Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πως διαμορφώνεται το έλλειμμα του ενεργειακού συστήματος - Το κρίσιμο τετραήμερο

 
Σε διαρκή συνεδρίαση η ομάδα διαχείρισης κρίσης. Το ελληνικό σύστημα συνεχίζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί
Σε 220 MWh θερμικής παραγωγής, υπολογίζεται το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο τετραήμερο, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, που παραμένει σε Συναγερμό 2 για περισσότερες από δέκα ημέρες, ενώ η κατάσταση αναμένεται δύσκολη τουλάχιστον έως τις αρχές Φεβρουαρίου. 
Η συνεισφορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι μικρότερη των 10.000 MWh ημερησίως που δηλώνονται στον ΗΕΠ.
Και αυτό, γιατί παραμένουν εκτός λειτουργίας δυο μονάδες των σταθμών της Καρδίας και του Αμυνταίου λόγω βλάβης, καθώς και οι δυο μονάδες 1 και 4 του Αγίου Δημητρίου, στις οποίες εκτελούνται προγραμματισμένες εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης ήδη από τον Οκτώβριο.
Το γεγονός αυτό μάλιστα έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς έχει εκφραστεί η άποψη ότι οι χειμερινοί μήνες, οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη, δεν ήταν η κατάλληλη χρονική επιλογή για την πραγματοποίηση εργασιών σε λιγνιτικές μονάδες.
Η ΔΕΗ από την πλευρά απαντά σε αυτές τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι προχώρησε στη συντήρηση των μονάδων του Αγίου Δημητρίου, μετά από σχετική άδεια του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα ισχύος για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των θερινών μηνών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το ελληνικό σύστημα συνεχίζει να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.
Έκκληση για περιορισμό εξαγωγών και ενεργοποίηση της διακοψιμότητας

Η χθεσινή σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσης, η οποία επί της ουσίας βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση όλο το τελευταίο δεκαήμερο, κατέληξε στη λήψη σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ξεκινώντας από την έκκληση για οικειοθελή περιορισμό των εξαγωγών, ενεργοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας για τη βιομηχανία, αλλά και καύση πετρελαίου αντί φυσικού αερίου στις μονάδες που έχουν αυτή την τεχνική δυνατότητα.
Έτσι, σήμερα το πρωί θα "γυρίσουν" σε καύση πετρελαίου οι μονάδες της ΔΕΗ στο Λαύριο και την Κομοτηνή, ενώ αντίστοιχο αίτημα έχει θέσει ο ΑΔΜΗΕ και στον Ήρωνα. 
Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, αφού η μονάδα της Κομοτηνής διαθέτει αποθέματα πετρελαίου μόνο για δυο ημέρες, ενώ ο Ήρωνας διαφωνεί με τον ΑΔΜΗΕ στην ερμηνεία των διατάξεων λειτουργίας της αγοράς υπό καθεστώς κρίσης, υποστηρίζοντας ότι προκαλούνται εμπόδια στην αποζημίωση του.
Σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου η κατάσταση παραμένει πιεστική, παρά τις αυξημένες ποσότητες LNG που έχει εξασφαλίσει όλο το τελευταίο διάστημα η ΔΕΠΑ από τη Sonatrach, με προσωπικές συνεννοήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Θεόδωρου Κιτσάκου.
Η τουρκική Botas ακύρωσε την προμήθεια επιπλέον 10.000 MWh φυσικού αερίου, λόγω της αυξημένης ζήτησης που αντιμετωπίζει στην αγορά της Τουρκίας.
Όσο δε για τη Ρεβυθούσα τις τελευταίες ημέρες εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί επί μακρό στο 100% της δυναμικότητας της, ενώ το αναμενόμενο φορτίο από το Αλγέρι, με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν θα επαρκέσει για περισσότερο από τέσσερις ημέρες.
Σε ότι αφορά τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ, δεν προβλέπει ποσοτικά όρια με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να υπερκατανάλωνει και να δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Η αυξημένη ζήτηση "εκτόξευσε" τις τιμές του φυσικού αερίου

Οι πιέσεις στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα έχουν ξεκινήσει ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή που οδήγησαν σε εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση και άνοδο των τιμών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στην Τουρκία όπου η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε έκρηξη τιμών με αποτέλεσμα ο Ρυθμιστής στις 6 Ιανουαρίου 2017, να θέσει πλαφόν στις 500 λίρες Τουρκίας (137,93 δολ), αφού οι τιμές των τρίμηνων συμβολαίων είχαν φθάσει τις 1.500 λίρες (524,12 δολ).
Παράλληλα η Botas περιόρισε την προμήθεια φυσικού αερίου προς τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Η ζήτηση σε γειτονικές χώρες και ειδικά στην Τουρκία οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ηλεκτρισμού το Δεκέμβριο, αλλά και σε περιορισμό της διαθεσιμότητας εισαγωγών.
Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ΗΕΠ που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ οι ελληνικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα ήταν αυξημένες κατά 122,09% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ αντιστοίχως οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25,01%.
Οι ελληνικές εξαγωγές κατευθύνονταν κυρίως προς την Τουρκία και έφθασαν τις 107.240 MWh. Στη δεύτερη θέση ήταν οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία που ανήλθαν σε 88.851 MWh, στην Αλβανία εξήχθησαν 60.456 MWh, στην ΠΓΔΜ με 53.827 MWh και στην Ιταλία με 27.858 MWh   .
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές οι οποίες ήταν σαφώς μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, προήλθαν κυρίως από τη Βουλγαρία και ανήλθαν σε 233.984 MWh, από την ΠΓΔΜ 181.238 MWh και από την Ιταλ μόλις 7.471 MWh.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τόσο εισαγωγές όσο και εξαγωγές από και προς την Ιταλία, γεγονός που σημαίνει ότι το καλώδιο που συνδέει τις δυο χώρες, για κάποιες χρονικές περιόδους ήταν σε λειτουργία παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από διάφορες πλευρές.

Πως διαμορφώθηκε η Οριακή Τιμή του Συστήματος 

Σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του μήνα, τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου 2016 στα 30 ευρώ ανά MWh, ενώ η μέγιστή τιμή της καταγράφηκε για τρεις ώρες το απόγευμα της 12ης Δεκεμβρίου 2016 οπότε έφθασε στα 299 ευρώ ανά MWh.  
Πάντως η μέση τιμή της ΟΤΣ ήταν 51,09 ευρώ ανά MWh, την ώρα που στις γειτονικές χώρες είχε φθάσει ακόμη και τα 150 ευρώ, στρέφοντας τους παραγωγούς σε εξαγωγές.
Τέλος σε ότι αφορά τη συνολική ζήτηση του Δεκεμβρίου ανήλθε στις 4.812.534 MWh, αυξημένη κατά 6,81% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015.
Έχει δε ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη μέση τάση και ήταν 14,69%, ενώ στη χαμηλή τάση ήταν 4,45% και στην υψηλή 4,37%.  

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: