Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Διπλή έξοδος από ευρω-ΕΕ για μια αξιοβίωτη ζωή



Όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι φτωχοί μικρομεσαίοι αγρότες, που βρίσκονται ήδη στους δρόμους, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αποτελούμε τη μεγάλη δοκιμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, βλέπουμε με όσα διαδραματίζονται ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης να επιβεβαιώνεται, με οδυνηρό και πάλι τρόπο, αυτό που ξέρουμε ήδη πολύ καλά.


Έχουμε μάθει στο πετσί μας τα τελευταία μαύρα χρόνια πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κόλαση των μνημονίων, που βιώνουμε. Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που ενορχηστρώνει τη μνημονιακή επιχείρηση κοινωνικής καταβύθισης, εκκαθάρισης και εξόντωσης και πριν και τώρα. Και σ’ αυτό το συγκεκριμένο έργο έχει την απόλυτη στήριξη των διεθνών οικονομικών δολοφόνων του ΔΝΤ, πέρα και έξω από τις όποιες αντιθέσεις τους σε άλλα πεδία.

Έχουμε συνειδητοποιήσει πια πως το ΔΝΤ τους είναι χρήσιμο όχι μόνο λόγω «τεχνογνωσίας» από αντίστοιχες επιχειρήσεις κοινωνικής καταστροφής και υποταγής λαών στον τρίτο κόσμο, αλλά κυρίως ως πολύτιμος συνεργός. Είναι φανερό πως η παρουσία του ΔΝΤ διευκολύνει το ξεπέρασμα κάθε θεσμικού εμποδίου από το όποιο διάτρητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που αποτελεί γι’ αυτούς απομεινάρι κοινωνικών κατακτήσεων άλλων εποχών.

Ξέρουμε ακόμη πως στην βάρβαρη αυτή επιχείρηση έχουν την αμέριστη υποστήριξη σύσσωμης της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου, με αντάλλαγμα τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση των ζωτικών της συμφερόντων και της επικυριαρχίας της στις σιδερένιες συνθήκες της δομικής κρίσης του συστήματος στη χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια.
Έχουμε επίσης καθαρό στο μυαλό μας πως όλοι αυτοί έχουν την αδιάλειπτη συνδρομή ολόκληρου του πολιτικού μνημονιακού- «φιλοευρωπαϊκού» τόξου, καθώς και την άδηλη στήριξη, παρά τις δήθεν αντιμνημονιακές και εσχάτως αντι-ευρώ κορώνες, των φασιστικών και ακροδεξιών αποφύσεων του κυρίαρχου πολιτικού συστήματός. Έχουν άλλωστε «μοιραστεί» και οι διαφορετικοί ρόλοι που είναι αναγκαίοι για την ενσωμάτωση των θυμάτων αυτής της συνεχιζόμενης κοινωνικής σφαγής.
Είναι κάτι που το βλέπουμε μάλιστα καθαρά στην παρούσα συγκυρία ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση αυτό που στην πραγματικότητα διαπραγματεύεται είναι να της παραχωρήσουν οι δανειστές τη δυνατότητα να σώσει τα προσχήματα σε επικοινωνιακό επίπεδο με μια όσο το δυνατόν πιο γενική περιγραφή των μέτρων που έτσι κι αλλιώς θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο, όπως είναι ο κόφτης στις συντάξεις και στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, η μείωση του αφορολόγητου, οι λοιπές σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά, καθώς και η ενδεχομένως πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, όχι μόνο με αντιπολιτευτικές, αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στήνεται ξανά η κινδυνολογία περί «grexit», που σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τον λαό, που είναι ακόμη αμήχανος, ώστε να δεχτεί, ως το μικρότερο κακό, τα νέα επαχθή μέτρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που προετοιμάζονται πίσω από τις κουρτίνες της «διαπραγμάτευσης».

Πιστεύουμε πως υπάρχει σήμερα πρόσφορο έδαφος για μια βάσιμη θετική προοπτική. Ήδη έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του ένα πλατύ, αλλά πολιτικά αδιαμόρφωτο και πρωτόλειο ακόμη  ρεύμα μέσα στον λαϊκό κόσμο, που εκφράζει απερίφραστα την αντίθεσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κοινωνική βαρβαρότητα που συμπυκνώνει. Όλα δείχνουν πως είναι στο χέρι μας να μην παραμείνει μακρινή υπόθεση η ανάδυση ενός μαζικού, συγκροτημένου λαϊκού κινήματος, που θα διεκδικήσει όχι απλά στο πεδίο του λόγου, αλλά κυρίως στην πράξη, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, την έξοδο-αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα κι όχι στο απώτερο μέλλον, ως προϋπόθεση για κάθε φιλολαϊκή λύση, στο πλαίσιο μιας άλλης συνεργασίας λαών και χωρών με ισοτιμία και δικαιοσύνη.

Η διπλή έξοδος από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έχει φιλολαϊκό προσανατολισμό, είναι φανερό πως την πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να την έχει ο ίδιος ο λαός κι όχι οι δυνάστες του. Δε φτάνει όμως η λαϊκή βούληση, όσο αποφασιστική κι αν είναι. Χρειαζόμαστε έναν λαό οργανωμένο, που θα επιβάλλει παράλληλα την υλοποίηση κρίσιμων αναγκαίων όρων, όπως είναι: η μονομερής διαγραφή του χρέους· η εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, με προτεραιότητα αυτών που αναφέρονται στην παραγωγή δημόσιων κοινωνικών αγαθών με εργατικό-κοινωνικό ελέγχο· η άμεση βελτίωση της ζωής και της προστασίας των παραγωγικών δυνατοτήτων των εργαζομένων και του λαού μας· η θωράκιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δίπλα σε όλα αυτά, είναι αναγκαία η ασίγαστη πάλη ενάντια στον φασισμό-ρατσισμό, που ψαρεύει στα θολά νερά, ακόμα και της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ενάντια στην «Ευρώπη-Φρούριο» προς τους κατατρεγμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους και η ίδια πρωταγωνιστεί.

ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: