Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τράπεζες κερνούσαν, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έπιναν



Τη μερίδα του λέοντος εξασφάλισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και των καιρό των μνημονίων τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, από τον τραπεζικό δανεισμό, που αθροιστικά κατάφεραν να λάβουν περισσότερα εκατοντάδες εκατ. ευρώ με σημαντικά υποπολλαπλάσιες εξασφαλίσεις και σωρεία παραβάσεων, σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας της επιτροπής. Συνεπής χαρακτηρίζεται στις συμβατικές υποχρεώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθαρό το ΚΚΕ. 

του Μηνά Κωνσταντίνου 
ΠΗΓΗ - ThePressProject

 

Δάνεια με τη σέσουλα και τρία «ζητήματα» για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ


Την κατάχρηση της εκχώρησης των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, που τα δύο κόμματα δεν δίστασαν να εκχωρήσουν σε παραπάνω από μία τράπεζες. Παράλληλα, διαπιστώνει «υπερχρηματοδοτήσεις» με βάση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, της Νέας Δημοκρατίας που δέσμευσε το 2010 υπέρ Αγροτικής Τράπεζας την κρατική επιχορήγηση των ετών 2019 και 2020, ή του ΠΑΣΟΚ που, επίσης το 2010, δέσμευσε υπέρ της Εθνικής Τράπεζας την επιχορήγηση του έτους 2019, και υπέρ της ΑΤΕ εκείνες των ετών 2017 και 2018.

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, από το 2010 και έπειτα σημειώθηκαν 9 περιπτώσεις κατά τις οποίες εκχωρήθηκαν απαιτήσεις επί μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων, πέραν της τετραετίας.

Απ’ αυτές, οι 4 αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ που το έτος 2010 είχε δεσμεύσει στην Αγροτική Τράπεζα την επιχορήγηση των ετών 2014 και 2016, στην Τράπεζα Πειραιώς το 2010 είχε δεσμεύσει την επιχορήγηση του 2015, στην Εθνική Τράπεζα το 2010 δέσμευσε την επιχορήγηση των ετών 2015 και 2019 και στην Τράπεζα Αττικής το 2010 είχε δεσμεύσει την επιχορήγηση του έτους 2015.

Οι υπόλοιπες 5 αφορούσαν τη Ν.Δ., που το έτος 2010 είχε δεσμεύσει στην Αγροτική Τράπεζα τις επιχορηγήσεις των ετών 2014, 2016, 2017 και 2018, το 2011 είχε δεσμεύσει στην Αγροτική Τράπεζα τις επιχορηγήσεις των ετών 2014, 2016, 2017 και 2018, το 2010 στην Τράπεζα Πειραιώς την επιχορήγηση του έτους 2015, στην Eurobank το 2011 δέσμευσε την επιχορήγηση του 2019 και στην Εθνική Τράπεζα το 2010 δέσμευσε την επιχορήγηση των ετών 2019 και 2020. Υπάρχει επίσης και μία εκχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ, που - ως Συνασπισμός – είχε εκχωρήσει στην Εθνική Τράπεζα το 2010 τις κρατικές επιχορηγήσεις των ετών 2015-2018.

Σημειώνεται πως, εκτός από τα ζητήματα της κατάχρησης και των υπερχρηματοδοτήσεων, διαπιστώθηκαν σοβαρά ζητήματα με ευρύτερες, όπως αναφέρεται, προεκτάσεις, ακόμα και ποινικού χαρακτήρα, που σχετίζονται με τις διπλές ή και πολλαπλές εκχωρήσεις.

Συνολικά, η τράπεζα Πειραιώς (που έχει απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα) έχει χορηγήσει σε κόμματα δάνεια ύψους 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 προέρχονται από δανειοδοτήσεις της Αγροτικής Τράπεζας. Από αυτά, 131,4 εκατ. ευρώ έχει πάρει η ΝΔ, 108,1 εκατ. ευρώ έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το υπόλοιπο έχει διατεθεί ως χρηματοδοτική μίσθωση στο ΚΚΕ. Τα δάνεια προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν καταγγελθεί.

Η Εθνική Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 14 εκατομμυρίων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 8,7 εκατομμύρια που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετούνται. Τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank, έχουν καταγγελθεί γιατί δεν εξυπηρετούνται και έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την εξόφλησή τους. Η τελική οφειλή για τη ΝΔ είναι 2,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ έφθασε τα 6,5 εκατ. ευρώ.
 

Η εντυπωσιακή ανοχή των τραπεζών στη Νέα Δημοκρατία


Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή της εκχώρησης της απαίτησης της κρατικής επιχορήγησης, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στα τέλη του 2016 να έχει λάβει δάνεια ύψους 314 εκατ. ευρώ, με τα 289,3 από αυτά να αντλούνται απο την Αγροτική Τράπεζα, τα 15 από την Τράπεζα Πειραιώς, 5 από την Εθνική, 3 από τη Eurobank και 2 από την Τράπεζα Αττικής. Για τα παραπάνω δάνεια πλην της Αγροτικής (που τα κατέχει η Πειραιώς), το πόρισμα συμπερασματικά σημειώνει πως δεν εξυπηρετούνται, ενώ γίνεται αναφορά στις ειδικές σχέσεις που φαίνεται να είχε η αξιωματική αντιπολίτευση με την Αγροτική, όπως και το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται επίσης, πως σε εξώδικη καταγγελία έχει προβεί η Τράπεζα Πειραιώς και η Αγροτική, κατά σύμπτωση την ίδια ημερομηνία (8 Μαρτίου 2016), και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Οι εν λόγω καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων αφορούν σε υπόλοιπο ύψους 206.256.792,83 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων με τη Νέα Δημοκρατία προχώρησε και η Τράπεζα Αττικής, στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, για οφειλή ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, από τον Ιούλιο του 2014, η Eurobank είχε καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση με υπόλοιπο 5,2 εκατ. ευρώ. Για την Εθνική σημειώνεται πως δεν υπήρξε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων με το κόμμα της ΝΔ.

Στο πόρισμα, υπογραμμίζεται πως οι συγκεκριμένες τράπεζες επέδειξαν μία ασυνήθιστη ανοχή στο κόμμα της ΝΔ, που δεν συναντάται σε άλλους δανειολήπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, καμία τράπεζα δεν έχει καταθέσει αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωμής, και πως μόνο η Πειραιώς έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος της ΝΔ για την καταβολή οφειλόμενων ποσών που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις.
 

Το αγαπημένο των τραπεζών




Στα τέλη του 2016, σύμφωνα με το πόρισμα, το σύνολο των οφειλών του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες ανέρχονταν σε 199,1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι οφειλές στην Τράπεζα Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε Αγροτική και Cyprus Popular Bank) έφταναν τα 170,8 εκατ. ευρώ, στη Eurobank στα 8,5 εκατ., στην Εθνική Τράπεζα στα 11,5 εκατ. και στην Αττικής στα 8,3 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα, γίνεται εξίσου λόγος για «ιδιαίτερη» σχέση ΠΑΣΟΚ-Αγροτικής Τράπεζας, καθώς υπογραμμίζεται πως το δάνειο που σύνηψε το κόμμα το 2000 με όριο τα 2,93 εκατ. ευρώ, έφτασε μετά από διαδοχικές πρόσθετες πράξεις στα 52 εκατ., ενώ το 2006, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αυξηθεί το όριο στα 58 εκατ., ποσό τριπλάσιο, όπως σημειώνεται, της ετήσιας κρατικής οικονομικής ενίσχυσης. Λίγους μήνες αργότερα, υπήρξε εκ νέου αίτημα για αύξηση του πιστωτικού ορίου στα 78 εκατ. ευρώ, και 3 μήνες μετά, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που διαχειριζόταν τα οικονομικά του κόμματος, καταθέτει ακόμα ένα αίτημα για αύξηση του ορίου στα 85 εκατ. ευρώ, για ένα δάνειο το οποίο ξεκίνησε με όρια στα 3.

Όπως αναφέρεται ακολούθως στο πόρισμα, εναντίον του ΠΑΣΟΚ έχουν κατατεθεί δύο αγωγές, από Αγροτική και Πειραιώς, λόγω μη εξυπηρέτησης των διαφόρων δανείων που έχει λάβει. Σημειώνεται πως η δεύτερη, αυτή της Τράπεζας Πειραιώς, παρότι απορρέει απο την δανειακή σύμβαση ποσού 150 εκατ. ευρώ, η τράπεζα περιορίζει τις απαιτήσεις της στο ποσό των 96 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που περιήλθαν στην Επιτροπή προκύπτει ότι τους δύο τελευταίους μήνες του 2010 το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε με σπουδή, μαζικά, το ποσόν των 35 εκατ. ευρώ. Στα συμπεράσματα του πορίσματος για το ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνεται πως η κατάσταση χρεοκοπίας του κόμματος προήλθε από τον υπερδανεισμό, παρότι αυτό ήταν σε γνώση των τραπεζών. Μάλιστα, σημειώνεται το ερώτημα που αφορά τις Τράπεζες, γιατί φάνηκαν τόσο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το ΠΑΣΟΚ με δάνεια που ήταν προφανές ότι δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, τόσο εξ αιτίας του ήδη υπέρογκου δανεισμού του κόμματος όσο και εξ αιτίας του ότι, αθροιστικά, οι εξασφαλίσεις υπερέβαιναν κατά 50% το μέσο ύψος των κρατικών χορηγήσεων για τα έτη 2001 – 2010.

Όπως τονίζεται, επρόκειτο για χρηματοδοτήσεις ακάλυπτες ήδη από τη χορήγησή τους, ουσιαστικά χαριστικές πράξεις, δωρεές κατά μίαν έννοια. Κατά τούτο, στην όλη συμπεριφορά των τότε ιθυνόντων των τραπεζών ανιχνεύονται παραβιάσεις των υποχρεώσεών τους, με τη μορφή, τουλάχιστον, παραβάσεων του καθήκοντος επιμελείας στην οποία τους υποχρέωναν οι επιτελικές τους θέσεις.
 

Συνεπής ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν αστερίσκο




Στα 8,5 εκατ. ευρώ ανερχόταν στα τέλη του 2016 ο συνολικός δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται στο πόρισμα να έχει ένα ενεργό δάνεια, στην Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, για την εν λόγω σύμβαση υφίσταται ως εξασφάλιση η εκχώρηση, μέσω πολλαπλών συμβάσεων ενεχυρίασης, των απαιτήσεων του κόμματος εκ των ετήσιων συνολικών τακτικών επιχορηγήσεων για τα έτη 2007-2018, η γνωστή τακτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι εκχωρήσεις των συνολικών τακτικών επιχορηγήσεων δεν αφορούσαν σε συγκεκριμένα ποσά, καθώς αυτά δεν ήταν γνωστά κατά την ημερομηνία εκχώρησης, αλλά αφορούσαν συγκεκριμένα
έτη, καθώς επίσης και ότι δεν υφίστανται άλλες ιδιαίτερες συμφωνίες εκχωρήσεως.

Επιπροσθέτως, στο πόρισμα σημειώνεται ότι σε κάθε υπογεγραμμένη σύμβαση
ενεχυρίασης αναφέρεται ότι «Ο ενεχυριαστής ενεχυριάζει υπέρ της Τράπεζας και όλα τα σχετικά δικαιώματα του προσωπικά και πραγματικά και τις σχετικές αγωγές και υπόσχεται ότι η ενεχυριαζόμενη απαίτησή του είναι ελεύθερη από κάθε άλλη ενεχυρίαση, εκχώρηση, συμψηφισμό ή απαίτηση τρίτου ή κατάσχεση».

Σε μία περίπτωση όμως, αναφέρει το πόρισμα, κατά την οποία χρειάστηκε να γίνει υπέρβαση της τετραετίας (έτος 2013) λήφθηκε ως βάση το δυσμενέστερη εκδοχή, ως προς το ύψος της κρατικής επιχορήγησης και με βάση, την δυσμενή αυτή εκδοχή έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση ο δανεισμός.
 

Κανονικά οι δανειακές υποχρεώσεις του ΚΚΕ




Σύμφωνα με το πόρισμα, ο δανεισμός του ΚΚΕ προέρχεται από δυο τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και την Τράπεζα Αττικής.

Η συνολική οφειλή ανέρχονταν στα τέλη του 2016 στα 7,1 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, και στα 1,2 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής. Παρουσίαζε δηλαδή συνολικές οφειλές και στις δυο τράπεζες ύψους 8,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, για τις συμβάσεις με την ΕΤΕ έχουν παραχωρηθεί, ως εξασφάλιση, οι απαιτήσεις του κόμματος από τις ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις για τα έτη 2007 έως 2018, χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα ποσά. Επίσης, η δανειακή σύμβαση του ΚΚΕ με την Τράπεζα Αττικής αφορά σε στεγαστικό δάνειο (σεισμο- δάνειο) και εκτός από το εγγεγραμμένο βάρος στο ακίνητο υφίσταται και η Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται πως οι δανειακές υποχρεώσεις του ΚΚΕ εκπληρώνονται μέχρι σήμερα κανονικά, και ως εκ τούτου, κανένα δάνειό του δεν έχει καταγγελθεί, και δεν υπάρχουν προβλέψεις απομείωσής του από τις τράπεζες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει εκχωρήσει όχι μόνο τις τακτικές κρατικές επιχορηγήσεις αλλά και έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.

Όμως, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι οφειλές προς την Εθνικής της συγγενούς με το ΚΚΕ, εταιρίας «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ», ανέρχονταν, μέχρι την πτώχευσή της, το 2015, σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ με τους τόκους και είναι πιθανόν μέχρι την πτώχευση της να απορροφούσαν σημαντικό μέρος των τραπεζικών δανείων της Εθνικής προς το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: