Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας - ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ν. Κοζάνης

 Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! 
                                              Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! 

Η εφαρμοζόμενη πολιτική που αλώνει το δικαίωμα των εργαζομένων στην ξεκούραση και τη γενική αργία της Κυριακής προφανώς δεν έχει στόχο ούτε την «ανάπτυξη» ούτε τις «νέες θέσεις εργασίας».
Το κρίσιμο ζήτημα για το μεγάλο εγχώριο και διεθνές εμπορικό κεφάλαιο είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ο απόλυτος εξανδραποδισμός των εργαζομένων, η επιβολή και κυριαρχία ενός νέου «λάιφ στάιλ» που θα εμπεδώνει την κατανάλωση κάθε ώρα, κάθε μέρα, ώστε να μεγιστοποιείται το επιχειρηματικό κέρδος.

Η στάση πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου είναι η ριζική άρνηση υποταγής σε μια τέτοια προοπτική και η συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων για την οριστική κατάργηση της εργάσιμης Κυριακής. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν  “Αν η κυβέρνηση προτίθεται να διενεργήσει «κοινωνικό διάλογο» με τους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή τους εμπόρους, τις πολυεθνικές, τους ΕΒΕ και τους εργαζόμενους, να γνωρίζει ότι οι θέσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων δεν συμβιβάζονται. Η θέση μας ήταν και θα είναι: Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!”
Οι «αόριστες» (δημιουργική ασάφεια και εδώ;) δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη, αρμοδιότητας του οποίου είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για επαναφορά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου για τις Κυριακές, δεν πείθουν, καθώς στις 5 Απρίλη τα καταστήματα θα ανοίξουν για άλλη μια Κυριακή (Κυριακή των Βαΐων) με βάση τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ζήτημα θα «λυθεί» στο μέλλον… Μια ιστορία που θυμίζει τα περίφημα «751 ευρώ» του κατώτερου μισθού…
Πρόκειται για σαφή επιλογή της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος σε συνάντησή του με τους εμπόρους και την συνομοσπονδία τους –ΕΣΕΕ- τους ζήτησε «να καταθέσουν τις προτάσεις τους»! Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση –όπως και με το βασικό μισθό- σαφής επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΤΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η «συναίνεση» με τα  επιχειρηματικά συμφέροντα και η αποτροπή… μονομερών φιλεργατικών μέτρων… Ακόμα και για άνοιγμα των καταστημάτων για 3 ή και 5 Κυριακές το χρόνο προς όφελος των εμπόρων «διαρρέουν» από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως καταγγέλλουν σωματεία του εμπορίου.
Απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 5 Απρίλη, τα σωματεία του εμπορίου έχουν ήδη κηρύξει 24-ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο προετοιμάζονται εντατικά για την μάχη και την επιτυχία της απεργίας της 5ης Απριλίου. Για να επιβάλουν με τον αγώνα τους κόντρα σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ τα δικαιώματά τους. Η κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρη θέση δίπλα στα συμφέροντα των εργοδοτών και ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων. «Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Την Κυριακή 5 Απριλίου δε δουλεύουμε, δεν ψωνίζουμε».
Η Τ.Ο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κοζάνης στηρίζει την απεργία που κήρυξε το Σωματείο  Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης και καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της Κοζάνης να σταθούν  αλληλέγγυοι στους απεργούς, να  συμμετέχουν στην απεργία την Κυριακή 5/4/2015 και να μην ψωνίσουν καμία Κυριακή και αργία. 
ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ !
ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΛΕΜΕ
 ΌΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ KAI ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ
 ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!
Τ.Ο. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. νομού Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: