Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τραπεζίτες, ΔΕΗ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτιάχνουν σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ


Συμφωνία Δημοσίου, ΔΕΗ και Τραπεζών για ΑΔΜΗΕ – Επιχειρείται να προχωρήσει το σχέδιο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ
ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
Μετά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών διασφαλίστηκαν τα εχέγγυα που ζητούσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Σε συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο, τη ΔΕΗ και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις που είχαν οι εμπλεκόμενες πλευρές σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ όπου θα αποφασίζονταν η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η οποία – όπως φάνηκε εκ των υστέρων – οφείλονταν στην παρέμβαση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά του, είχαν πριν από λίγο θετική κατάληξη.
Οι διαβεβαιώσεις και τα εχέγγυα που δόθηκαν από την κυβέρνηση προς τις τράπεζες ήραν τις αντιρρήσεις τους, με αποτέλεσμα το θέμα της απόσχισης και μεταβίβασης του 51% του ΑΔΜΗΕ σε μια νέα εταιρία συμμετοχών να βαίνει πλέον προς υλοποίηση.
Το θέμα της απόσχισης και εισφοράς στη νέα εταιρία έχει προγραμματιστεί να αποφασιστεί στην εξ αναβολής γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών

Την συμφωνία που επετεύχθει μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών επιβεβαιώνουν με ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 13/1/2017 στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, συζητήθηκαν θέματα τα οποία άπτονται της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.
Μετά από εποικοδομητική συζήτηση που έγινε, συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, κατόπιν της απαραίτητης τεχνικής και νομικής επεξεργασίας και στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης".

Νωρίτερα το World Energy News έγραφε:

Επιστολή-«βόμβα» στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη έστειλαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την διαδικασία μεταφοράς του 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ στο Δημόσιο, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την αξία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Στην επιστολή που συνυπογράφουν Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, επισημαίνεται ότι από την επιλεγείσα διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, κινδυνεύουν άμεσα να πληγούν οι ίδιες, καθώς η παραχώρηση χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα περιουσιακού της στοιχείου, μπορεί να οδηγήσει την ΔΕΗ σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με την Τράπεζα Αττικής χορήγησαν το 2014 στην ΔΕΗ κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι τέσσερις τράπεζες αφού επισημαίνουν, ότι «συμμερίζονται απόλυτα» την κρισιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, τονίζουν ότι «η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ, όπως αυτή επελέγη και υλοποιείται από την Ελληνική Κυβέρνηση, θίγει ευθέως υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα των τραπεζών εκ του δανείου».
Στην επιστολή επισημαίνεται, ότι τίθεται θέμα συνταγματικότητας, καθώς όπως αναφέρεται «δια νομοθετικής παρέμβασης εμποδίζεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων καταγγελίας και επίσπευσης του Δανείου» των τραπεζών προς την ΔΕΗ.
Συνεχίζει δε η επιστολή σημειώνοντας ότι «τα δικαιώματα όμως αυτά των Τραπεζών εμπίπτουν σαφώς στην έννοια της Οικονομικής Ελευθερίας, που προστατεύεται ρητά από το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος».
Υπογραμμίζεται δε, ότι η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση θα μπορούσε να συνιστά εξαιρετικό μέτρο «το οποίο δικαιολογείται μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η βλάβη της εθνικής οικονομίας και πρέπει να προβλέπεται με βάση γενικά, αντικειμενικά και πρόσφατα κριτήρια στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και σε εύλογο χρόνο από την κατάρτιση της σύμβασης».
Επί της ουσίας της υποθέσεως, όπως επισημαίνεται «αποτέλεσμα της επιλεγείσας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ, είναι η ΔΕΗ να διαθέτει ένα μεγάλο μέρος της συμμετοχής της στην ΑΔΜΗΕ άνευ εισπράξεως οιουδήποτε ανταλλάγματος» και «έτσι υφίσταται σημαντική περιουσιακή απώλεια άνευ ανταλλάγματος, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω, κατά πόσο η διαδικασία ιδιωτικοποίησης πληροί την ρητή προϋπόθεση του άρθρου 149 του ν.4389/2016 και να επηρεάζεται έντονα η οικονομική θέση της ΔΕΗ»
Αφού τονίζουν δε, ότι οι οιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειές τους οφείλουν να έχουν αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εταιρικού τους συμφέροντος, σημειώνουν τα εξής:
α) Όπως επισημαίνεται ως άνω, θεωρούμε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 149 του ν.4389/2016 και ως εκ τούτου διατηρούμε στο ακέραιο τα δικαιώματά μας από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, ενώ θεωρούμε ότι κάθε απόπειρα νομοθετικής κατάργησης ή υπέρμετρου περιορισμού τους ελέγχεται με βάση της συνταγματικές επιλογές και
β) ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, επιφυλασσόμεθα για την εξέταση τυχόν περαιτέρω δανειοδότησης ή αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και ιδίως εάν δεν διαφυλαχθούν τα ήδη υφιστάμενα από τις δανειακές συμβάσεις δικαιώματά μας.
Ακόμη, προειδοποιούν ότι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ, η νέα πίστωση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ, θα χορηγηθεί μόνο εφόσον κρίνουν οι τράπεζες «ως ιδιαίτερα σημαντική την εντατικοποίηση των προσπαθειών της εταιρίας για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω μείωσης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και εξόφλησης οφειλών του πελατολογίου της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου».

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Συνάντηση Σταθάκη - Παναγιωτάκη θα υπάρξει σήμερα με στόχο την προετοιμασία για την διευθέτηση του ζητήματος του ΑΔΜΗΕ.
Η διαφορά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ δεν είναι απλά διαδικαστική όπως μερικοί θέλουν να την παρουσιάσουν.
Εχει να κάνει με αντιρρήσεις που οι πιστωτές ανακινούν για την όλη μεθόδευση.
Εχει πολλές διαστάσεις και απεικονίζει σημαντικές διαφορές που υφίστανται σε κορυφαίο επίπεδο.
Φαίνεται όμως ότι η όποια λύση δεν θα καθυστερήσει καθώς το θέμα θα κλείσει ως έχει ή θα πάει σε πλήρη ανατροπή,οπότε τελειώνει και η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το 51% στις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις.
Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν για το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ και την αποσχισή του από την  ΔΕΗ, κομβικό και για τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και τα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησης της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 24% στην κινέζικη State Grid Corporation of China.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίοικηση της ΔΕΗ ήταν ενήμερη από το προηγούμενο βράδυ,δηλαδή την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017  για την αρνητική πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και οι διαβουλεύσεις βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη.
Το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις που συνεχίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα πριν την γενική συνέλευση κράτησαν 1, 5 ώρα αναδεικνύουν ότι προς το παρόν τουλάχιστον υφίστανται ζητήματα προς επίλυση.
Και είναι σαφές ότι αν το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 17% της ΔΕΗ και έμμεσα ένα αντίστοιχο ποσοστό του ΑΔΜΗΕ τότε θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προεργασίες για να δώσει την έγκριση στο ποσοστό αυτό να μεταφερθεί στο ελληνικό δημόσιο,όπως θα γίνει με το 51% του ΑΔΜΗΕ είτε να ανταλλαγεί με μετοχές της ΔΕΗ και να εισέλθει στο χρηματιστήριο,όπως είναι το σχέδιο για το 25%.
Σε κάθε περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχεται απευθείας από το Υπερ-Ταμείο (Λε Πα) όπου εκεί τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί όλα αυτά δεν ολοκληρώθηκαν πριν την σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ.
Συμφωνία Δημοσίου, ΔΕΗ και Τραπεζών για ΑΔΜΗΕ – Eπιχειρείται να προχωρήσει το σχέδιο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: