διαιωνίζει ένα απάνθρωπο ωράριο
  3. Στερεί 600 θέσεις εργασίας και το δικαίωμα επιβίωσης σε νέους ανέργους
  4. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κατάργηση της 5ης φυλακής και στην υπόλοιπη ΔΕΗ (ΑΗΣ,ΥΗΣ, Διανομή, Μεταφορά κλπ)
  5. Στερεί την ευκαιρία από τη ΔΕΗ να στελεχώσει όλο τον πάγιο εξοπλισμό αυξάνοντας την παραγωγή, μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και εργολαβιών. (Στο Νότιο Πεδίο θα προστεθούν πάνω από 600 οχτάωρα το μήνα, λόγω εφεδρικών ρεπό).   

Σε ότι αφορά το προτεινόμενο ωράριο, εμείς πιστεύουμε ότι θα αποκόψει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους από την υπόλοιπη κοινωνική τους ζωή και δεν θα μπορούν να προγραμματίσουν τίποτε με την οικογένεια τους με τους φίλους τους και με τους συγγενείς τους. Όσο για το αν είναι ποιο ξεκούραστο, ακόμα και αν είναι έτσι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπούν τα ρεπό και να είμαστε ποιο συχνά ή και συνέχεια στην δουλειά.
Το νέο ωράριο αυτό που κάνει είναι να κόβει ώρες από τα υπάρχοντα ρεπό
Παράδειγμα 1ον. Σημερινό ωράριο: Μεγάλο ρεπό, Πέμπτη 3μ.μ έως Δευτέρα 11μ.μ ώρες ανάπαυσης 104ώρες/ Νέο ωράριο: μεγάλο ρεπό παρασκευή 7.00π.μ εώς Δευτέρα 7.00π.μ ώρες ανάπαυσης 72 ώρες. Άρα κόβονται από το μεγάλο Ρεπό (104 -72) 32 ώρες ανάπαυσης Αυτές τις 32 ώρες τις βάζουν μέσα στο επταήμερο και σε συνεχόμενες μέρες εργασίας αλλάζοντας απλά βάρδια – από πρωί  σε απόγευμα και από απόγευμα νύχτα προσθέτοντας 8 ώρες κάνουν τις ώρες ανάπαυσης από 16 σε 24.
Παράδειγμα 2ον: Σημερινό ωράριο απογευματινή, Πέμπτη έξοδος 11μ.μ – είσοδος Παρασκευή 3μ.μ= 16 ώρες ανάπαυση. Νέο ωράριο, απογευματινή Πέμπτη έξοδος 11μ.μ- είσοδος νύχτα παρασκευής 11μ.μ = 24 ώρες ανάπαυσης  
Συνολικά κόβονται από τα ισχύοντα ρεπό 40 ώρες οι οποίες μεταφέρονται στις νέες εναλλαγές της βάρδιας, Βάζοντας +8 ώρες ανάμεσα σε Πρωί-απόγευμα-Νύχτα. Έξυπνο έως σατανικό σχέδιο που έχει τη βούλα επιστήμονα εργατολόγου και δεν το σχεδίασαν απλά «συνδικαλιστές» που δεν σκαμπάζουν γρι από νόμους και ωράρια!!!

Με αυτόν τον τρόπο συνάδελφοι η επιχείρηση καταφέρνει με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια.
Καταφέρνει να κάνει νομιμοφανές (παραμένει παράνομο) ένα πέρα ως πέρα παράνομο και απάνθρωπο ωράριο χωρίς να κάνει ούτε μία πρόσληψη, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον, ξεζουμίζοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στη βάρδια των Ορυχείων. Θέλει έτσι η ΔΕΗ να ξεμπερδέψει μια και καλή με το πενθήμερο, διαλύοντας το και εκεί ακόμα που υπάρχει, με συνέπεια όχι μόνο η ΔΕΗ να μην αναγκαστεί να κάνει προσλήψεις για να επανδρώσει Πέμπτη βάρδια,  που χρειάζεται για την εφαρμογή του πενθήμερου στα Ορυχεία, αλλά να χαθούν και θέσεις εργασίας εκεί που ήδη υπάρχουν.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω αλλά και τη σχετική  νομοθεσία περί αλλαγής ωραρίου που ρητά αναφέρει πως μόνο οι επιχειρήσεις και οι διοικήσεις τους μπορούν να κάνουν αίτηση  αλλαγής ωραρίου στους αρμόδιους φορείς και υπουργεία τι είναι αυτό που εγγυάται την δοκιμαστική εφαρμογή του νέου ωραρίου που παπαγαλίζουν και τα εργοδοτικά συνδικάτα που συμφώνησαν;
Είναι  γνωστό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» εδώ και πολλά χρόνια πάλεψε και παλεύει για την εφαρμογή του πενθήμερου και δημιουργία 5ης βάρδιας και στα ορυχεία βρίσκοντας πάντα μπροστά του και τα εργοδοτικά συνδικάτα που την εθελοδουλία τους την βαπτίζουν ρεαλισμό, αλλά και την αδιαφορία και άρνηση για συνεργασία από συνδικάτα και παρατάξεις με ταξική αναφορά.
Το συνδικάτο μας, ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη», βρέθηκε μόνο του από πλευράς συνδικάτων να παλεύει για την εφαρμογή του πενθήμερου, με τα αλλά συνδικάτα να συμφωνούν στα σχέδια της Επιχείρησης, αλλά έχει συμμάχους τους ίδιους τους εργαζόμενους που έχουν καταλάβει τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη τους.

Κανένα σχέδιο της διοίκησης για αλλαγή ωραρίου πέρα από το πενθήμερο και Πέμπτη βάρδια δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων, το Συνδικάτο μας αποφάσισε να απευθυνθεί σε όλους τους εργαζόμενους, στα ταξικά συνδικάτα, παρατάξεις και συνδικαλιστές για την δημιουργία  Επιτροπής Αγώνα, για ένα ανθρώπινο και νόμιμο ωράριο και στα Ορυχεία. Να απαιτήσουμε επιτέλους λύση σ αυτό το σοβαρότατο ζήτημα!

Η Επιτροπή Αγώνα θα είναι ανοιχτή για να μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει και μετά τη συγκρότησή της, οι αποφάσεις θα παίρνονται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και θα προωθήσει την ανάδειξη και λύση του προβλήματος με:

1)            Την ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων στις βάρδιες των ορυχείων.
2)            Την κοινοποίηση επιστολών και διαβημάτων προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
3)            Την ενημέρωση της ΓΕΝΟΠ και των συνδικάτων της ΔΕΗ.
4)            Την ενημέρωση των Μαζικών Φορέων, των ανέργων και της κοινωνίας της περιοχής.
5)            Την επεξεργασία προγράμματος δυναμικών κινητοποιήσεων και πρωτοπόρων δράσεων για την ανάδειξη και λύση του  προβλήματος.
6)            Τη διερεύνηση δυνατότητας και νομικής λύσης με δικαστικούς αγώνες.

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι, αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:
  • 5νθήμερο με δημιουργία 5ης φυλακής και στα Ορυχεία
  • Πιστή εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • ΔΕΗ 100% δημόσια κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση σε ΑΔΜΗΕ και μικρή ΔΕΗ
  • Όχι στις δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ)
  • Εθνικοποίηση- Πέρασμα στο δημόσιο όλων των ιδιωτικών δραστηριοτήτων στον Ηλεκτρενεργειακό τομέα.
  • Κατάργηση του δουλεμπορίου και των εργολαβιών
  • Ρεύμα φθηνό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά

Μάρτης 2016 - ΣΕΕΝ «ΕΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: