Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Πανεργατικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο σωματείων και συλλογικοτήτων στις 2 Μαρτίου ενάντια στα νέα μέτρα



του Δημήτρη Σταμούλη
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, όσον αφορά στην οργάνωση της εργατικής αντίστασης και την προώθηση αγωνιστικών δράσεων, η πραγματοποίηση της σύσκεψης σωματείων, συλλογικοτήτων την Παρασκευή 10/02 αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την «αναζωπύρωση» των εργατικών αγώνων. Στη συνέλευση συμμετείχαν με απόφαση αγώνα οκτώ σωματεία, αρκετά άλλα ως παρατηρητές, ενώ έδωσαν το παρών συλλογικότητες από γειτονιές και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε ένα σχέδιο αγωνιστικής ανάτασης στους χώρους δουλειάς, με προβολή των αιτημάτων του εργατικού κινήματος χωρίς αναμονή για την αξιολόγηση. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η οργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, ενάντια στη δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα άγρια αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζονται να επιβάλουν στο λαό οι δήμιοι ΕΕ-ΔΝΤ, μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Βέβαια η υπόθεση της επανεκκίνησης των αγώνων δεν είναι εύκολη. Οι ταξικές δυνάμεις έχουν συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων που φέρνει η εκρηκτική εποχή που ζούμε. Γι’ αυτό, το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει με απροκάλυπτο τρόπο και το ίδιο το εγχώριο κεφάλαιο στην κατεύθυνση της εμπέδωσης από τον ελληνικό λαό της υποταγής και συναίνεσής του στα νέα μέτρα. Η αρχή έγινε στα τέλη Γενάρη από τον ίδιο τον ΣΕΒ με ανακοίνωσή του με την οποία ζητούσε άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για να κάνει πιο άνετα τις μπίζνες του, ενώ κόβονται συντάξεις και μισθοί, απαιτώντας παράλληλα την άμεση υπογραφή της συμφωνίας από κυβέρνηση και δανειστές. Ακολούθησαν οι εφοπλιστές με τον πρόεδρό τους Βενιάμη, ο οποίος κήρυξε τον …πόλεμο στην ΠΕΝΕΝ λέγοντας ότι το σωματείο εμποδίζει …50.000 ναυτεργάτες να βρουν δουλειά (!) και αποκάλεσε «σερίφη της ποντοπόρου ναυτιλίας» τον αγωνιστή πρόεδρό της Α. Νταλακογεώργο! Αλλά πληθαίνουν και τα κρούσματα ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας και εκβιασμών σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς.
Οι φόβοι του κεφαλαίου μήπως o κόσμος της δουλειάς σπάσει τους φόβους του και υπερβεί τα ασφυκτικά όρια του σημερινού αστικοποιημένου συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια άλλη πορεία του κινήματος και των αγώνων όπως τους γνωρίσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων και των συλλογικοτήτων αποφάσισε να απευθυνθεί με αποφασιστικότητα σε όσο περισσότερους εργασιακούς χώρους μπορεί, στους συμβασιούχους και ελαστικά εργαζόμενους, που είναι ασυνδικάλιστοι αλλά που «γεμίζουν» τους χώρους δουλειάς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στους απλήρωτους, στην άνεργη νεολαία.
Με κεντρικό σύνθημα «φτάνει πια, να μην περάσουν τα μέτρα για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν πληρώνουμε το χρέος, αρνούμαστε τον μονόδρομο της κοινωνικής καταστροφής, της εξυπηρέτησης του χρέους και της ΕΕ», αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων και ενδιάμεσων «σταθμών», προς τις 2 Μαρτίου. Ειδικότερα, αύριο Δευτέρα στις 9πμ θα στηριχτεί κινητοποίηση (καλεί και η «Attack» στην ανεργία και την επισφάλεια) στον ΟΑΕΔ (Σταδίου 54), με αιτήματα την απόσυρση του ποινολόγιου των ανέργων και του νέο εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, την κατάργηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και των επισφαλών σχέσεων εργασίας, τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και δωρεάν μετακίνησης στα μέσα μεταφοράς με απόσυρση του μέτρου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Επίσης, κάθε Τετάρτη στις 3.30 μ.μ. αποφασίστηκε η στήριξη του αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, ενώ θα δοθεί μαζικά το «παρών» στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό-αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 18 Μαρτίου με συγκέντρωση στις 3 μ.μ., στην Ομόνοια.
Ζητούμενο όλης αυτής της πορείας είναι η όσο πιο μαζική κατάθεση πρότασης προς τα σωματεία για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με ορίζοντα τα μέσα Μαρτίου, και με βασικό στόχο να μην περάσει η δεύτερη αξιολόγηση και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει νέα συνέλευση σωματείων και συλλογικοτήτων από χώρους δουλειάς και γειτονιές, στις 10 Μαρτίου.
Είναι ανάγκη να περάσει η πρωτοβουλία των κινήσεων του εργατικού αγώνα στα χέρα των ίδιων των εργαζόμενων, των σωματείων τους, των συνελεύσεών τους στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Η ανάθεση στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και οι πρακτικές χειραγώγησης των συνδικάτων από το κράτος και τους δικαστικούς μηχανισμούς του, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα, ήττες και απογοήτευση τα τελευταία χρόνια. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η πρωτοβουλία των σωματείων, η πρόσφατη συνάντηση του Παναγόπουλου με το ΔΝΤ στην Αμερική πριν από λίγες μέρες δείχνει την κατάντια της ΓΣΕΕ του ΝΑΙ, το πόσο εχθρικά στέκεται στα συμφέροντα των εργαζόμενων, ενώ και η ΑΔΕΔΥ αρνείται να οργανώσει τον αγώνα και παραμένει θεατής δίνοντας ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα λοιπόν είναι αναγκαίο και ώριμο να διαμορφωθεί ένας αγωνιστικός συντονισμός που θα προβάλει ξανά στο κέντρο της διεκδίκησης τους στόχους που εκφράζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: