Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της SΚOT!



ΟΙ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ SΚOT ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΆ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Χαστούκι είναι η ανακοίνωση του σωματείου της ΣΚΟΤ για κάθε έναν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, τους ελεγκτικούς φορείς και τα «συνδικάτα» που έχουν ευθύνη για το ΚΑΤΕΡΓΟ στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι στον βαθύ βιομηχανικό «ιδιωτικό» τομέα.
Εδώ και 5 χρόνια η εργοδοσία προχωράει σε βάρβαρες μειώσεις μισθών, ιδρύει «ενώσεις προσώπων» με πρωτοβουλία των διευθυντικών στελεχων της για να τσακίσει το σωματείο, δεν τηρεί κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, επιβάλλει τις «εθελοντικές» παραιτήσεις και την εκ περιτροπής εργασία, την ίδια στιγμή που αυξάνεται η εργασία «εργολαβικών» υπαλλήλων.
Οι εργαζόμενες / οι βρίσκονται εκ νέου σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία των 3 ημερών τον μήνα!!! που επέβαλε η διοίκηση από το Δεκέμβρη!

Η στήριξη του αγώνα τους από κάθε σωματείο και συλλογικότητα στην περιοχή και τον κλάδο είναι επιβεβλημένη.
Ο αγώνας και η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος για την νίκη.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr | ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή  

***********************************************************************************

Κραυγή αγωνίας των εργαζομένων της SΚΟΤ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «SKOT ΑΕ»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Είμαστε οι εργαζόμενοι της Εταιρείας ΣΚΟΤ, μιας επιχείρησης που ανήκει στη χημική βιομηχανία και που στο όνομα της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο καταπάτησε και κατάργησε τα περισσότερα από τα δικαιώματά μας στο μέγιστο βαθμό.
Τα προηγούμενα χρόνια σε αυτήν την επιχείρηση δεν υπήρξε ούτε καν ο σεβασμός προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2012 με την σύσταση ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ από τον λογιστή – οικονομικό διευθυντή της επιχείρησης και τον ίδιο τον εργοδότη, επιβλήθηκε -υπό την απειλή του μέτρου εκ περιτροπής εργασίας ή απόλυσης – μείωση 22% στις γυναίκες και 10% στους άνδρες.
Δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόβλεψη και τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας. Δεν υπήρξε ούτε καν επιτροπή ΕΥΑΕ. Ενώ στα πλαίσια του εκφοβισμού των εργαζομένων – αμέσως μετά τη ίδρυση του σωματείου αλλά και της ΕΥΑΕ- έγιναν αναίτιες απολύσεις εργαζομένων οι οποίες ακυρώθηκαν με τον αγώνα όλων μας , υπήρξε άνιση μεταχείριση των εργαζομένων, καθώς και πολλά άλλα θέματα τα οποία υπάρχουν όλα καταγεγραμμένα στις πολυάριθμες εργατικές διαφορές μας στην επιθεώρηση εργασίας.
Αυτή η επιχείρηση θεωρούσε πάντα τους εργαζόμενους ως κατώτερα όντα, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό τουλάχιστον έδειχναν οι δηλώσεις που έκανε κατά καιρούς η διοίκηση απευθυνόμενη στους εργαζόμενους.
Οι περισσότεροι από εμάς μετράμε πολλά χρόνια προσφοράς στην συγκεκριμένη επιχείρηση η οποία όλα τα χρόνια λειτουργίας της, έχει μια μικρή κάμφη της παραγωγής της ορισμένους μήνες το χρόνο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες απασχολεί και εργολαβικό προσωπικό πολλές φορές σχεδόν ισάριθμο με το μόνιμο για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής της.
Στις 17/3/2016 εντελώς αιφνιδιαστικά – και πάλι υπό την απειλή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας ή άδειας άνευ αποδοχών και χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση προς το σωματείο – η επόπτρια με εντολή της επιχείρησης- «πλεύριζε» έναν προς έναν τους εργαζόμενους (κυρίως τα μέλη του σωματείου) προτρέποντας τους να κάνουν χρήση κανονικής άδειας.
Μάλιστα για να μην «κουραστούν» οι εργαζόμενοι προσφέρθηκε να συμπληρώνει ή ίδια τις αιτήσεις των εργαζομένων ζητώντας μόνο την υπογραφή τους. Το σωματείο έβαλε φρένο σε αυτήν την ενέργεια και η επιχείρηση ως απάντηση άδειασε το εργοστάσιο από υλικά παραγωγής και έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζόμενους.
Οι άδειες αποθήκες από πρώτες ύλες γέμισαν αμέσως μόλις εξαντλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αδειών των εργαζομένων και η παραγωγή εκτινάχτηκε στα ύφη. Σαν δεύτερο βήμα ανάγκαζε τους εργαζόμενους να βγαίνουν σε ρεπό προκειμένου να απασχολούνται το Σάββατο, ενώ το κενό των καθημερινών ημερών το γέμιζε με ισάριθμο εργολαβικό προσωπικό, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να δουλεύει 6 ημέρες την εβδομάδα σε τρεις βάρδιες για όλους τους επόμενους μήνες και χωρίς να τηρούνται τα ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Όλους αυτούς τους μήνες προσπαθήσαμε με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο (αλλεπάλληλες συναντήσεις με την εταιρεία, εργατική διαφορά, στάσεις εργασίας) να σταματήσουμε αυτό που ξέραμε ήδη ότι θα ερχόταν και που προετοιμαζόταν από την Εταιρεία καιρό τώρα. Ζητούσαμε επανειλημμένα ισομερισμό της εργασίας προκειμένου να αποτρέψουμε την επιβολή αυτού του μέτρου. Η επιχείρηση στην προσπάθειά της να εντατικοποιήσει περισσότερο την εργασία και συνεχίζοντας τα ρεπό, παρανομούσε, διότι οι συμβάσεις των περισσοτέρων από εμάς προέβλεπαν πενθήμερη απασχόληση (Δευτέρα – Παρασκευή).
Αμέσως μετά την πολύμηνη εντατικοποίηση της εργασίας και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016, και ενώ βρισκόμασταν ήδη στην διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας σύμβαση εργασίας αλλά και του κανονισμού λειτουργίας της επιχείρησης, μας κάλεσε η διοίκηση σε διαβούλευση λέγοντάς μας ΟΤΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΩΣ ΕΧΑΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Ένα μέτρο που προετοιμάζεται να επιβληθεί εδώ και μήνες από την επιχείρηση και που το έχουμε φωνάξει με ανακοινώσεις μας προς όλους.
Όπως ήταν φυσικό και λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα είχαν προηγηθεί, το σωματείο ζήτησε να επιτραπεί οικονομικός έλεγχος με ορκωτούς λογιστές τους οποίους θα ορίσει, προκειμένου να αξιολογήσει την επιχειρηματολογία της επιχείρησης αφού όμως πρώτα ενημερωθεί πλήρως για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας , την οικονομική πορεία της επιχείρησης, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση , το επιχειρηματικό πλάνο και τις προοπτικές της Εταιρείας μιας και αυτό το μέτρο επρόκειτο να καθορίσει ουσιαστικά τους όρους Αμοιβής και εργασίας μας.
Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό δεν έγινε αποδεκτό, και από 15 Δεκεμβρίου 2016 η διοίκηση επέβαλε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ στους εργαζόμενους το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας 3 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ενώ συνεχίζει να οφείλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα από τον Δεκέμβριο του 2016.
Πριν ακόμη επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία, και συγκεκριμένα την ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας της ΓΣΕΕ στις 8 Δεκέμβρη 2016 , ημέρα που απεργούσαν όλα τα μέλη του Σωματείου μας, κάλεσε τους εργαζόμενους (μη μέλη του σωματείου) οι οποίοι εργάζονταν εκείνη την ημέρα, και τους προέτρεψε σε οικειοθελή παραίτηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αποχώρησαν οικειοθελώς περίπου 10 άτομα.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προτρέπει τους εργαζόμενους σε οικειοθελή αποχώρηση και για πρώτη φορά χωρίς να κάνει διακρίσεις σε μέλη και μη μέλη του σωματείου.
Η εταιρεία δεν τηρεί ούτε το δυσμενές αυτό μέτρο των 3 ημερών εργασίας το μήνα, που έχει επιβάλει η ίδια.
Συνεχώς ακυρώνει και τα ελάχιστα αυτά μεροκάματα, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους . Δύο τρανταχτά παραδείγματα αυτού του εμπαιγμού είναι ότι ενώ ο χειριστής Κλαρκ και οι εργάτες παραγωγής βρίσκονται ήδη σε εκ περιτροπής εργασία, εξωτερικός εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες Κλαρκ στο εργοστάσιο και η επόπτρια απασχολήθηκε Σάββατο ως εργάτρια παραγωγής, και μάλιστα «αμισθί» κατά τα λεγόμενα της Διοίκησης της Εταιρείας .
Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΚΟΤ
Καταγγέλλουμε την εκ περιτροπής εργασία που μας επιβλήθηκε ως παράνομη, αβάσιμη και καταχρηστική, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν από τον Μάρτιο του 2016 ως και σήμερα.
Δηλώνουιιε ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες από την πλευρά της εταιρείας οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δόλιες και που σκοπό έχουν την απαλλαγή της εταιρείας σε επιχειρηματικό επίπεδο από τους εργαζόμενους της.
Δεν παραιτούμαστε από τα δεδουλευμένα και τα εναπομείναντα δικαιώματά μας, δεν πρόκειται να χαρίσουμε τίποτα σε μια επιχείρηση που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με τακτική τυχοδιωκτισμού.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΦΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ AN ΘA ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ, ΤΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΠΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ; ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ;
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΣΚΟΤ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
20/2/2017
Η πρόεδρος                                                                              Η Γενική Γραμματέας
Ρόκα Γρηγορία                                                                           Πανά Ευαγγελία   

Δεν υπάρχουν σχόλια: